De Psychopaat: Een Analyse over Manipulatieve Technieken en Overlevingsstrategieën

De Psychopaat als rondtrekkende Manipulator

Als je slechts eenmalig met iemand te maken hebt, zou je kunnen overwegen om zoveel mogelijk van hen te profiteren en dan te verdwijnen. Dat is precies wat een psychopaat doet. Overigens is er in het ecologische spectrum ruimte voor psychopaten, maar ze kunnen niet lang op één plaats blijven; mensen zouden anders hun ware aard ontdekken.

Ze moeten daarom rondtrekken en kunnen mogelijk een, vijf of zelfs tien keer van dezelfde persoon profiteren voordat hun reputatie zich verspreidt en ze gedwongen worden te vertrekken. Het is echter geen effectieve langetermijnstrategie, want je zult waarschijnlijk op een bepaald moment in je leven door een psychopaat worden misbruikt.

Psychopathie en Narcisme: Een Gevaarlijke Combinatie

De psychopaat, die vaak narcistisch is, zal aannemen dat je dom bent en dat je het verdient om uitgebuit te worden omdat je naïviteit laat zien. Ze zien het zelfs als een goede zaak om dit te doen. Voor hen is het bewijs van jouw domheid en naïviteit dat ze je kunnen misbruiken. Als je wijzer was, zou je hun trucs kennen en zouden zij niet moreel verplicht zijn om je te laten zien hoe weinig je weet.

De psychopaat zal dus zijn vermogen om je te bedriegen aangrijpen als bewijs van zijn eigen superioriteit, alwetendheid en narcisme. Het probleem is dat een psychopaat iedereen kan misleiden.

Neem bijvoorbeeld Robert Hare, die jarenlang psychopaten heeft bestudeerd, honderden interviews met hen heeft afgenomen en deze gesprekken heeft geregistreerd.

Hij gaf aan dat wanneer hij een gesprek voerde met een psychopaat, hij de neiging had om hun woorden te geloven. Pas later, bij het bekijken van de opgenomen video, merkte hij op waar het gesprek ontspoorde. Maar de drang om beleefd te blijven in een gesprek is sterk. Wanneer je beleefd bent, neig je ertoe geen bezwaar te maken tegen de manier waarop de ander zijn strategie ontvouwt.

Psychopaten zijn uiterst vaardig in het manipuleren van mensen op een subtiele manier. De kans dat je hiertegen bestand bent, is minimaal.

Psychopathie en Manipulatieve Technieken: Een Analyse van Paul Bernardo

Neem bijvoorbeeld de interviews van Paul Bernardo, een seriemoordenaar en verkrachter. Het is verbazingwekkend verhelderend. In de bijgevoegde video onderaan zal je zien dat Paul Bernardo overkomt als de CEO van een vergadering. Hij neemt de politie en de advocaten flink onder vuur, betuigt zijn onschuld en verwijt ze zelfs onbeleefd en onbetrouwbaar te zijn omdat ze hem niet vertrouwen vanwege enkele misstappen die hij 17 jaar eerder heeft begaan.

Hij zegt eigenlijk: “Dat is lang geleden. We zijn daar toch wel overheen, nietwaar? Ik heb hier een gesprek met jullie. Ik probeer jullie te helpen bij het oplossen van misdaden, waar ik overigens schuldig aan ben, maar dat terzijde.” En dan, terwijl ze reageren, bestudeert hij nonchalant zijn nagels, wat impliceert dat wat er op dat moment onder zijn nagel zit, belangrijker is dan te luisteren naar hun ‘onbelangrijke’ verhaal. Als je aandachtig bent, zul je merken dat mensen dit ook bij jou doen en zo krijg je een glimp van hun ware bedoelingen.

Bernardo is hier bijzonder bedreven in; hij kijkt ofwel naar buiten, ofwel naar zijn handen, ofwel uit het raam, op een non-verbale manier duidelijk afwijzend. Het is overigens indrukwekkend dat de rechtbank heeft besloten dit vrij te geven.

Het Bedrieglijke Charisma van de Psychopaat

Het is ronduit verbazingwekkend. Hij is uiterst bekwaam in wat hij doet, ziet er aantrekkelijk uit en straalt charisma uit. Het lijkt alsof hij alles kan bereiken wat hij wil. Het is moeilijk te bepalen wat er precies gebeurt tussen hem en de politie en advocaten – of ze hem laten doorspelen als onderdeel van hun strategie om informatie te vergaren, of dat hij hen daadwerkelijk in verlegenheid brengt.

Ik vermoed dat het een combinatie van beide is, maar zijn optreden is hoe dan ook meesterlijk. Als je niet wist wie hij was en je keek naar de video zonder geluid, zou je denken dat hij de CEO van een bedrijf is, zijn werknemers berispend omdat ze niet aan de norm voldoen.

Dat is de indruk die zijn lichaamstaal, oogcontact en algehele voorkomen geven. Het is verbijsterend.

 

Biografie: Paul Kenneth Bernardo

Video:

Psychopaten Versus Narcisten: Een Diepgaande Analyse van Hun Onderscheidende Kenmerken