Relatie analyse.

We starten met het adviesgesprek. (Lees werking en tarief bij consultatie) Daarna bekijken we het verder.

Vermoed jij dat je in een misbruikrelatie zit? 

Voor iedereen ligt de betekenis van een goede relatie anders.
Maar als je een vermoeden hebt dat jouw partner een persoonlijkheidsstoornis heeft, wordt dit op termijn onhoudbaar en onomkeerbaar. Als deze partner totaal geen zelfinzichten toont en zelden of nooit verantwoordelijkheid neemt voor eigen gedrag, ga je er volledig onderdoor en word je ziek. Wanneer deze partner steeds alles blijft afschuiven naar de andere, wordt deze relatie finaal onmogelijk.

Niet iedereen kan of wil veranderen.

Helaas enkel en alleen maar wanneer deze persoon kan/wil inzien dat er een probleem is, en alles wil doen om te veranderen. Iemand die wil transformeren zal dagelijks betere keuzes moeten maken. Zal moeten trainen op bewustzijn. Dit geldt voor iedereen. Je zal uit jouw comfortzone moeten komen.

Kan iemand met een persoonlijkheidsstoornis veranderen?

Narcistische trekjes kunnen absoluut getransformeerd worden. Maar wanneer iemand echt in het pathologisch spectrum vastzit, dan zie ik dit in de praktijk niet goedkomen. Het trauma zit te diep ingekapseld. Er is een sterkte cognitieve dissonantie. De ware persona is zoek en het alter ego nam volledig over. Deze is niet meer in staat om verantwoordelijkheid te nemen voor eigen gedrag. De programmatie van het onderbewustzijn bevat teveel mentale/emotionele softwarefouten. Vanuit dit trauma zien zij hun handelingen als normaal. Zij zitten vast in een sterke cognitieve vervorming.

In woorden claimen zij wel verandering. Maar ze kunnen het via hun gedrag niet toepassen. Diep vanbinnen willen zij die pijn niet en is er de wens om pijnloos door het leven te gaan. Ze schuiven de dingen van zich af omdat ze bij confrontatie zeer beangstigend aanvoelen. Dan rest er enkel nog veel verdriet en de slachtofferrol. Op langere termijn zie ik hen in mijn praktijk niet slagen.

Als laatste redmiddel.

Enkel wanneer zij inzien dat het de partner nu menens is en dreigt de relatie te beëindigen, geven zij vaak zelf aan om de hulp in te roepen van een therapeut. Dit is in de meeste gevallen pure (zelf)misleiding. Er is vaak een verleden met steeds nieuwe beloftes. Zo voorkomen ze een definitieve breuk. De partner gelooft dit en ziet er hoop in. Er is terug licht aan het einde van de tunnel. Tot het oude gedrag, zelfs sneller dan voorheen weer de kop opsteekt. Het toxische gedrag wordt heviger dan ooit. Wanneer jij je grenzen steeds maar blijft verleggen zal er voor jezelf niks meer overblijven. Het wordt gewoon steeds erger.

Einddatum.

Maar ook diegene die gegijzeld wordt in misbruik heeft een einddatum en wanneer deze wordt overschreden is het finaal gedaan. De misbruikende partner voelt dit heel goed aan en zal dan vaak alles uit de trukendoos halen. Nieuwe dingen zelfs. Dan is plotseling (voorlopig) alles mogelijk. Uiteraard niet vanuit ware liefde, maar uit eigenbelang. Voor geld, imago, status, controle verlies.

Therapie is onnodig.

Je hoort de andere al eens zeggen dat relatietherapie niet hoeft of er niet in gelooft. Dan is mijn vraag. Wat hoeft er niet meer of waar geloof je niet in? De relatie of de therapie? Zit je vast in de overtuiging dat aan jezelf werken niet nodig is? Geloof je dat mensen niet kunnen veranderen? Of geloof jij dat je zelf geen probleem hebt en het afschuift op je partner?

Relatieproblemen dragen altijd een boodschap mee.
Wat is de ware oorzaak? Gesprekken brengen steeds alles naar de oppervlakte.

Voorwaarde om in relatietherapie te gaan.

  • Of beide partners effectief de wil hebben om te veranderen, te groeien, te transformeren.
  • Jij voor jezelf meer wil weten, omdat je wil leren en groeien.
  • Jij niet meer emotioneel afhankelijk wil zijn van een partner die niet kan of wil veranderen.

Wens je een afspraak voor een relatie analyse?

Ik beantwoord jouw vraag zo snel mogelijk.

Contact opnemen