Ben ik een narcist?

De narcist(e) en therapie.

Iemand met de diagnose narcisme staat niet open voor therapie.

De enige reden waarom zij deelnemen aan relatietherapie is om te voorkomen dat hun partner vertrekt. Of omdat het bij de rechtbankprocedure wordt opgedragen.

Deze mensen hebben in het verleden al meermaals laten vallen dat ze niet in psychologen en therapie geloven. Waarom zouden ze er nu wel in geloven?

Je hebt in het verleden alles al vergeven. Waarom zou je nu wel vertrekken?

Als het dan toch te warm onder de voeten wordt zullen ze instemmen met therapie.

2 consultaties is het gemiddelde van hun opkomst. Dan geven ze op. Dan is de therapeute niet bekwaam of geschikt. Het werkt niet of het heeft geen zin.

Vanaf dan zijn er verschillende pistes mogelijk.

De partner:

  • Is opnieuw bezweken en geeft de narcist(e) nog een kans.
  • Ziet eindelijk in dat het nooit zal veranderen.
  • Start de scheidingvoorbereidingen.
  • Men vertrekt en na een tijdje hernieuwen ze het contact en de relatie.

Hoe kan je weten of jouw wederhelft ooit zal kunnen veranderen?

Het verleden zal jou dit vertellen. Stel dat je al een aantal jaren samen bent. Dan weet jij of er in het verleden werd ingezet op verandering. Maar als jouw wederhelft steeds de schuld doorschuift en nooit aan zichzelf werkt, dan zal dit de komende jaren ook zo zijn.

Geloof niet dat zij voor iemand anders wel zullen veranderen. Dat zij blijven vastzitten in het trauma ligt niet aan jou. Jij kan jouw partner niet redden of veranderen.

Maar ook jij moet veranderen. Hopelijk zie je dat in? Niemand mag zich zo laten behandelen. Wees moedig en krachtig. Hou vast aan je eergevoel. Wat ben je als mens nog waard als je zo een relatie toelaat? Dan is alleen zijn toch de enige oplossing? Je zal veel gelukkiger zijn.

Je blijft voor de kinderen, maak jij jezelf wijs. Besef dat deze gezinsdynamiek heel schadelijk is voor hen. Het is een onveilige situatie. Jouw kinderen ondergaan net als jij emotioneel misbruik.

Is mijn partner een narcist(e)?

Er zijn situaties waar een koppel mij consulteert. Waar ik vaststel dat de partner helemaal geen narcist(e) is. Dan spelen er andere zaken. Ik ben altijd blij dat we dit kunnen uitklaren. We mogen niet zo snel gaan labelen. Er kunnen tal van redenen zijn waarom iemand narcistisch gedrag vertoont.

Vroeger stond er bij mijn dienstverlening ‘relatietherapie’. Nu staat er ‘relatie analyse’. Tijdens het adviesgesprek kan ik in de meeste gevallen al vaststellen of er sprake is van pathologisch narcisme. De voorbereiding en het gesprek zelf maakt veel duidelijk. Door de gerichte vraagstelling kom ik veel te weten. Ik weet uit ervaring wat de valkuilen zijn. Hoe deze relatiedynamiek uitspeelt. Er wordt volledig tussen de lijnen gelezen.

Wanneer ik vaststel dat de persoon vastzit en geen intentie laat zien om te veranderen, dan weiger ik verdere relatietherapie. Mijn energie is te kostbaar. Ik doe dit werk om mensen te helpen. Wanneer mensen in die mate vastzitten kan ik hen niet helpen. Na één gesprek ben ik energetisch gesloopt. Om mezelf te beschermen adviseer ik hen om een andere hulpverlener te contacteren. Daarom dus de benaming analyse. Na één gesprek weten we waar we staan. Dan voorkom ik om ingezet te worden om de andere partner te verblinden en te manipuleren.

Ben ik een narcist(e)?

Er zijn mensen die zichzelf dit afvragen en dan gaan we het adviesgesprek in.

Personen uit de cluster B zoeken een toverstok die alles zal veranderen. Het heeft geen zin om er doekjes rond te winden. Transformatie is al heel moeilijk voor iemand zonder een persoonlijkheidsstoornis. Laat staan …

De ene keer heeft de persoon het juist beoordeeld en de andere keer niet. Ik spreek dan mijn persoonlijke mening uit.

Er zijn vele redenen waarom iemand niet kan veranderen en blijft doen wat die altijd doet. Mijn cliënten worden hiervan op de hoogte gebracht. Zo zijn ze meer in staat om het geheel te accepteren of om een keuze te maken. Ook hun aandeel wordt uitgelegd. Als er kinderen zijn wordt ook hun beleving belicht.

Keuzes.

Alles in het leven draait om keuzes maken. Een verwittigd mens is er twee waard. Dit geldt voor iedereen.