Waarom worden slachtoffers van narcisme ziek?

Slachtoffers van narcisme en gezondheidsrisico’s

Slachtoffers van narcistisch misbruik beseffen vaak niet dat hun gezondheid in gevaar is. Ze riskeren hun leven op verschillende gebieden, maar vandaag wil ik me concentreren op de gezondheidsaspecten.

De blinde vlek bij slachtoffers

Helaas is er bij slachtoffers vaak sprake van een blinde vlek. Het besef van de gezondheidsrisico’s dringt niet door. Tijdens consultaties probeer ik hen duidelijk te maken dat hun gezondheid op het spel staat, maar bij velen komt deze boodschap niet aan. Gezondheidsverlies met mogelijk ernstige, soms zelfs onherstelbare gevolgen kan het gevolg zijn van narcistisch misbruik.

Het belang van bewustwording

Ik hoop dat het lezen van deze tekst helpt de blinde vlek bij slachtoffers te neutraliseren. Mijn doel is om ook diegenen te bereiken die mijn praktijk niet bezoeken. Tijdens consultaties of workshops bevind ik me vaak in de positie van ‘iemand wakker schudden’.

Geestelijke interactie en heling

Wanneer er een diepgaande geestelijke interactie ontstaat tussen de bezoeker en mij, kan een consultatie zeer krachtig zijn. De effectiviteit hangt af van de bereidheid van de persoon om zich in te zetten en door te zetten in het helingsproces.

De muur en de blinde vlek

Bij veel slachtoffers merk ik een muur, veroorzaakt door de blinde vlek. Door de aanhoudende pijn zijn ze in een soort ‘gedachten-coma’ beland, vergelijkbaar met een droomstaat. Dit gevoel kan ontstaan door bijvoorbeeld te zwaar eten, te veel alcohol drinken of door aanhoudend gepieker en vastzittende gedachten.

‘Gedachten-coma’ en narcistisch misbruik

De ‘gedachten-coma’ beschrijft de mentale toestand waarin slachtoffers van narcisme zich bevinden. Het belangrijkste verschil is dat ze wakker zijn en hun leven doorgaan terwijl ze in een vegetatieve geestelijke staat verkeren.

Vegetatieve toestand en narcistisch misbruik

Een vegetatieve toestand is inderdaad een ernstige vorm van hersenschade, waarbij de hersenen niet meer goed functioneren. Mensen die uit een coma ontwaken in een vegetatieve toestand lijken wakker: hun ogen zijn open en ze ademen normaal. Dit is vergelijkbaar met hoe slachtoffers van narcisme functioneren, alsof ze in een soort vegetatieve staat verkeren.

De blinde vlek doorbreken

Het kan hard overkomen, maar het is belangrijk om door die blinde vlek en het pantser heen te breken. Als je een slachtoffer bent en dit leest, wil ik je vragen om in de spiegel te kijken en jezelf diep in de ogen te kijken. Waar zijn de schittering, de vreugde en de uitstraling? Waarom zijn je ogen dof en lach je niet?

De ziel herstellen

Je pupillen hebben de futloosheid en glansloosheid van schoenen waarop schoenpoets is aangebracht, maar nog niet is opgepoetst. Net zoals een warme en droge neus bij een hond op ziekte kan wijzen, toont de blik in je ogen dat je ziel zwaar beschadigd is. Je ziel huilt als een briesende leeuw die van deze alles verscheurende pijn af wil. De ogen zijn de poort naar onze ziel.

De marionet van de narcist

Een slachtoffer van misbruik wordt als een houterige, krakende marionet die enkel de bewegingen volgt die de narcist voor haar uitstippelt. Er is geen smeermiddel meer tussen de gewrichten, en enkel de hoogstnodige levensactiviteiten worden uitgevoerd. Na het uitvoeren van deze taken, zakt het slachtoffer neer om naar het plafond te staren en te piekeren over de narcist.

Gezondheid op het spel

Veel slachtoffers beseffen niet dat ze hun gezondheid in gevaar brengen, mogelijk zelfs voorgoed. We hebben maar één lichaam en moeten ons afvragen hoeveel jaren we nog willen leven.

Levenswil en hoop

Slachtoffers voelen vaak een verminderde levenswil wanneer ze verwikkeld zijn in een destructieve relatie. Ze gaan niet over tot zelfdoding, deels omdat ze de narcist willen helpen helen en vanwege de aanwezigheid van kinderen. Als de narcist zou helen, geloven ze dat ze eindelijk gelukkig zouden zijn. Deze hoop houdt hen op de been, een lichtpuntje in de donkere duisternis van hun hel.

Gevolgen voor de gezondheid

Denk je echt dat je ongeschonden uit een dergelijke situatie kunt komen? Het is verwoestend. Besef je dat je gezondheid in gevaar is?

Lichaamsbewustzijn en signalen

Ga naar een ruimte waar je het licht kunt doven en alleen kunt zijn. Voel je lichaam. Wat vertelt het je? Waar voel je ongemak of pijn? Ben je gewoon heel erg moe? Merk je dat je niet meer rechtop zit, maar gebogen als een geslagen hond?

Gezondheidsklachten

Waar doet het pijn? Waar ben je moe? Hoe is je ademhaling? Heb je hoofdpijn, steken in je maag, spierpijn, vastzittende nek en schouders, haaruitval, lupus, fibromyalgie, kanker, angst- en paniekaanvallen of hartproblemen? Het is cruciaal om je bewust te worden van de signalen die je lichaam je geeft en actie te ondernemen om je gezondheid te beschermen.

De impact van stress op je gezondheid

Denk je echt dat je lichaam je op den duur niet zal afrekenen voor de stress en het misbruik dat je ondergaat? Het is onwaarschijnlijk dat deze problemen vanzelf overgaan. Veel slachtoffers hebben al sinds hun kindertijd te maken met stress, pijn en ongemakken.

Zelfhelende werking van het lichaam

Ons lichaam heeft van nature een zelfhelende werking, maar deze functie stopt wanneer we onder zware stress staan. Dit is de reden waarom mensen ziek worden: door stress en ongelukkig zijn. Wanneer gelukzaligheid en positiviteit uit het leven verdwijnen, worden mensen ziek. Ook de ruzies en destructieve dynamiek van hun relaties dragen bij aan hun ziekte.

De rol van de narcist en je lichaam

De narcist speelt een rol in dit proces door je een spiegel voor te houden en je schaduwkant te reflecteren en te triggeren, waar je nog veel innerlijk werk aan hebt. Je lichaam heeft ook een taak: het geeft je signalen over je mentale en emotionele gezondheid.

Als de narcist je geen pijn meer zou kunnen doen, zou dit betekenen dat je innerlijke getraumatiseerde kind, dat al van jongs af aan in je leeft, geheeld zou zijn. Het is essentieel om aandacht te besteden aan je emotionele en mentale gezondheid en stappen te ondernemen om te genezen.

De rol van je lichaam als waarschuwingssignaal

Je lichaam fungeert als een extra waarschuwingssignaal en houdt je een spiegel voor. Het vertelt je dat als je niet voor jezelf zorgt, je lichaam zal stoppen met functioneren. Als je niet leert van jezelf te houden, zal je lichaam ook niet langer van jou houden. Zonder liefde en zorg, net als een plant zonder zonlicht, verdwijnt het leven.

Gezondheidsproblemen bij slachtoffers

Mensen die te maken hebben met narcistisch misbruik kampen vaak met gezondheidsproblemen zoals pijn, angsten, chronische ziekten en slaapstoornissen. Stress zorgt ervoor dat je bijnieren overuren maken, waardoor ze uitgeput raken. Een te hoog cortisolniveau leidt tot slaapgebrek en gewichtsproblemen. Sommige slachtoffers vallen af, maar dit heeft andere oorzaken.

Het belang van zelfzorg

Het is essentieel om aandacht te besteden aan je fysieke en emotionele welzijn. Leer van jezelf te houden en voor jezelf te zorgen, zodat je lichaam zich kan herstellen en je weer kunt genieten van het leven.

De impact van ‘vechten of vluchten’ op het lichaam

In een relatie met een narcist verkeert het slachtoffer vaak in een constante ‘vecht of vlucht’-modus. Dit veroorzaakt niet alleen een emotionele rollercoaster, maar zet ook een chemisch proces in werking.

Acute stressreacties

De natuur heeft ervoor gezorgd dat we kunnen vechten of vluchten in noodsituaties. Dit wordt een acute stressreactie genoemd. Vechten of vluchten vergt veel van ons lichaam. Stresshormonen zoals adrenaline worden vrijgegeven, waardoor bepaalde lichaamsfuncties op een laag pitje komen te staan, zoals spijsvertering, urinaire en seksuele functies.

Lichamelijke gevolgen

Ons lichaam wordt sterk beïnvloed door deze stressreacties. Onze hersenen en hormonen nemen de controle over, en de bloedtoevoer richt zich voornamelijk op de grote spieren en andere essentiële lichaamsdelen. Onze pupillen verwijden zich om meer licht op te vangen, wat het verhaal van Roodkapje en de wolf in herinnering brengt.

Het belang van het doorbreken van de ‘vecht of vlucht’-modus

Het is cruciaal voor slachtoffers van narcistisch misbruik om zich bewust te worden van deze constante stressreactie en manieren te vinden om uit de ‘vecht of vlucht’-modus te geraken. Hierdoor kan het lichaam beginnen te herstellen en terugkeren naar een normale, gezondere toestand.

De gevolgen van langdurige stress

Hoewel de ‘vecht of vlucht’-reactie een krachtig overlevingsmechanisme is dat ons helpt om te reageren op acute bedreigingen, kan het ernstige gevolgen hebben voor onze gezondheid als het te lang aanhoudt. Langdurige blootstelling aan stresshormonen zoals adrenaline en cortisol kan leiden tot fysieke en emotionele uitputting, en kan uiteindelijk resulteren in een breed scala aan gezondheidsproblemen.

Potentiële gezondheidsrisico’s

Wanneer het lichaam voortdurend in een staat van stress verkeert, kunnen de volgende gezondheidsrisico’s optreden:

Verzwakt immuunsysteem: Langdurige stress verhoogt het risico op infecties en ziekten omdat het immuunsysteem wordt verzwakt.

Hart- en vaatziekten: Chronische stress kan leiden tot een verhoogde bloeddruk, wat op zijn beurt het risico op hartaanvallen en beroertes vergroot.

Spijsverteringsproblemen: Stress kan de spijsvertering verstoren en leiden tot maagzweren, prikkelbare darmsyndroom of andere spijsverteringsaandoeningen.

Gewichtstoename: Stress kan leiden tot ongezonde eetgewoonten en gewichtstoename, wat het risico op diabetes en andere gezondheidsproblemen verhoogt.

Slaapproblemen: Chronische stress kan slaapstoornissen veroorzaken, wat op zijn beurt kan leiden tot vermoeidheid, concentratieproblemen en een verminderd vermogen om te herstellen van ziekte of letsel.

Emotionele problemen: Langdurige stress kan leiden tot depressie, angst, prikkelbaarheid en andere emotionele problemen.

Het belang van stressmanagement

Om de negatieve gevolgen van langdurige stress te voorkomen, is het belangrijk om effectieve stressmanagementtechnieken te ontwikkelen. Dit kan onder meer het leren van ontspanningstechnieken, het maken van tijd voor zelfzorg, het opbouwen van een ondersteunend sociaal netwerk, en het zoeken naar professionele hulp indien nodig. Door te leren omgaan met stress op een gezonde manier, kunnen we onze algehele gezondheid en welzijn verbeteren.

Persoonlijke ervaring: de diagnose kwaadaardige blaaskanker

Wat velen niet weten, is dat er bij mij, een jaar na de kennismaking met mijn narcist, kwaadaardige blaaskanker werd vastgesteld. Ik ben altijd kerngezond geweest en heb vanaf mijn 30ste intensief gesport, zonder ooit medische problemen te hebben. Maar plotseling stond ik in de ziekenhuiskamer van de specialist. “Mevrouw, ik vreesde het al toen ik de symptomen doornam”, zei hij. De tests bevestigden dat het blaaskanker was. Dat moment staat nog steeds in mijn geheugen gegrift. Ik zie de dokter nog zitten en voel hoe de grond letterlijk onder mijn voeten wegzakte. Het enige dat ik nog zag, was de medische ligbank waarop ik me neerlegde om niet te vallen. Ik kon niet meer rechtstaan en mijn hele toekomstbeeld verdween. Zonder nadenken overtuigde ik mezelf ervan dat ik zou sterven.

Het behandeltraject: operaties en complicaties

Alles wat daarna gezegd werd, drong niet meer door. Het was 28 december 2011. Mijn blaas zat vol poliepen, als kleine steeltjes met een dakje erop. De operatie vond plaats op 2 januari 2012.

Sindsdien heb ik 12 kijkoperaties ondergaan. Tijdens deze operaties werden telkens nieuw gevormde blaaspoliepen verwijderd. Ik heb veel geluk gehad, want de poliepen hadden zich niet door de blaaswand genesteld.

In 2015 merkte de uroloog tijdens mijn halfjaarlijkse blaasonderzoek een verdachte donkere plek op bij de ingang van de urineleider. Er bleken daar ook poliepen te zitten. Dit zorgde voor complicaties, want door het weglaseren van de poliepen ontstond er littekenweefsel in de urineleider en kwam mijn nier in de problemen. De toevoer werd bijna helemaal afgesloten.

Ervaring met hevige pijn op de spoedeisende hulp

De pijn die daarmee gepaard gaat, wordt vaak vergeleken met het passeren van een grote niersteen of zelfs met een bevalling. Ik kan je verzekeren dat de minuten op de spoedeisende hulp eindeloos leken. Daar lag ik, bijna het bewustzijn verliezend, terwijl ze uitzochten wat er aan de hand was.

Plaatsing van een stent onder verdoving

Toen duidelijk werd wat er gaande was, besloot mijn uroloog om onder verdoving een stent te plaatsen. Helaas hielp de zes weken durende stent niet; de urineleider begon weer dicht te slibben.

Gezondheidsherstel na narcistische relatie

In maart 2017 werd een deel van mijn urineleider ingekort en opnieuw aan de blaas bevestigd. Helaas bracht dit geen oplossing. In mei 2017 werd uiteindelijk mijn rechternier volledig verwijderd.

Toen ik het contact met mijn narcist verbrak, mentaal herstelde en zelfliefde ontwikkelde, verbeterde mijn medische toestand aanzienlijk. Sindsdien zijn er geen blaaspoliepen meer gevonden en functioneert mijn overgebleven nier goed.

Stress en gezondheidsproblemen

Ik ben er 100% van overtuigd dat de zware stressperiode met mijn narcist de katalysator was voor mijn kanker. Gezien alle lichamelijke functies worden ingezet om te kunnen overleven, is het onvermijdelijk dat dit vroeg of laat tot gezondheidsproblemen leidt.

Zelfliefde en gezondheid

Het is essentieel om te begrijpen dat wanneer je jezelf niet graag ziet, je niet alleen je eigen geluk ondermijnt, maar ook je gezondheid. Dit druist in tegen de regels van de natuurwetten en spirituele filosofie. Als je constant meer bezorgd bent om iemand anders dan om jezelf, zal dit negatieve gevolgen hebben voor je verdere leven en word je hierop afgerekend.

Slachtoffers, narcisten en zelfzorg

In veel gevallen zijn slachtoffers van narcisten meer begaan met de narcist dan met hun eigen welzijn of dat van hun kinderen. Deze kinderen ervaren ook stress en lijden evenveel. Het is belangrijk te beseffen dat dit meestal onbewust gebeurt en dat men er niet bij stilstaat. Echter, wanneer slachtoffers zich bewust worden van hun destructief gedrag en toch doorgaan, moet men zich afvragen wie de grootste problemen heeft: de narcist of het slachtoffer zelf?

Het belang van hulp voor slachtoffers

Hulp voor slachtoffers van een narcist is cruciaal. Zij moeten begeleid worden en er moet licht op hun pad worden geschenen. Ondersteuning is nodig tijdens het hele traject om hen te helpen uit de val van de narcist te blijven en hun psychische coma te overwinnen. Slachtoffers moeten leren hoe ze met dergelijke personen moeten omgaan, zelfliefde ontwikkelen en mentale weerbaarheid opbouwen. Doorzettingsvermogen in het helingsproces is van groot belang.

Mijn ontdekkingstocht naar Germaanse Nieuwe Geneeskunde

De informatie in dit artikel, geschreven in februari 2020, is gebaseerd op mijn kennis tot dat moment. Hoewel dit niet betekent dat de inhoud onjuist is, heb ik inmiddels meer inzicht gekregen in de onderliggende oorzaken. Ik begrijp nu beter waarom slachtoffers van emotioneel misbruik vaak lichamelijke klachten ervaren.

In 2021 kwam ik in aanraking met de Germaanse Nieuwe Geneeskunde (GNM). Deze benadering stelt dat de psyche de oorsprong is van ziektes en dat elke ziekte wordt veroorzaakt door een conflictshock die een persoon volledig uit balans brengt. Deze conflictshock legt direct verbanden tussen onze hersenen en organen. Er valt nog veel meer te leren en te delen over dit onderwerp, maar dat bewaar ik voor toekomstige artikelen. Toen ik voor het eerst kennismaakte met GNM, wist ik gewoon dat het klopte.

Sinds 2021 ben ik bezig met het bestuderen van deze wetenschap, en in de toekomst zal ik hierover meer artikelen schrijven.