Ontmasker de narcist: Waarom ze hun ware aard verborgen houden bij de eerste ontmoeting
De bewondering die ze in het begin voor je hadden, kan omslaan in verachting en haat. Iemand met een narcistische persoonlijkheidsstoornis probeert voortdurend de impact die hij/zij heeft op zijn/haar omgeving te beheersen.
Maar diep van binnen zijn ze heel onzeker en daarom moeten ze zichzelf boven anderen plaatsen. Als kind hebben ze een grandioze, fictieve persoonlijkheid gecreëerd. Nu proberen ze deze te handhaven door anderen ervan te overtuigen dat dit personage echt is. De narcist past de samenleving aan naar zijn/haar eigen behoeften en innerlijke beleving, en niet andersom.
Bij de eerste ontmoeting presenteren ze zichzelf als ideaal om hun omgeving te manipuleren. Als ze meteen hun ware aard zouden tonen, zouden er weinig mensen in hun val trappen.
De destructieve dynamiek van narcistische relaties: Idealiseren en afbreken
Mensen bespreken vaak hoe narcisten hun partners idealiseren, maar die partners idealiseren op hun beurt ook de narcist. De narcist heeft een superieur zelfbeeld, terwijl de partner een minderwaardig zelfbeeld heeft, wat verband houdt met het Dunning-Kruger effect. Wat ze aanvankelijk in jou bewonderden, breekt men nu af. Het op een voetstuk zetten van jou was slechts een lokmiddel om jou te laten geloven dat je de jackpot hebt gewonnen.
De complimenten die ze je gaven, waren oprecht. Ze kunnen kwaliteiten in anderen zeker waarnemen en vergroten deze zelfs uit. Personen met een minderwaardig zelfbeeld gaan daardoor op een roze wolk lopen. Ze voelen zich voor het eerst in hun leven echt geliefd, iets wat ze met hun eigen ouder niet hebben kunnen voelen.
Maar dit is de grote valkuil. Wanneer de narcist dit gevoel weer afpakt, gaat de partner heel hard werken om het terug te winnen. Ze gaan alles doen om de oorspronkelijke wens om met de ouder te verbinden te behouden. In deze context vertegenwoordigt de partner de ouder.
De opbouw en afbraak van macht: De dynamiek van narcistische relaties ontrafeld
In de beginfase van de relatie heeft de narcist goud in handen, omdat hij iets bezit wat de partner nodig heeft. Hierdoor wordt de partner zwaar gemanipuleerd en zijn er meer slechte momenten dan goede episodes. Naarmate de jaren verstrijken, verdwijnen zelfs de goede momenten.
Desondanks blijft de partner in de goedheid van de narcist geloven. Zij is ervan overtuigd dat deze persoon er nog steeds is en af en toe krijgen ze deze persoon nog te zien. Daarom overtuigt ze zichzelf ervan dat deze gered moet worden, omdat er iets is waardoor deze persoon lijdt. Het is haar verantwoordelijkheid om de narcist te helen, want als hij geheeld is, dan is ook haar eigen leed voorbij.
Deze pijnlijke ervaring heeft echter geen betrekking op ware liefde, maar heeft als enige doel de eigenwaarde te valideren en de hechting met de ouder te versterken. De narcist breekt de partner af omdat zij hem die macht geeft. Eerst zet hij haar op een voetstuk en dan haalt hij haar er genadeloos vanaf.
Ondertussen is de partner afhankelijk geworden, omdat hij iets heeft wat zij niet aan zichzelf kan geven. Er zijn talloze redenen waarom mensen zichzelf laten behandelen en kapotmaken om deze liefde te kunnen winnen.
De duistere realiteit van narcistische relaties: Verleiding, manipulatie en emotionele chantage
De narcist verleidt de partner met idealen die persoonlijk aanspreken en aantrekken. In feite spiegelt hij haar wat zij het meeste nodig heeft. Maar hij zal altijd een rol blijven spelen en op de achtergrond zal er wrok, kwaadheid, haat en frustratie zijn. De partner zal gekwetst en afgestraft worden, omdat de narcist zijn pijn naar haar verplaatst. Zij wordt zijn emotionele pedaalemmer en boksbal.
Hij zoekt het juiste moment om de partner aan te vallen, met als enige doel haar af te breken en klein te houden. Dit maakt haar nog onzekerder dan ze al was. Ze laat zichzelf gijzelen door de leugens die hij haar wijsmaakt en door de constante intimidatie gaat ze zelfs geloven dat hij oppermachtig is. Ze gaan zelfs geloven dat hij boven de wet staat.
Als de partner besluit om te vertrekken, zal ze sterk in haar schoenen moeten staan omdat ze emotioneel gechanteerd zal worden. De narcist zal haar opnieuw idealiseren en relatietherapie voorstellen, om haar het gevoel te geven dat alles nu zal veranderen. Als ze standvastig besluit om door te zetten, zal ze afgestraft worden en zal de narcist alles doen om haar bang te maken.
Sta op, wandel weg en keer nooit meer om.