Hoe de narcist jouw realiteit verandert.

Narcistische relaties: hoe bedrog en manipulatie onze identiteit aantasten

Verbindingen tussen kindertijd, ziel en lichaam: de kern van mijn holistische therapie

Er bestaat een causale en reactieve energetische verbinding tussen onze kindertijd, de ziel (metafysische), onze psyche, de hersenen en ons lichaam. Daarom richt mijn therapie en werkwijze zich op al deze verbindingen, omdat het ene aspect nooit losstaat van het andere.

Zowel in mijn persoonlijke als professionele leven werk ik voortdurend met de wet van de aantrekkingskracht en totale bewustzijnswording. Onze gedachten bepalen ons leven. Per dag hebben we zo’n 70 duizend gedachten die gezamenlijk jouw toekomst en lot bepalen. Dit is een belangrijk feit om te onthouden.

Naast de trilling ritmes in ons lichaam, zijn er ook trillingen buiten ons lichaam aanwezig. Onze hartslag, polsslag, hersengolven, bloeddruk, enzovoort creëren allemaal een ritme. De mensen met wie we omgaan hebben ook hun eigen bioritme dat kan synchroniseren met het onze wanneer we dicht bij hen zijn.

Hoe onze omgeving onze energetische vibratie beïnvloedt

Alles is vibratie en trillingen beïnvloeden elkaar. Denk eens aan de mensen met wie je omgaat en de plaatsen die je regelmatig bezoekt. Heeft de vibratie van bepaalde mensen en bepaalde plaatsen geen invloed op je eigen energetische vibratie? Natuurlijk wel. We worden aangetrokken tot trillingen die in harmonie zijn met de onze en voelen ons daarbij erg goed of juist ongemakkelijk.

Wanneer we genoeg tijd doorbrengen in positieve of negatieve elementen, beïnvloeden de energetische trillingen ons, ongeacht of ze goed of slecht zijn. Dit betekent dat onze omgeving onze vibratie beïnvloedt.

De manipulatieve tactieken van narcisten in relaties

Deze waarheid is vooral van toepassing op gewelddadige en conflictueuze relaties. Aan het begin van een relatie spiegelt de narcist jouw gedrag om manipulatie op gang te zetten. Vanuit het perspectief van de narcist is dit oprecht, want zonder het idealiseren van jou zou hij niet in staat zijn om al die moeite te doen.

Hetzelfde geldt voor jou, omdat je de narcist op een voetstuk plaatst. Op deze manier kan het ‘Netflix-Disney-verhaal’ tussen jullie van start gaan, maar dit duurt echter maar kort. Je gelooft dat de narcist in overeenstemming is met jouw karakter, bioritme, enzovoort, maar in werkelijkheid kopiëren ze jou om toegang tot jouw innerlijk te krijgen.

Narcistische dynamiek: bedrog en manipulatie vanuit trauma

De narcistische dynamiek is gebaseerd op bedrog en manipulatie vanuit trauma. Helaas zullen jouw goede vibraties de narcist nooit naar een hoger bewustzijn brengen. De narcist gelooft vanwege cognitieve vervormingen dat hij beter is dan jij en is onbewust geprogrammeerd om zijn eigen persoonlijkheid te behouden.

Daarom is het doel van de narcist om jou naar zijn niveau te brengen door jou te internaliseren. Dit is vergelijkbaar met een land dat wordt opgeslokt door een ander land om dominantie vast te stellen.

De narcistische verdedigingsmechanismen: waarom de narcist jou probeert te verlagen

Bedrog en manipulatie zetten de toon in een relatie met een narcist. Vanaf het eerste contact wordt jouw realiteit aangepast en verandert deze continu door gaslighting, manipulatie, strategieën, leugens, angst aanjagen, bedreigingen, schuldgevoelens, dreigen om de relatie te willen beëindigen, negeren, woede, beschuldigingen, isolatie, enzovoorts.

Eenmaal geïnvesteerd in deze valse relationele dynamiek, zal de narcist proberen om jou emotioneel, psychologisch en op andere manieren te beheersen. De narcist kan jouw goede karaktereigenschappen niet overnemen, omdat hun ongeordende persoonlijkheid het gevolg is van een geblokkeerde ontwikkeling (door trauma).

Ze bevinden zich in een innerlijke leegte en daarom zijn ze vol woede. Maar jij kunt deze leegte niet opvullen, niemand kan dat! Dus de narcist wordt boos en probeert jou te verlagen, zodat de narcist boven jou kan blijven. Dit is hoe ze werken en het is een verplaatst verdedigingsmechanisme voor hun eigen pijn.

Hoe de narcist jouw identiteit probeert over te nemen

De stem van de narcist kan jou de hele dag door beïnvloeden, hoeveel logica en rede er ook tegenin gaan. Door steeds dezelfde zinnen te herhalen, kruipt de narcist onder je huid. Het is vergelijkbaar met hoe meeslepende muziek kan werken – denk aan liedjes die in je hoofd blijven hangen, of je ze nu leuk vindt of niet.

Maar hoe meer je probeert hun deuntje te veranderen, hoe meer ze dezelfde giftige boodschappen herhalen die jou alleen maar doen lijden. De narcist manipuleert jouw mentale deuntje op een roofzuchtige manier om zo de controle over jou te behouden. Ze willen jouw identiteit overnemen en samen smelten met hun eigen persoonlijkheid.

De narcist maakt bezit van jouw hoofd en probeert je te verstrikken om zo jouw gedrag te kunnen controleren. Dit ‘samen smelten’ is vergelijkbaar met hoe zijn primaire hechtingsfiguur als kleine baby met hem omging. Het is een complex onderwerp om hier nu verder op in te gaan.

De destructieve kracht van narcistische relaties en hoe je hieruit kunt stappen

Op dit punt hoeft de narcist zijn gedrag niet te veranderen om zijn superioriteit te behouden. Jij bent nu zijn zondebok, marionet en spreekpop, en hebt onbewust jouw identiteit opgegeven. Hierdoor uiten velen van mijn cliënten zelf ook narcistisch gedrag. Het is aan hen om hieraan te werken, anders blijven ze voor altijd in de slachtofferrol zitten, net als de narcist zelf.

De narcist heeft jou onder de huid gekropen en kan jou manipuleren om te reageren zoals zij willen. Ze creëren verwarring over wie wie is, waardoor jouw gedrag vermengd raakt met dat van hen, en ze jou voortdurend de schuld kunnen geven. Narcisten zijn energie-rovers en manipuleren hun weg naar jouw leven, hart en geest. Het doel is om jou laag te houden, zodat de narcist zich hoog op een voetstuk voelt, ondanks hun ergerlijke daden.

Het is belangrijk om te begrijpen dat de narcist niet zal veranderen en altijd op zoek blijft naar een ‘object’ om hun slechte eigenschappen op te projecteren. Het is aan jou om uit deze relatie te stappen en te werken aan het herstellen van jouw eigen identiteit en het opbouwen van gezonde relaties. Laat de narcist los en besef dat ze altijd op zoek zijn naar manieren om hun superioriteit te behouden.

Narcistische relaties: begrijp de dynamiek en bevrijd jezelf

Je redding komt vanuit een sterk zelfgevoel en bewustzijn. Zoek professionele hulp bij iemand die deze dynamiek begrijpt en laat je niet misleiden door de narcist. Leer niet alleen over de narcistische persoonlijkheidsstoornis, maar vooral over jezelf en transformeer. Heel jouw kindertijd en innerlijke kind, bevestig en ontwikkel jouw identiteit opnieuw.

Laat niemand jou belemmeren om te zijn wie je bent en besef dat je niet de narcist bent. Stop met het zijn van wie zij willen dat je bent. Word jezelf, ontdek wie je bent en leef jouw leven op jouw eigen manier. Houd vast aan wie je bent en laat niemand jouw zelfgevoel en bewustzijn ondermijnen.

 

De Duistere Dans van Trauma-Binding: Liefde Geboren uit Mishandeling