Waarom kleineert de narcist jou?

Alles waar ze jou in het begin voor bewonderden zullen zij mogelijks nadien verachten en haten.

Iemand met de narcistische persoonlijkheidsstoornis reguleert constant zijn effect op de omgeving.

Diep vanbinnen zijn zij heel onzeker. Dus moeten zij zich boven anderen plaatsen. Als kind fabriceerden ze een grandioze fictieve persoonlijkheid. Zij reguleren dit fictieve personage door de buitenwereld te laten geloven dat deze persoon echt is. Zo houden zij dit alter ego in stand.

De narcist(e) past de samenleving aan naar eigen behoeften en innerlijke beleving. Niet andersom. Zij stellen zich bij de eerste ontmoeting op als ideaal. Zo manipuleren zij hun omgeving. Zouden zij meteen hun ware aard tonen zouden er weinig mensen in hun val lopen.

Men spreekt altijd over de narcist(e) die zijn partner idealiseert. Maar de andere partner idealiseert de narcist(e) evengoed. De ene heeft een superieur gedacht van zichzelf en de andere een minderwaardig zelfbeeld. (Dunning-Kruger effect) https://nl.wikipedia.org/wiki/Dunning-krugereffect

Alles wat zij voordien in jou bewonderden wordt nu afgebroken. Jou op een verhoog zetten was enkel maar lokaas. Om jou te laten geloven dat je de jackpot hebt gewonnen.

De complimenten naar jou toe waren echt. Zij kunnen de kwaliteiten in anderen zeker waarnemen. Zij vergroten deze kwaliteiten zelfs uit. Personen met een minderwaardig zelfbeeld gaan op wolkjes lopen. Velen voelen zich voor het eerst in hun leven echt geliefd. Ze konden deze liefde met de eigen ouder niet voelen. En dit is nu de grote valkuil. Wanneer de narcist(e) dit gevoel weer afpakt gaat deze partner heel hard werken om dit gevoel terug te winnen. Ze gaan alles doen om de oorspronkelijk wens om met de ouder te verbinden, te behouden. De partner vertegenwoordigt hier de ouder.

In deze fase van de relatie heeft de narcist(e) goud in de handen. Want hij heeft iets wat de andere nodig heeft. Daarom wordt de partner zwaar gemanipuleerd. Er zijn meer slechte momenten dan goede episodes. Naargelang de jaren voorbij gaan zijn er zelfs geen goede momenten meer.

De partner blijft in de goedheid van de narcist(e) geloven. Want ze is ervan overtuigd dat deze persoon er nog steeds is. Af en toe krijgen ze deze persoon nog te zien. Dus overtuigen ze zichzelf dat deze moet gered worden. Er is iets waardoor deze persoon lijdt. Het is hun verantwoordelijkheid om de narcist(e) te helen. Want als hij geheeld is, dan is ook hun eigen leed voorbij. Dan zullen zij eindelijk de grote liefde bezitten waar ze altijd van gedroomd hebben.

Dit soort relaties gaat niet over ware liefde. Deze pijnlijke ervaring heeft enkel tot doel om de eigenwaarde te valideren. Ik ben het waard om graag gezien te worden. (Hechting met de ouder)

Ze breken jou af omdat jij hen die macht geeft. Eerst zetten ze jou op een verhoog en dan stampen ze je er terug af. Ondertussen ben je afhankelijk geworden. Want hij heeft iets wat jij niet aan jezelf kan geven.

Er zijn tal van oorzaken waarom we ons zo laten behandelen en onszelf laten kapotmaken om deze liefde te kunnen winnen.

Zij verleiden jou met idealen die persoonlijk aanspreken en aantrekken. In feite spiegelen ze jou met wat jij het meeste nodig hebt.

Ze zullen altijd een rolletje blijven spelen. Op de achtergrond zal er wrok, kwaadheid, haat en frustratie zijn. Jij zal gekwetst en afgestraft worden. Omdat zij hun pijn naar jou verplaatsen. Jij bent emotionele pedaalemmer. Emotionele boksbal.

De narcist(e) zoekt het juiste moment om jou aan te vallen. Het enige doel is om jou af te breken en klein te houden. Om jou nog onzekerder te maken dan je al was. Je laat je zelf gijzelen door de leugens die hij jou wijsmaakt. Door de constante intimidatie ga jij zelfs geloven dat hij oppermachtig is. Jullie gaan zelfs geloven dat hij boven de wet staat.

Als je besluit om te vertrekken zal je sterk in je schoenen moeten staan. Want je zal emotioneel gechanteerd worden. Hij zal jou opnieuw idealiseren. Relatietherapie voorstellen. Jou het gevoel geven dat het nu allemaal zal veranderen. Wanneer je standvastig besluit om door te zetten zal je afgestraft worden. Hij zal alles doen om jou bang te maken.

Je kan mij altijd consulteren voor een vluchtweg. Narcisme België heeft alles in huis om jou veilig uit deze relatie te loodsen.

Sta op, wandel weg en keer nooit meer om.

(Teksten worden overal in de hij-vorm geschreven. Anno 2022 zijn er evenveel mannen als vrouwen met deze persoonlijkheidsstoornis.)

 

Rechtbank