Waarom kan je de narcist niet overtuigen van zijn gedrag?

Splitting’ en projectie: hoe narcisten de waarheid ontkennen

Als partner van een narcist is het belangrijk om te leren dat het geven van verklaringen aan de narcist niet werkt. Narcisten hebben een andere manier van denken dan de meeste mensen en worden gedreven door emotie en neuroticisme, niet door logica of redenen. Hun waarnemingen worden beïnvloed door negatieve en beangstigende emoties, die zij als feiten beschouwen, zelfs als deze emoties onbetrouwbaar zijn.

Hoog oplaaiende emoties vertroebelen onze waarnemingen, maar narcisten begrijpen dit niet en ervaren de zaken juist omgekeerd. Dit kan leiden tot ‘splitting’ en projectie, waarbij de narcist de waarheid ontkent en alles vanuit een negatief perspectief bekijkt. Zelfs vriendelijke gebaren worden in twijfel getrokken en het gedrag van het verleden wordt nu als kwaadaardig beschouwd vanuit de paranoïde gedachten van de narcist.

De kunst van het niet meegaan in de emoties van een narcist

De omgang met een narcist kan snel veranderen op basis van hun huidige emoties. Ze kunnen van de ene op de andere dag van liefde naar haat gaan, zonder dat dit iets met jou te maken heeft. Als partner voel je je vaak genoodzaakt om de narcist te overtuigen van jouw standpunt, maar dit is bij narcisten vaak een totaal verkeerde aanpak.

Het probleem ontstaat wanneer je dacht dat je met een normaal persoon te maken had, maar de narcist onredelijke en irrationele waarnemingen heeft en daardoor niet meer in staat is om logische standpunten in te nemen. Begrijp dat er geen misverstand is, maar dat de narcist zijn emoties de overhand laat nemen.

Het begrijpen van de onvoorspelbaarheid van narcisten: waarom alles om hen draait

Het is belangrijk om te begrijpen dat de onenigheid niet van jou uitgaat, maar van de narcist zelf. Zij reageren vanuit onberekende emoties en geven jou de schuld, terwijl het eigenlijk helemaal niks met jou te maken heeft. Wanneer je het gedrag van een narcist bekijkt vanuit deze context, wordt het beter te begrijpen dat deze personen een persoonlijkheidsstoornis hebben en mentaal ziek zijn.

Stop met in iedereen het goede te zien, niet iedereen is goed. Een narcist verstaat jouw motief niet en alles draait om hoe het er innerlijk bij hen aan toe gaat. Het enige dat ze horen zijn negatieve opmerkingen en ze voelen zich waardeloos. Het is belangrijk om te onthouden dat dit niet jouw schuld is en dat het niet mogelijk is om hun denkwijze te veranderen.

De nutteloosheid van proberen een narcist te overtuigen

Wanneer je in de spervuur van een narcist terechtkomt, is het nutteloos om te proberen hem te overtuigen dat jouw bedoelingen niet negatief zijn. De narcist is zo erg gehersenspoeld door zijn eigen innerlijke dialoog dat hij er helemaal van overtuigd is dat jij slechte bedoelingen hebt. Zelfs als je met alle reden probeert uit te leggen dat zijn argumenten zinloos en onwaar zijn, zal de narcist jou niet geloven en zelfs niet horen.

Ze zoeken hun hele leven naar bewijs dat hun angsten waar zijn en provoceren anderen om zelf een “self fulfilling prophecy” te creëren. Het is nutteloos om te proberen een narcist te overtuigen omdat ze steeds op scherp staan en verwachten dat anderen hen slecht behandelen.

Ze willen in jouw kwaadwillendheid geloven omdat dit hen een slachtoffer maakt en in het centrum van de belangstelling plaatst. Aanvaarden dat jij de dingen niet slecht bedoelt, betekent dat ze niemand anders de schuld kunnen geven voor alle problemen en daarom zal de narcist jouw uitleg niet aanvaarden.

Het creëren van een fantasiewereld: waarom narcisten altijd op zoek zijn naar een vijand

In het animatieboek van de narcist moet er altijd een schurk zijn die ze kunnen aanwijzen als schuldige en een held die hen kan beschermen. Narcisme is slechts een verdedigingsmechanisme dat vecht tegen de innerlijke stem die zegt dat ze slecht, kwaadaardig en walgelijk zijn. Om zichzelf te beschermen creëren narcisten een valse persoonlijkheid die lijnrecht tegenover hun innerlijke stem staat.

Maar om deze persoonlijkheid in stand te houden, moet er ook een schuldige zijn, en dat kan alleen jij zijn. In het begin van de relatie werd jij gezien als de heldin die alles kon rechttrekken, maar toen je jezelf openbaarde als een nederig persoon zonder speciale krachten, werd jij de ellendeling voor de narcist. Hij zal je nooit anders kunnen zien, hoe hard je ook je best doet. De narcist geniet ervan dat je probeert hem te overtuigen van jouw liefde voor hem.

Het onmogelijke verlangen om een narcist te veranderen

Hoe hard je ook probeert, de narcist zal jou nooit geloven en blijven vasthouden aan zijn eigen onjuiste percepties. Ze houden ervan om jou te frustreren en verdrietig te zien, en argument per argument alle leven uit jou te zuigen. Hun enige doel is om hun ego te voeden en in het middelpunt van de belangstelling te staan. Hun stoornis is zo perfect in elkaar gezet dat de dingen die ze nodig hebben om te horen om te kunnen veranderen, exact de dingen zijn die ze negeren en ontkennen.

Het is triest, want we hoopten dat we hen konden veranderen en laten zien hoeveel we van hen houden. Hun zelfdestructieve blinde vlek vernietigt hen steeds opnieuw, en ze voelen zich de meest ellendige mensen op aarde zonder te beseffen dat ze het zichzelf aandoen. Het is verleidelijk om hen te blijven uitleggen dat hun percepties onjuist zijn, maar niemand is zo blind als degene die niet wil zien.

De onbereikbaarheid van narcisten: waarom uitleggen niet werkt

Slachtoffers van narcisten proberen hen vaak te overtuigen dat ze het verkeerd zien. Ze gebruiken logica, argumenten en blijven hun liefde tonen in de hoop dat het hen zal overtuigen. Het probleem is dat narcisten vaak onbereikbaar zijn en niet openstaan voor andere perspectieven.

Veel mensen worstelen momenteel in een relatie met een narcist, ongeacht of het een ouder, kind, man of vrouw is. Ze hopen dat de narcist zal veranderen en denken dat als ze het maar goed genoeg uitleggen, de narcist het eindelijk zal begrijpen. De realiteit is dat het brein van een narcist anders werkt dan dat van een rationeel volwassene.

Dus wat doe je als een narcist jou beschuldigt van iets wat niet waar is? Je kunt hen vertellen dat ze recht hebben op hun eigen mening en het daarbij laten. Je kunt ook zeggen dat je het niet eens bent met hun mening en dat je recht hebt op jouw gevoelens. Het heeft echter geen zin om dieper in te gaan op de details en motieven, want het zal nergens heen gaan en nooit stoppen.

De kracht van niet toegeven aan de provocaties van een narcist: waarom het belangrijk is om in je kracht te blijven staan

Hoe dan ook, het probleem met een narcist is dat er nooit een oplossing zal komen. Als je echter mijn advies hierboven volgt, kun je nog steeds je gevoelens uiten zonder zijn nood om chaos te veroorzaken te voeden. Het is belangrijk om jezelf niet te laten vangen en in zijn spel mee te gaan. Op die manier zal je zijn gedrag niet belonen en de dramacyclus doorbreken en omkeren.

Een narcist zal je altijd blijven provoceren om een reactie uit te lokken. Het is belangrijk om in je kracht te blijven staan en niet toe te geven, ook al is het moeilijk. Als je toch reageert, zal je eindeloos moeten argumenteren over niets, wat niets oplost. Het is begrijpelijk dat velen het moeilijk vinden om niet te reageren, omdat ze niet willen dat de narcist wegkomt met wat hij zegt. Maar uiteindelijk is het allemaal de moeite waard om de cyclus te doorbreken en jezelf te beschermen.

Als je jezelf verlaagt tot het niveau van een varken in een strijd, zul je besmeurd raken met vuil. Dus, om jezelf te beschermen, is het beter om uit de modder te blijven en jezelf niet te laten meeslepen in hun spel.