Narcisme op de werkvloer.

Ondernemers geplaagd met pathologisch narcisme.

Ben jij werkgever, manager, CEO? Voel jij een narcistische polariteit vanuit een medewerker of bij een vennoot of klant? Toch kan je het gevoel niet benoemen, maar het is er wel?

Op regelmatige basis contacteren ondernemers mij. Zij nemen contact op met specifieke intrieste verhalen. Helaas zijn hier geld en samenwerkingscontracten mee gemoeid. Deze mensen staan op een gegeven moment machteloos en met de rug tegen de muur. Ze hebben dringend tips nodig en vragen om mee te helpen focussen. Want hoe moet je met zo iemand omgaan?

3,6% managers in Amerika scoren officieel op psychopathie. Zij hebben een score, hoger dan 33 op de PCL-R schaal. (Zie Hare checklist voor psychopathie). Zulke profielen graviteren naar leidinggevende functies en daarom is het percentage zo hoog. Een samenwerking met zo iemand is dus geen uitzondering.

Hoe kan je ontdekken of zeker zijn dat de werkvloer en jouw bedrijf niet ondergraven wordt door een narcistische mol? Pathologisch narcisme tolereren is meteen ook de toekomst van jouw onderneming op het spel zetten.

Cluster B profielen.

Wat is een cluster B profiel? In deze cluster zitten 4 persoonlijkheidsstoornissen. Antisociale persoonlijkheidsstoornis, factor 1, 2. (psychopathie en sociopathie) Narcisme, borderline en theatrale.

3% in onze maatschappij heeft een cluster B persoonlijkheidsstoornis. Als je 100 werknemers in dienst hebt, dan zijn er 3 personen waarvoor je heel erg moet oppassen. Zij tasten niet alleen jouw bedrijf aan, maar ook hun collega’s. Jouw andere werknemers dus.

Mensen verlaten niet hun bedrijf, zij verlaten hun managers of collega’s.

Kenmerken van een uitgebluste werknemer.

Primaire kenmerken van een uitgeblust persoon zijn burn-out en afwezigheid wegens ziekte. Slachtoffers van narcisme worden door de narcist uitgeput en getergd. Door deze uitputting vragen zij vaak in eerste instantie ziekteverlof aan. Tijdens deze periode van rust en bezinning hopen zij dat de situatie intussen zal worden opgelost. Wanneer je hier als werkgever geen aandacht aan schenkt, verlies je veel geld.

Burn-out.

Niet elke werknemer met een burn-out heeft last van een cluster B collega of een narcistische manager. Dit zijn mensen die steeds de laatste meter gaan. Zij zijn heel gevoelig. Hebben meestal een prestatie-opvoeding gehad. Een dominante ouder(s), die de nadruk legde(n) op succes, hoge schoolcijfers, imposante opleidingen. En pas wanneer het kind daarin slaagde kreeg deze een beloning. Of deze kreeg te horen dat het nog beter had gekund. Zij werden dermate geprogrammeerd dat ‘genoeg nooit genoeg’ zal zijn. Het zijn zware pleasers. Hard werken zien zij als een vorm van liefde vragen. Ik werk keihard en zal mij meer dan de anderen uitsloven, maar zie mij dan graag aub. Erkenning en complimenten over hun prestaties en inspanningen geven hen een gevoel van noodzakelijke waardering. Zij hebben dit nodig om te kunnen blijven functioneren. Zij dragen een gevoel mee dat ze meer moeten doen dan dat er gevraagd werd. Want zij hebben angst dat ze anders zullen ontslagen worden. Het elastiek houdt maar zolang hij krachtig is. Deze mensen hebben mentale weerbaarheidstraining nodig. En ik raad hen aan om op gesprekstherapie te gaan, zodat zij hun kindertijd en hechtingsproblematiek kunnen aanpakken en helen. Ik zie veel mensen met burn-out op mijn praktijk. Omdat zij het ideale profiel zijn om door de narcist te worden ingezet en uitgebuit.

Verlaten goede werkkrachten momenteel jouw bedrijf?

Niet elk slachtoffer van een narcist kampt met burn-out. Zij vluchten gewoon zo snel mogelijk naar een andere job. Aan jou om uit te zoeken wat er aan de hand is. Ik kan jou zeker met deze inzichten helpen.

Enkele voorbeeldcases vanuit de praktijk.

Werkgever contacteert mij omdat een werknemer met meer dan 20 jaar dienst een narcist blijkt te zijn. Deze had ondertussen al veel schade toegebracht. Ik bemiddelde voor hem een topadvocaat en gaf advies over hoe hij deze persoon het beste kon isoleren en aanpakken. Deze werknemer nam uiteindelijk zelf ontslag en er moest geen uittredingsvergoeding worden uitbetaald.

Vennoot contacteert mij over een narcistische medevennoot en voelt zich niet sterk genoeg om weerstand te bieden. Ik hielp hem met focussen en bepaalde samen met hem een strategie. Ik steunde hem met de opbouw van zijn wettelijke dossier. (Feiten en bewijzen verzamelen etc.) Ik bemiddelde een topadvocaat. De zaak heeft nog even aangesleept, maar hij heeft er zich uiteindelijk met weinig schade van kunnen losmaken.

Werknemer contacteert mij. Iemand met een leidinggevende functie. Hij wilde zeker zijn van zijn vermoedens over enkele narcistische managers. Mijn advies was om op zoek te gaan naar een andere uitdaging en spiegelde hem zijn potentieel. Achteraf heb ik nieuws gekregen dat hij deze job had verlaten en als zelfstandig ondernemer was opgestart.

Wat mag je als ondernemer van mijn hulp verwachten?

Zoals je hierboven kon lezen is focus heel belangrijk. Iemand die erbuiten staat kan jou helpen ontkoppelen. Door mijn expertise in deze materie en persoonlijkheidsstoornissen zit ik als het ware in die personen hun hoofd. Ik ken hun strategieën, manipulaties en denkwijzen. Daardoor voel jij je gesteund en bevestigd. Je staat er niet meer alleen voor. Vanuit mijn netwerk kan ik advocaten aanbieden die in specifieke rechtsdomeinen gespecialiseerd zijn. Arbeidsrecht, Vennootschapsrecht, erfenisrecht etc. Kortom, advocaten en juristen die bij jouw specifieke zaak kunnen helpen.

Wat kan ik voor werknemers betekenen?

Je staat niet alleen! Er is veel dat je kan doen. Ook jij hebt focus, inzichten en handvaten nodig. Ik stippel samen met jou een weg uit. Inzichten en strategie zijn primair om uit dit narcistisch labyrint te geraken. Ik werk o.a. samen met topadvocaten in arbeidsrecht. Je gaat hier gesterkt met een plan naar buiten!

Consultatie.

Het gesprek duurt 2 uur.

Wens je een afspraak?

Ik help jou graag zo snel mogelijk verder.

Contact opnemen