Waarom kleineert de narcist jou?

 

En de reden waarom je op een gegeven moment voor hem niets goeds meer kunt doen. Alles waar hij jou in het begin voor bewonderde en vol lof over was, zullen nadien de dingen zijn die hij zal haten en verachten.

 

Je moet begrijpen dat de narcist altijd op zoek is naar zijn volgende fix. Dit betekent voorzien worden van genoeg aandacht en bewondering.

De narcist is altijd sterk geprikkeld wanneer hij een nieuwe prooi tegenkomt die hij mogelijks kan rekruteren.

Wanneer hij jou pas ontmoet dan kent hij jou nog niet. Alles is nieuw en het is voor hem heel spannend. Hij heeft het nodig om iemand te kunnen idealiseren. Anders lukt het hem niet om jou zo te spiegelen. Tijdens het charmeoffensief is hij zichzelf niet en speelt hij een rol. Je kan dit gerust zijn masker noemen.

Hij zit er helemaal in. Je bent gloednieuw en hij wil alles over je weten. Maar andersom ken jij hem ook nog niet en dat zet jullie beiden in een neutrale positie.

Maar eens je de narcist zijn drogredenen en tegenstrijdigheden begint te doorzien, gaat hij zich tegen jouw kwaliteiten beginnen te verzetten. Echter zit jij op dat moment al in zijn web vast. Zo kan hij het zich permitteren om zijn masker af te zetten. Hij heeft je al voldoende getest om te weten dat hij ermee weggeraakt.

Alles wat hij voordien nog zo in jou bewonderde, begin hij stilaan af te breken.

De enige reden waarom ze jou afbreken is omdat ze controle over jou moeten krijgen. Alleen zo kunnen ze functioneren.

Des te minderwaardiger jij je voelt, des te beter voor hem. Dat is niet moeilijk. Want een cluster B profiel kan enkel personen rekruteren die geen veilige hechting met zichzelf hebben. Deze profielen zijn: Pleasers, personen met een armoedige mentale weerbaarheid, negatief zelfbeeld, onzekerheid en personen die niet echt goed alleen kunnen zijn. Vaak hadden deze personen een narcistische ouder.

Met een narcist in de relatie zit je als in een soort dans. En zolang je zijn (disfunctionele) danspartner wil zijn, zal hij jou onzin en leugens blijven voeden.

Het enige wat jou bij hem houdt is dat je hem wil helen. Je bent ervan overtuigd dat je dat zal kunnen. Want als jij hem kan helen, dan zal ook jij uiteindelijk helen en geen pijn meer lijden.

Je gelooft echt dat er iemand goeds in hem zit. Je zou deze goede persoon liefst voor altijd bij jou willen hebben. Helaas is die mooie persoon het persona van zijn masker. Hij bestaat niet.

Je moet goed beseffen dat op de dag dat jullie elkaar ontmoetten, alles in het teken stond om jou te rekruteren. Door jou te spiegelen en door de perfecte persoon uit te hangen, verleidde hij jou naar zijn web.

De narcist hoeft daarom zelfs nog niet constant seksueel met jou te zijn. Velen gebruiken na een tijdje de onthouding van seks, als een middel om controle over jou te krijgen. Het lekkere snoepje dat achter slot en grendel zit. Je krijgt de sleutel als je doet wat hij zegt. Eerst moet er een lange rode loper bewandeld worden. Dan ‘mag’ je misschien de liefde met hem bedrijven. Alleen al dat je erachter smeekt geeft hem kicks van macht en controle.

Nu voelt hij zich natuurlijk ‘de man’. Dit kan jij je wel voorstellen.

Ze beseffen op voorhand goed genoeg dat ze geen enkele belofte kunnen invullen en met valse verbintenissen en leugens sleurt hij jou erin.

Hij verleidt jou met idealen die jou persoonlijk aanspreken en aantrekken. In feite spiegelen ze jou met wat je het meeste nodig hebt. Dat is de prins op het witte paard. Het Disney sprookje. En ze leefden nog lang en gelukkig …

Het aantrekken en afstoten zorgt ervoor dat je hem begint te ontvluchten. Hier zal je voor worden afgestraft. Op de duur zit je steeds in dezelfde rollercoaster. Waar je niet meer uitgeraakt.

De narcist laat jou in de waan dat je te veeleisend bent en dat de emotionele hoogtes en laagtes jouw fout zijn. Volgens hem overdrijf jij steeds en zie je dingen die er niet zijn.

Op dat moment zullen ze hun rolletje blijven spelen, maar op de achtergrond zal er wrok zijn, kwaadheid, haat en frustratie. Je zal gekwetst worden en afgestraft.

De narcist zoekt het juiste moment om jou aan te vallen. Zijn enige doel is om jou af te breken, neer te halen en te vernietigen. Nog onzekerder te maken dan je al was. Je wordt gegijzeld.

Dit kunnen allerlei scenario’s zijn. Meestal bestaan deze uit steeds weerkerende patronen tijdens gebeurtenissen. Afstoten, aantrekken, belonen afstraffen. Sommigen worden zelfs lichamelijk mishandeld. Elke narcist heeft een unieke handleiding. Maar je kan ze wel opdelen in berekend of zeer opvliegend. Het is het één of het ander.

In de meeste gevallen zal hij niet eens vertrekken, omdat hij weet dat je toch steeds toegeeft. De narcist is zelf ook emotioneel afhankelijk. Afhankelijk toch van jouw bijdrages. Dat hij op jou kan parasiteren. Niet omdat hij van jou houdt. Steek die gedachte maar vlug weg. Want nu zit je in de wereld van de illusie door dit te geloven.

Vervolgens zit het slachtoffer met een immens dilemma en kan zij heel moeilijk met de realiteit om dat er maar geen verandering in de narcist komt.

Hij zal jou van alles wijsmaken om het steeds terug goed te maken en zal hiervoor alles gebruiken en toepassen.

Zelfs een belofte om samen te wonen, samen een huis kopen, een huwelijk, een baby, een zaak op te starten. Opgelet want wanneer het over contracten gaat zal jij steeds aan het korte eind trekken. Hij meer aandelen. Hij meer recht op de woning en noem maar op. Hij zal jou afhankelijk maken. Zodat het quasi onmogelijk wordt om te vertrekken. Controle weet je nog?

Besef heel goed dat zulke verbintenissen hun niets kunnen schelen. Een kind of een huwelijk komt hen gewoon op dat moment goed uit. Wanneer je de narcist trots op zijn kinderen ziet zijn, dan is dit omdat het bij zijn imago past en hij er naar de buitenwereld toe mee kan opscheppen. Hij geniet er ook van hoe zijn kinderen hem voeden. Dubbele winst.

De narcist is niet te beroerd om voor een slachtoffer te kiezen waarvan hij weet dat ze een goed inkomen en status heeft. Hij kiest voor diegene die hem aanzien geeft. Dit heeft niks met liefde te maken, maar alles met hoe zijn prooien hem zullen dienen.

Hij speelt in op jouw gevoel en op dingen die jou doen bezwijken.

En wanneer je hieraan toegeeft zal dit gelijk staan aan het afstaan van jouw gezonde geest. Jouw ware ik.

Neem nu maar voorgoed afscheid. Want je zal nooit nog dezelfde worden.

Door zijn trauma gaat hij ervan uit dat iedereen hem uiteindelijk zal kwetsen, dus kan hij maar beter de eerste zijn.

Maar hij heeft jou nog nodig, dus moet hij een weg vinden om jou te kunnen behouden.

En dat is ervoor zorgen dat het lichtje aan het einde van de tunnel blijft branden. Ook al is het maar een lichtje van de budgetmeter.

Hij zal jou afstraffen tot aan de exit. Deze is voor iedereen verschillend. Als je wil kan je tot juttemis in zijn misbruik blijven. Zolang jij hem de dingen verschaft die hij nodig heeft, kan dit een levenslang huwelijk zijn. Ondertussen moet je wel kunnen verdragen dat er vreemd wordt gegaan. Of dat hij een dubbelleven leidt. Er zijn weinig cluster B’s die niet vreemdgaan, maar ze bestaan. Maar dan zijn er weer andere zware kosten aan. Als je begrijpt wat ik bedoel? Het zal in elk geval wel iets zijn waar je niet blij van wordt.

Als je besluit om te stoppen met zijn schoothondje te zijn, zal hij een weg vinden om je te vermorzelen en zal het misbruik sneller op elkaar volgen. Lees vernietigen.

Ik had beloofd om te vertellen waarom ze jou kleineren.

Luister, zij voelden zich als kind al heel klein. Of dit nu kwam door emotionele mishandeling of een verwenopvoeding. Maar elke cluster B voelt zich in de kern niets waard. De enige manier om de illusie te behouden dat hij wel groots is, kan hij alleen bereiken door anderen klein te houden. Daarom omringt hij zich met personen waarbij hij dat kan bewerkstelligen. Zo leeft hij verder in zijn droomwereld dat hij God is. En dat iedereen naar hem opkijkt. Als jij de persoon bent die zoveel van hem houdt. Jezelf voor hem kapotmaakt. Dan geeft hem dit op het einde van de dag een immens bevredigend gevoel. Hier kan hij enigszins zijn trauma mee in bedwang houden.

Dat is de reden waarom hij jou kleineert.  Hij moet constant getuige zijn van jouw pijn en leed. De persoon die haar leven voor hem zou geven. Als je met zo een gevoel dagelijks rondloopt, dan is dat voor de narcist zijn ego iets om ‘u’ tegen te zeggen.

Kijk, het zit gewoon in ze. Je kan gewoon niet tegen hen winnen. Of laat ons zeggen, je kan niet tegen het trauma winnen. Toch niet als je blijft.

En je kan ze niet veranderen. De enige manier om dit misbruik te overwinnen en te helen, is door er nooit nog contact mee te hebben.

Sta recht, wandel weg en keer nooit nog om.

Je moet begrijpen dat jouw kwaliteiten heel goed zijn. Maar net deze kwaliteiten worden door hem tegen jou gebruikt.

Wat een andere mentaal gezond sporend persoon in jou zou aanmoedigen, zal de narcist afbreken en vernietigen.

Hij zal jou willen vernietigen voor deze kwaliteiten.

Want jouw kwaliteiten zijn een bedreiging voor zijn valse ik.

Deze kwaliteiten zullen hem uiteindelijk ontmaskeren.

En daar kan hij onmogelijk mee leven.