De narcist en geld.

(De tekst staat in de hij-vorm, maar weet dat zowel mannen en vrouwen deze pathologie hebben.)

Narcisten kunnen nonchalant en impulsief met geld omgaan. Als partner van een narcist ga jij je als een soort ouder voelen ten opzichte van zijn uitgavegedrag.

Niet alleen op vlak van emoties zijn narcisten zesjarige kinderen, maar ook hun geld geven zij uit aan dingen die ze niet echt nodig hebben. En het zijn meestal egoïstische aankopen.

Wat in de narcist zijn hoofd opkomt zal hij kopen. De meesten zijn vrij onverantwoordelijk met financiën. Een narcist zoekt in de eerste plaats iemand die voor hem zorgt. Liefst iemand met bezittingen en een goede job. Dan kan hij hier naar de buitenwereld mee pronken.

Hij wil dat jij hem zal steunen en opvangt wanneer er iets gebeurt.

En in de meeste gevallen gebeurt er ook iets. Want ze zijn roekeloos met geld en je kan hen er niet mee vertrouwen. Zij werken zichzelf vaak in de problemen.

Ook komen ze met de grootste verhaaltjes af. Ze verloren dit of ze hadden een rekening te betalen. In de meeste gevallen betalen ze zelfs hun rekeningen niet en kan jij er achteraf voor opdraaien. Geld is voor de narcist een vervangmiddel voor wat hij als kind tekortkwam.

Geld geeft hem controle, status en macht.

Met de steun van geld is hij in staat om zich boven anderen te stellen. Het geeft tijdelijke rust aan zijn innerlijke onrust. De narcist heeft niet liever dan dat hij jouw geld kan uitgeven en dat hij het zijne kan sparen. Zo kan hij gerust bij jou komen inwonen, zonder te delen in de kosten.

Ze kunnen heel gierig zijn en tegelijkertijd jouw geld door ramen en deuren smijten.

De narcist wil de last van de belangrijkste verantwoordelijkheden niet dragen. Als je hem hierop wijst, dan wordt hij kwaad als een kind en loopt hij weg.

Geef hem geld om een rekening te betalen en later zou je wel eens kunnen ontdekken dat hij de rekening niet betaalde en met het geld andere dingen deed.

Wanneer je hem hiermee confronteert liegt hij en verzint hij redenen.

Ze zijn niet allemaal zo extreem. Er zijn evengoed narcisten die dag en nacht werken en veel geld vergaren. Omdat geld hen de status en zekerheden geeft die zij zo graag aan de buitenwereld willen tonen.

Bij de narcist voelt het niet goed als hij iets kostbaars voor jou zou kopen. Want het feit dat jij van het geschenk geniet, zal hem onzeker maken. Je moet twijfelen aan zijn liefde voor jou. Zo behoudt hij de controle. Een oprecht geschenk krijgen is meestal de vertaling van, ik respecteer en waardeer jou. En dat is nu net niet de boodschap die hij wil overbrengen. is Als hij jou een geschenk geeft, dan zit daar een veel groter doel achter. Dan hoort dit bij een strategie die hem later een grote dienst zal bewijzen.

Een vrouw vertelde mij dat haar narcist op een buitenlandse reis een juweel voor haar had gekocht. En nadat ze hem uitbundig had getoond hoe gelukkig zij met dit geschenk was, pakte hij het weer van haar af. Bij thuiskomst gaf hij het aan zijn moeder. Dit is echt gebeurd.

De narcist kan gerust een uur nadat hij jou een geschenk heeft gegeven, te beginnen ruziën. Gewoon omdat het niet met zijn natuur strookt om iets vanuit zijn hart te doen. Zijn giften zijn altijd voorwaardelijk en zijn trauma belazert meteen de boel. Jou met een schuldgevoel opzadelen hoort erbij.

Geld en luxe zijn een tijdelijk hulpmiddel om het trauma mee te verdoven.

Wanneer zij focussen is dit meestal van korte duur. Vervolgens gaat hun aandacht weer naar iets nieuws. Dit dient om de emotionele leegtes mee op te vullen.

Vaak gaat alles snel en hebben ze niet echt veel geduld om erop te wachten.

Hun partners houden vast aan de hoop dat hij ooit zal veranderen, maar dit gebeurt nooit.

Voor vele slachtoffers is het gedrag van de narcist nieuw. Ze begrijpen niet dat mensen zo in elkaar kunnen zitten. Zij kunnen het gewoon niet geloven, dus verdringen ze liever de waarheid. Zo blijven zij de narcist bijstaan. Door hem financieel te sponsoren hopen zij zo zijn vertrouwen te winnen. Ze hopen dat het iets tijdelijk is en dat hij zal bijdraaien. “Ik zal hem maar veel liefde geven en hem volledig steunen, dan zal hij wel veranderen”. Zij zullen hem wel helen en genezen. En als hij geheeld is, dan zal ik eindelijk gelukkig worden. Zij willen door hem financieel te steunen, onbewust zijn liefde kopen. Als ik goed voor hem zorg dan blijft hij wel bij mij.

Wanneer de narcist plots voor jou dingen koopt, wees dan maar zeker dat hij iets van jou nodig heeft. Ze verwennen jou nooit zonder een ware reden. Er zit altijd iets voor hen aan vast. Maar ook dan zal hij het niet kunnen laten om onderhuidse steken te geven. Je zal het nog heel lang mogen horen. Hoe goed hij voor jou wel is geweest enzovoort.

Wanneer je uit zijn leven dreigt te glippen is er plots veel mogelijk. Tijdelijk kan dan echt alles. Zelfs een verloving, een huis kopen, een huwelijk of kinderen. Of zelfs naar een relatie therapeut.

Besef dat dit maar voor even is. Tot de buit binnen is en jij in zijn web vastzit.

De narcist weegt steeds alles af. Loop je buiten de lijntjes, dan moet hij de koorden meteen weer aantrekken, zodat hij opnieuw de controle over jou heeft. Dit gebeurt via afstraffingen en beloningen. Jij geraakt hierop zo geconditioneerd, dat jij op de duur alles zal doen voor de beloning die erachteraan komt. Zo cijfer jij jezelf volledig weg en zal je iemand worden die je niet meer zal herkennen.

Het gaat niet om jou of over liefde, maar over wat jij voor hem kan betekenen en het gevoel dat dit hem geeft.

De narcistische pathologie uit typische gedragskenmerken met een typische klinische achtergrond. In de praktijk meldt de cliënt steeds dat de persoon waarover ze komen over praten een narcist is. Maar slechts bij 1 op de 15 zie ik vanuit klinische observatie de narcistische pathologie.

Het gezicht van trauma is zo uniek als een vingerafdruk. In dit eerste gesprek geef ik hier inzichten over en voor het eerst ziet mijn cliënt de blinde stukken. Begrijpen ze het gedrag van die persoon veel beter. Kunnen zij achteraf veel strategischer en rationeler met deze persoon omgaan.

Cliënten zeggen mij dat ze niet alles kunnen afvinken zoals het in teksten over narcisme wordt weergegeven. Dan zeg ik dat dit niet meer dan normaal is. Er is zoveel meer dan narcisme. Als coach/therapeut ben ik via zelfstudie bij zoveel meer betrokken dan bij narcisme alleen. Er is steeds een causale en reactieve verbinding tussen onze kindertijd, de ziel (metafysische), onze psyche, de hersenen en ons lichaam.

Online over de narcist lezen is zoals de horoscoop van de week lezen.

(Contacteer mij gerust voor een eerste gesprek) https://narcismebelgie.be/dienst/consultatie/