Gaslichting.

Hersenspoeling en gaslighting lijken op elkaar en beide omschrijvingen worden door mensen die met narcisme in aanraking zijn op één hoop gegooid. Online vind je niet echt de Nederlandse vertaling van gaslighting terug. Daarom zal ik in dit artikel de Engelse omschrijvingen gebruiken.

Gaslighting, gaslighten als trefwoord en gaslighter als het over de persoon gaat die uitvoert.

Gaslighting is een vorm van geestelijke mishandeling, het is mentaal misbruik waarbij het slachtoffer zodanig wordt gemanipuleerd dat zij of hij twijfelt aan het eigen gezond verstand. Het is een verachtelijke vorm van mentale manipulatie. Het wordt gezien als hersenspoelen. Maar er is een groot verschil.

Hersenspoeling is een openlijke strategie. Hier verbergt de dader zijn intenties niet. Het is een openbare methode waarbij bij een persoon de oude gedachte- en ideeënpatronen, inclusief zijn normen-en-waardenstelstel, wordt uitgewist en vervangen door nieuwe. Hier wordt niet verborgen dat deze methode wordt toegepast.

Bekende voorbeelden van hersenspoeling vonden plaats in de Koreaanse oorlog met hun gevangenen. (Chinezen vochten samen met de Noord Koreanen) Het woord hersenspoeling ontstond in 1953, toen 21 door de Chinezen krijgsgevangen Amerikanen in de Koreaanse oorlog te kennen gaven dat ze niet meer terug naar de VS wilden, maar in China wilden blijven.

Ze wilden de Amerikaanse krijgsgevangenen hun geloofssystemen en persoonlijkheid veranderen. Dit werd er dagelijks methodisch en systematisch ingehamerd. En de Amerikaanse gevangenen die gehersenspoeld werden wisten heel goed dat dit gebeurde. Tot zij gehersenspoeld werden en al hun individualiteit verloren.

Het menselijk brein kan als software worden gewist en geherprogrammeerd

Gaslighting is heel anders. Het is een heimelijke geheime manipulatieve manipulatie. Dit is een geest-buigende strategie die dient om het slachtoffer te beheersen en te domineren.

Gaslighting ligt in het geheime en in het verborgen. Deze tactiek wordt steeds door de cluster B toegepast: psychopathie, sociopathie, narcisme, borderline.

Zij beraden een plan om het slachtoffer in een valstrik te lokken. Hun slachtoffers zijn personen met een zelfliefde tekort en een emotioneel afhankelijke persoonlijkheid. Zij lokken deze mensen in een relatie door hen hun kracht af te nemen en afhankelijk te maken. En zo zetten zij het slachtoffer tegen zichzelf op. Dat er iets verkeerd met hen is.

Soms gebruiken ze een deeltje van wat waar is, zoals het slachtoffer dat kenbaar maakt dat ze liever wat slanker zou zijn. De misbruiker kiest er iets uit dat geloofwaardig is en vergroot het helemaal uit. Hij overtuigt het slachtoffer ervan dat haar probleem veel groter en erger is dan ze dacht. De gaslighter schept een omgeving zodat het slachtoffer gaat geloven dat ze een probleem heeft dat ze nooit echt had.

Slachtoffers met een mild en matig angstige aanleg worden verliefd op de misbruiker en de narcist wil zeker zijn dat hij nooit de controle verliest over deze afhankelijke persoon. De narcist buigt de realiteit van het slachtoffer haar denkwijze en maakt een methodisch plan, om haar te doen geloven dat dit probleem in feite erger is dan het is.

Hij laat het slachtoffer geloven dat ze angst heeft en hij creëert een omgeving dat haar er moet van overtuigen dat haar angst in de weg staat van een goede relatie. En dit zorgt ervoor dat het slachtoffer nog angstiger wordt. Hij plant in haar de overtuiging dat het veel erger is gesteld dan in werkelijkheid is. Het ergste van al is dat het slachtoffer zich begint te identificeren met het ingeplante verhaal.

Wat enkel milde en matige angst was wordt zware angst.

Terwijl het slachtoffer wordt gemanipuleerd om haar te doen geloven dat haar angst problematisch is, steunt hij haar zogezegd, maar onder de radar en op de achtergrond zorgt hij ervoor dat zij geïsoleerd geraakt en steeds verder van de ware samenleving wordt weggetrokken. Maar alles gebeurt heimelijk.

Hoe doet hij dit?

Hij creëert eerst een verhaal. Dat je lelijk bent en dat niemand van jou zal kunnen houden. En dat hij de enige is die jou op deze manier aanvaardt. “Je bent zo stom dat je nooit deze job zal krijgen. Je bent zo dik dat niemand jou nog zal willen. Je zelfbeeld is zo laag, wie zal jou ooit nog willen? Je geraakt nooit nog van straat”. De narcist doet dit op een manier dat het niet echt opvalt. Hij is zo handig dat hij er zijn slachtoffer steeds aan herinnert.

Hij zegt bijvoorbeeld dat ze zo angstig is en dat hij haar wel wil helpen. “Dat verklaart misschien waarom je het moeilijk hebt om werk te vinden en dat is misschien de reden dat mensen jou niet zo graag hebben. Maar ik hou van jou en heb je graag en ik wil jou beschermen”.

Zo verbuigen zij de geest van hun slachtoffer. Hij prent haar het verhaal in, toont haar redenen om het te geloven en bewijst het verhaal. En vervolgens werpt hij zichzelf op als beschermer, de aardige persoon en dat hij haar nooit zal verlaten.

Het slachtoffer gelooft dat de persoon die haar geest verprutst haar enige bondgenoot is

De narcist houdt zo zijn handen rond de nek van zijn slachtoffer en verstikt haar en zij weet niet dat dit gebeurt. Je vraagt je af hoe de narcist dit klaarspeelt zonder dat iemand dit te weten komt? Dit is wat het zo griezelig maakt. Hij isoleert het slachtoffer.

Je kunt enkel maar gaslighten door iemand te isoleren.

En mensen die haar voor één of andere reden niet belden, maakt de narcist een verhaal op dat te maken heeft met het feit dat ze bijvoorbeeld te angstig is om mee om te gaan en dat niemand nog met haar wil afspreken. Op de achtergrond zorgt de narcist ervoor dat iedereen zich tegen haar keert.

Een kennis of familielid zal tegen de narcist zeggen: “Hey waarom is het zo stil met je vrouw, ik heb haar al lang niet meer gehoord?” Dan zal de narcist liegen en zeggen dat zijn vrouw niet zo goed overweg kan met deze persoon in kwestie en daarom geen contact zoekt. Of hij zegt dat zijn vrouw te angstig is en de dokter heeft geadviseerd dat ze beter nu niet met anderen praat.

Narcisten zijn heel goed in het verpakken van leugens en ze moeten ervoor zorgen dat de banden tussen zijn slachtoffer en anderen worden doorgesneden. De narcist implanteert verhalen die gebaseerd zijn op iets dat al een beetje aanwezig was. Dit kan zijn een laag zelfbeeld, een lichaamsdeel of een psychologisch probleem. En hij manipuleert de omgeving zodat het slachtoffer deze leugen gaat geloven.

Hij herhaalt dit regelmatig zodat het bij haar als een groot probleem zal worden gezien. En mettertijd zakt het slachtoffer steeds dieper weg in deze leugen.

Het slachtoffer gaat zich hiermee identificeren en verliest hoop dat het ooit nog zal beteren. Op het einde van de dag zit het slachtoffer gevangen. Ze is afgesneden van haar ware emotionele identiteit. De narcist neemt iedereen weg uit het slachtoffer haar omgeving en zij gelooft dat hij de enige is die van haar zal houden. Wanneer het slachtoffer volledig is bewerkt dan is zij overtuigd dat zij de reden is van dit allemaal, of ze is doodsbang om iets te zeggen, want als de narcist wegvalt dan heeft zij niemand meer.

Want op dit punt heeft zij niemand meer en moet zij zich vastklampen aan de persoon die haar kapotmaakt.

Een ander voorbeeld is dat de narcist wordt betrapt op vreemdgaan en ze vraagt waarom hij een verhouding heeft? Hier accelereert de narcist zijn gaslighting en zegt dat ze toch weet dat ze zoveel problemen heeft met haar gedachtegang en haar waanvoorstellingen, en dat ze al zo onzeker is.

Hij keert het om en zo zorgt hij ervoor dat haar realiteit helemaal wordt omgekeerd.

Het slachtoffer is uiteindelijk van de manipulatie zo uitgeput dat ze geen kracht meer heeft om met een meer plausibel antwoord te komen.

Buiten dat de narcist zijn slachtoffer van haar omgeving isoleert, maakt hij haar ook nog eens financieel afhankelijk. En dit is een heel krachtig deel van de gaslighter zijn plan.

Hij zorgt ervoor dat ze stopt met werken. Of hij zorgt ervoor dat ze ontslagen wordt. Of hij zorgt ervoor dat ze zich zo gaat gedragen dat ze haar job verliest. Of hij zorgt ervoor dat ze verhuizen naar een geïsoleerde regio, waar ze volledig wordt afgesloten van de buitenwereld. De narcist zal er alles aan doen om het slachtoffer volledig tegen haarzelf op te zetten. En op die manier kan zij niet terugvechten.

Wanneer je iemands realiteit wegneemt en er een andere realiteit inramt, dan wordt dit een zeer enge situatie

Velen in onze samenleving beseffen niet dat er dagelijks via het politieke systeem gedachten in hen worden ingeplant die niet van hen zijn. Met journalistiek en media net hetzelfde. Al deze kanalen worden beheerst door roofzuchtige verachtelijke pathologische narcisten.

Narcisten komen uit achtergronden waarin ze geboren werden in gezinnen die hun capaciteit vernietigden om empathie te hebben. Ze worden volwassen en alles waar ze om geven is dat ze voorzien worden in hun eigen behoeften. Zij zullen alles doen om te krijgen wat ze willen, al moeten ze er anderen voor pijn doen en vernietigen. Tot hun eigen kroost toe. Zij voelen het interne ongemak niet dat ze iets verkeerd doen.

Net zoals een roofdier in de natuur zoekt naar een gemakkelijk en zwakker prooi, selecteert de narcist zijn slachtoffer op dezelfde manier uit

Het slachtofferprofiel werd opgevoed om onbaatzuchtig te zijn. Zij ziet in iedereen het goede, ze is empathisch en altruïstisch. Zij of hij is emotioneel afhankelijk. Alleen deze types komen in aanmerking en zijn het ideale slachtoffer.

De narcist zoekt naar een persoon die vatbaar is voor zijn manipulatie. Bij wie een leegte aanwezig is van psychologische kracht of een laag zelfbeeld. Elk slachtoffer heeft een achtergrond waar ze reeds werden neergehaald of weinig liefde kregen. Ze kregen een verkeerd beeld over hoe ze anderen moeten inschatten. Dit is geen toeval. De narcist heeft hier een neus voor en haalt hen er zo uit. Een narcist krijgt dit nooit klaargespeeld met een doorsnee emotioneel gehecht persoon.

Het slachtoffer voelt bij de ontmoeting dat de narcist haar iets kan geven. Hij of zij voelt aan als een zielgenoot. Tot de narcist zijn masker laat vallen. En vanwege de natuur van een slachtoffer, haar laag zelfbeeld, gebrek aan ervaring en armoedige grenzen, raakt zij gevangen in zijn web. Zij gaat ervan uit dat ze hem een gans leven kende. En ze denkt, waarom zou ik dit bevechten? Want het is beter om in een relatie te zijn dan alleen.

De leider heeft een volger nodig en de volger een leider. Zij voelen zich goed bij elkaar

Van nature uit zijn zij bang om alleen te zijn en ze voelen schaamte. Wanneer het slachtoffer dan verliefd wordt op de charmante stoutmoedige verleidelijke humoristische narcist, dan voelt het alsof zij de lotto heeft gewonnen of de prins of het witte paard heeft gevonden.

Zij ziet zichzelf niet als emotioneel afhankelijk, maar ze denkt, wauw ik heb mijn zielgenoot ontmoet. De narcist praat over zijn tegenslagen en het slachtoffer neem zijn hand en huilt mee om zijn nare ervaringen. Ze vormen de perfecte match.

Projectie

De narcist beseft wel dat hij liegt en al die dingen doet, maar hij vertaalt zijn eigen handelingen naar de andere en dat is wat we projectie noemen. Zo keurt hij zijn eigen gedrag goed. Hij beschuldigt een ander van zijn eigen daden omdat hij het voor zichzelf niet kan aanvaarden dat hij zo is. Hij wordt kwaad omdat het slachtoffer egoïstisch is of vreemd gaat, maar in feit praat hij enkel over zichzelf. De narcist is zo mentaal gebroken dat hij een andere gebroken persoon nodig heeft om te kunnen functioneren.

Dus als jij een laag zelfbeeld hebt en je past in het plaatje van een emotioneel afhankelijk profiel of je bent pleaser, dan ben jij voorbestemd om een narcist in een relatie aan te trekken. Een narcist zal nooit een persoon met zelfliefde aantrekken.

Dus zoek hulp en ontwikkel zelfliefde!

Slachtoffer zijn heeft niks te maken met intelligentie of een laag IQ.

Ik zie op mijn praktijk evengoed hoogopgeleide mensen die slachtoffer zijn: Dokters, chirurgen, advocaten, politici, professoren, notarissen, klinisch psychologen.

Zo zie je maar wanneer een klinisch psycholoog jaren over deze materie heeft gestudeerd en dan ontdekt dat haar eigen identiteit nergens meer te vinden is. En zij zelfs niet doorhad dat dit met haar gebeurde.

Plots sta je daar dan. Niet meer weten wie je echt bent. De schuld van alles wat er verkeerd loopt op jezelf steekt. Dit is wat gaslighting aanricht.

En er zijn veel mensen die emotioneel afhankelijk zijn en hopelijk lezen zij dit en begrijpen ze dat ze moeten vluchten uit dit psychologisch concentratiekamp.

Zoek iemand die hiermee vertrouwd is, een hulpbron. En ga tegen je eigen gedachten in. Vertrouw iets uit het verleden dat echt was.

Gooi de gedachten die jou werden ingeplant voor één dag weg en bel iemand. Want er zijn mensen die jou willen helpen en kunnen redden.

En jij zou wel eens de enige persoon kunnen zijn die dit kan laten gebeuren.