Waarom worden slachtoffers van narcisme ziek?

De Verborgen Impact van Narcistisch Misbruik op de Gezondheid van Slachtoffers: Het Cruciale Belang van Bewustwording en Genezing

Slachtoffers van narcisme, personen die mentaal of lichamelijk misbruik ondergaan, realiseren zich vaak niet dat hun leven in gevaar is, met name hun gezondheid. Ze riskeren hun leven op verschillende gebieden, waardoor het totale plaatje in gevaar komt. Vandaag wil ik echter niet focussen op die andere aspecten, maar op hun gezondheid.

Ik kan niet genoeg benadrukken hoe belangrijk dit is. Helaas is de blinde vlek bij het slachtoffer vaak zeer duidelijk en lijkt het alsof de boodschap niet doordringt. Het dringt simpelweg niet door. Wanneer ik tijdens een consultatie duidelijk maak dat hun gezondheid op het spel staat, dringt het bij velen niet door.

Ze riskeren gezondheidsverlies, mogelijk met ernstige gevolgen en misschien zelfs onherstelbare consequenties die hun lichaam zal manifesteren als gevolg van het misbruik. Wie weet, helpt het lezen hiervan misschien om die blinde vlek te neutraliseren?

Toch ben ik bang dat ik mezelf voor de gek houd. Desondanks blijf ik het proberen, vooral voor degenen die niet bij mij in de praktijk terechtkomen. Tijdens consultaties bevind ik me vaak in de spreekwoordelijke positie van ‘iemand wakker schudden’. Na drie jaar praktijkervaring, wat misschien niet veel lijkt maar voor mij een eeuwigheid is, heb ik zoveel geleerd dat mijn therapie stevige wortels begint te schieten.

Ik weet zeker dat anderen die ook met mensen werken, hetzelfde ervaren. Het is prachtig als dit gebeurt, omdat er een totale geestelijke interactie ontstaat tussen de ziel van de cliënt en mezelf. De consultatie kan alleen zo krachtig zijn als de wil van het slachtoffer om ervoor te gaan en te willen genezen.

De Verborgen Strijd van Slachtoffers van Narcisme: Een ‘Gedachten-Coma’ en de Zoektocht naar Innerlijke Genezing

Bij velen merk ik een muur op, die blinde vlek. Ze hebben zoveel pijn geleden dat hun geest in een soort ‘gedachten-coma’ terechtkomt, vergelijkbaar met een droomstaat. Iedereen kent het gevoel wanneer je slaapt en het lijkt alsof je urenlang hetzelfde doet zonder vooruitgang te boeken. Wat kan hiervan de oorzaak zijn? Te zwaar gegeten? Te veel alcohol gedronken?

Dit ligt dan een hele nacht op de maag, waardoor je in een lichte slaap bent en steeds dat gevoel gewaar wordt. Of het zijn jouw gepieker en gedachten die geen uitweg meer vinden.

‘Gedachten-coma’ is de staat waarin slachtoffers van narcisme zich bevinden, met het verschil dat zij wel wakker zijn en hun leven leiden terwijl ze in een vegetatieve geestelijke staat verkeren. Een vegetatieve staat is eigenlijk een ernstige vorm van hersenletsel, waarbij de hersenen niet meer functioneren. Wanneer mensen in een vegetatieve toestand uit een coma ontwaken, lijken ze wakker: hun ogen zijn open en ze ademen normaal.

Het lijkt alsof ze rondkijken in de kamer. Op deze manier zie ik slachtoffers van narcisme functioneren, vergelijkbaar met de vegetatieve toestand van een comapatiënt.

Dit komt waarschijnlijk hard over, maar ik moet door die blinde vlek en door dat pantser heen. Als je slachtoffer bent en dit leest, wil ik dat je nu in de spiegel kijkt en jezelf diep in de ogen kijkt. Waar is die schittering? Waar is die vreugde? Waar is die straling? Waarom zijn jouw ogen dof? Waarom lach je niet? Je pupillen hebben het futloze en glansloze van schoenen die wel gepoetst zijn maar nog niet opgeblonken. Wanneer de neus van een hond constant warm en droog aanvoelt, is hij niet gezond.

Je kijkt nu in jouw ziel, die zwaar geschonden is. Je ziel huilt als een briesende leeuw die van deze allesverscheurende pijn af wil. De ogen zijn de poort naar onze ziel.

De Verwoestende Impact van Misbruik op Slachtoffers van Narcisme: Gezondheidsrisico’s en het Gevecht voor Herstel

Een slachtoffer van mentaal en/of lichamelijk misbruik is als een houterige, krakende marionet die enkel nog de bewegingen volgt die de narcist voor haar heeft uitgestippeld. Er zit geen olie meer tussen de gewrichten; alles loopt nog maar net. De meest noodzakelijke levensactiviteiten worden uitgevoerd, en daarna zakt zij neer in een stoel of bed om naar het plafond te staren.

En ze denkt na, nee, ze piekert over de narcist

Ze beseft niet dat ze nu ook haar gezondheid op het spel zet, misschien wel voorgoed. Dacht je dat dit allemaal wel goed zou komen? Dat is een verkeerde gedachte. Je hebt maar één lichaam. Hoeveel jaren wil je nog graag leven? Ik begrijp dat jouw levenswil momenteel bijna nihil en onbestaande is. Zo voelen slachtoffers zich wanneer ze midden in een destructieve relatie zitten. Ze doden zichzelf net niet, omdat ze met de andere helft, die nog in leven wil blijven, de narcist willen helpen helen.

Ook omdat ze kinderen hebben, kunnen ze het nog niet opgeven. En weet je, zelfs als de narcist zou helen, dan zou zij eindelijk gelukkig zijn. Door deze hoop plegen de meesten geen zelfmoord. Een lichtpuntje in de donkere duisternis van deze hel, als je het mij vraagt. Denk je echt dat je hier ongeschonden mee wegkomt? Dit is vernietigend. Hoe herstel je dit nog? Besef je dat je gezondheid in gevaar is?

Verduister nu de kamer waar je zit of verplaats je naar een ruimte waar je het licht kan doven en alleen kan zijn. Voel je lichaam. Wat zegt het jou? Waar zeurt het? Waar doet het pijn? Of ben je alleen maar heel erg moe? Heb je al gemerkt dat je niet meer rechtop zit? Maar meer gebogen, als een geslagen hond die net met zijn neus in zijn plasje werd geduwd en nu zijn bench in moet. Waar doet het pijn? Waar ben je moe? Hoe is jouw ademhaling? Heb je hoofdpijn? Voel je steken in je maag? Doen je spieren pijn? Zitten je nek en schouders vast? Heb je haaruitval? Lupus? Fibromyalgie? Kanker? Angst- en paniekaanvallen? Hartproblemen?

De Impact van Narcistisch Misbruik op Je Gezondheid: Stress, Zelfzorg en het Belang van Gelukzaligheid in Je Leven

Dacht je echt dat jouw lichaam je na verloop van tijd hier niet op zou afrekenen? Had je echt gedacht dat dit vanzelf weer zou overgaan? Misschien ervaar je deze pijnen en ongemakken al sinds je kindertijd? Dat kan best, want ik zie hier veel slachtoffers die een verschrikkelijke kindertijd hebben gehad. Ook daar was stress vaak de rode draad in hun leven.

Wist je dat ons lichaam van nature een zelfhelende werking heeft? En dat deze functie stopt wanneer we onder zware stress staan? Dit is de reden waarom mensen ziek worden: door stress, maar ook omdat ze niet gelukkig zijn. Wanneer ‘de bliss’, de gelukzaligheid en het welzijn uit hun leven verdwijnen, worden ze ziek. Ook de ruzies en de vernietigende dynamiek van hun relaties maken hen ziek. De narcist heeft een taak, maar ook jouw lichaam.

De narcist houdt je een spiegel voor; hij reflecteert en triggert jouw schaduwkant, waar je nog veel mentaal werk aan hebt. Want als hij je geen pijn meer zou kunnen doen, zou dit betekenen dat jouw innerlijk getraumatiseerd kind, dat al sinds je jonge jaren in je lichaam huist, geheeld zou zijn.

Als bijkomende klokkenluider houdt nu ook je lichaam een spiegel voor. En het zegt: “als jij niet voor jezelf gaat zorgen, zal ik staken”. Jij zult niet meer de dingen kunnen doen die je wilt doen. Als jij niet leert van jezelf te houden, zal jouw lichaam ook niet meer van jou houden. Of dacht je dat planten enkel op voeding en water bloeien?

Wanneer de zon uit je leven is, verdwijnt letterlijk alle leven. Iedereen die hier op consultatie komt, is op één of andere manier ziek. Ze hebben pijnen, angsten, zijn chronisch ziek en slapen slecht.

De Verborgen Gevaren van Narcistisch Misbruik: Stress, Cortisol en de Impact op Je Lichaam en Gezondheid

Door de stress raken jouw bijnieren in overdrive en raken ze uitgeput. Door een te hoog cortisolgehalte slaapt een slachtoffer ook bijna niet. Daarbij komt nog dat ze haar gewicht niet goed kan behouden. Zelfs als ze op dieet is en er weinig verandert, komt ze soms nog aan. Anderen vallen af, maar dat heeft andere redenen.

De ziekte van Cushing bijvoorbeeld, treedt op wanneer de bijnier te veel cortisol aanmaakt. En hoewel er jaarlijks in Nederland maar 50 nieuwe personen met deze aandoening geregistreerd worden (cijfers voor ons land zijn niet beschikbaar), kan men zich afvragen wat deze mensen op mentaal en emotioneel vlak is overkomen.

Vechten, Bevriezen of Vluchten (Vermijden)

Wanneer we in een relatie met een narcist zitten, bevinden we ons constant in de ‘vecht- of vluchtmodus’. Daarom is het zo belangrijk dat jullie wakker worden geschud. Slachtoffers bevinden zich niet alleen in een emotionele rollercoaster, maar er is ook een chemisch proces gaande.

De natuur zorgde ervoor dat wanneer we in een noodsituatie terechtkomen, we kunnen vechten of vluchten. Dit wordt een acute stresssituatie genoemd. Vechten of vluchten vergt veel van ons lichaam. Door het vrijkomen van allerlei stresshormonen, waaronder adrenaline, worden andere lichaamsfuncties stopgezet, zoals de spijsvertering, urinaire en seksuele functie.

Onze hersenen en hormonen nemen het over en de bloedtoevoer richt zich voornamelijk op de grote spieren en het versterken van andere lichaamsdelen. Deze levensbedreigende situatie heeft invloed op het hele lichaam. Onze pupillen zullen verwijden om meer licht op te vangen.

Dit doet me denken aan het verhaal van Roodkapje en de narcist, die de wolf voorstelt. Roodkapje zegt tegen de boze wolf: “Wat heb je grote ogen!” “Maar liefje, daarmee kan ik je beter zien!”

De Verwoestende Gevolgen van Langdurige Stress bij Slachtoffers van Narcisme: Vitale Functies en Lichamelijke Symptomen

In de acute stresssituatie werkt ons lichaam als een ware superman. We hebben veel meer kracht dan anders. Je hoort weleens verhalen van mensen die in een auto-ongeluk iemand uit een voertuig redden en daarbij een uitzonderlijke kracht ontwikkelen. Dit komt door de adrenalineboost. Dan is er veel mogelijk.

Op dat moment worden al onze vitale functies aangesproken, zoals het leger dat tijdens de oorlog de mannelijke bevolking oproept om mee te vechten op het slagveld. Onze lever zorgt ervoor dat de bloedsuikerspiegel stijgt. De spieren in de longen verwijden, zodat ze meer zuurstof in het bloed kunnen opnemen. Onze hartslag versnelt, omdat alles nu sneller gaat. Het hart moet harder pompen om alle chemicaliën sneller door het lichaam te laten circuleren.

De huid zorgt voor een verhoogde zweetproductie. En dit gaat maar door. Elk deel van ons lichaam staat onder hoogspanning om dit ene moment van gevaar voor ons fysieke leven te overbruggen en te overleven.

Deze natuurlijke boost, die in ons lichaam is ingebouwd om slechts tijdelijk te dienen, kan niet misbruikt worden voor een langdurige periode. Ik denk dat je dit zelf wel kunt inzien. Het lichaam van een slachtoffer van narcisme staat jarenlang, 24 uur per dag, 7 dagen per week onder druk.

Zolang het misbruik actief is, staan al haar vitale functies onder zeer zware druk. Is het dan nog verwonderlijk dat jij je zo slecht voelt? Jouw hart, lever, huid, longen, spijsvertering, urinaire en seksuele functies beginnen zich uiteindelijk te vertalen in tal van lichamelijke symptomen.

Overwinnen van Blaaskanker en de Impact op het Leven: Persoonlijke Strijd en Onverwachte Complicaties

Wat weinigen van mij weten, is dat er kort na de kennismaking met mijn narcist er bij mij kwaadaardige blaaskanker werd vastgesteld. Ik ben altijd kerngezond geweest. Vanaf mijn 30e heb ik zeer intensief gesport en nooit medische problemen gehad. En plots sta je dan in de ziekenhuiskamer van de specialist.

“Mevrouw, ik had het al gevreesd toen ik de symptomen hoorde.” En onze testen bevestigen dat het blaaskanker is. Ik zie de praktijkkamer nog zo voor me. Dit werd in mijn geheugen gegrift en zal nooit meer verdwijnen.

Ik zie de dokter daar nog zitten. De grond zakte letterlijk onder mijn voeten vandaan. En ik zag nog één ding: de medische ligbank waarop ik mezelf neerlegde, want anders zou ik vallen. Ik wankelde en kon niet meer rechtop staan. Mijn hele toekomstbeeld verdween. Zonder nadenken maakte ik mezelf wijs dat ik zou sterven. Alles wat daarna werd gezegd, drong niet meer door.

Het was 28 december 2011. Mijn blaas zat vol kwaadaardige poliepen. “Zo van die steeltjes met een dakje op.” De operatie werd op 2 januari 2012 ingepland.

Sindsdien heb ik 12 ingrepen ondergaan. Telkens werd ik maar voor een half uurtje onder narcose gebracht en werden de nieuw gevormde blaaspoliepen via een kijkoperatie verwijderd. Ik heb veel geluk gehad. De blaaspoliepen hadden zich niet door de blaaswand genesteld.

In 2015 merkte de uroloog tijdens mijn halfjaarlijkse blaasonderzoek een verdachte donkere plek op. Deze bevond zich aan de ingang van de urineleider. Ik werd opnieuw onder narcose gebracht, en het bleek dat er nu ook daar poliepen waren, aan het begin van mijn urineleider.

Dit zorgde voor complicaties. Door het weglaseren van de poliepen ontstond er littekenweefsel in de urineleider, wat leidde tot problemen met mijn nier. De toevoer werd bijna helemaal afgesloten. Het gevoel en de pijn die daarmee gepaard gaan, kun je vergelijken met een grote niersteen. Men zegt ook wel dat het vergelijkbaar is met ‘een bevalling’, maar aangezien ik geen kinderen heb, kan ik daar niet over meepraten.

Wat ik wel kan zeggen, is dat het immens veel pijn deed. Ik kan je verzekeren dat de minuten op de spoedafdeling als jaren aanvoelden. Daar lag ik dan, terwijl ze uitzochten wat er aan de hand was. Ik verloor net niet mijn bewustzijn.

Toen duidelijk werd wat er aan de hand was, besloot mijn uroloog om onder verdoving een stent te plaatsen. De stent van zes weken hielp niet. Nadien ging de urineleider weer dichtslibben.

In maart 2017 werd er een stuk van enkele centimeters van de urineleider ingekort en opnieuw op de blaas bevestigd. Ook dit bracht geen oplossing en twee maanden daarna, in mei 2017, werd gekozen voor de volledige verwijdering van mijn rechter nier.

Gezondheidsherstel na Narcistisch Misbruik: Het Belang van Zelfzorg en Levensstijlveranderingen voor Lichamelijk en Mentaal Welzijn

Omdat ik niet meer met mijn narcist in contact was, inmiddels mentaal geheeld was en zelfliefde had ontwikkeld, verbeterde mijn medische toestand zienderogen. Ondertussen zijn er geen blaaspoliepen meer gevonden en mijn resterende nier functioneert goed.

Ik let wel goed op mijn gezondheid. In augustus 2018 stopte ik volledig met alcohol drinken en vanaf november 2018 drink ik ook geen koffie meer. Beiden zijn belastend voor de nier. Deze beslissing nam ik voor mezelf, niet op doktersadvies. Wat wel werd aangeraden, is dat ik veel water moest drinken. Nu drink ik voldoende water, al is dat niet altijd even evident geweest. Ik was zo iemand die zei dat water voor de vissen is, maar het werd een manier van leven.

Wanneer we ons gedrag aanpassen, verandert ook de uitwerking van ons leven. Voor slachtoffers van narcisme raad ik echt aan om te stoppen met het drinken van alcohol en koffie. Het houdt hen in een spiraal van verdriet. Je denkt minder helder en het verlaagt je bewustzijn. Cafeïne versterkt jouw angstgevoelens. Koffie en alcohol onderbreken jouw slaappatroon, met alle gevolgen voor jouw lichaam natuurlijk.

Ik ben er 100% van overtuigd dat de zware stressperiode met mijn narcist de katalysator is geweest voor deze kanker. Wanneer je nu weet dat al onze lichamelijke functies worden ingezet om te kunnen overleven, moet het zich uiteindelijk vroeg of laat wel in ons lichaam manifesteren. Dit kan toch niet anders?

Ik heb dit altijd al verkondigd, ook aan diegenen die het niet willen geloven. Wanneer je jezelf niet graag ziet, ondermijn je niet alleen je eigen geluk, maar ook jouw gezondheid.

Het is in strijd met de natuurwetten en spirituele filosofie dat als je constant meer bezorgd bent om iemand anders dan om jezelf, dit nadelig zal zijn voor je verdere leven. Je wordt hierop afgerekend. In dit geval zijn slachtoffers meer begaan met de narcist dan met hun eigen lichaam of zelfs met dat van hun eigen kinderen, want zij lijden evenveel.

Laat me er wel bij zeggen dat dit in de meeste gevallen onbewust gebeurt en dat men er niet bij stilstaat. Maar wanneer ik dit hier in mijn praktijk allemaal uitleg en hen daarna gewoon met hun destructief gedrag zie doorgaan, dan moeten we bij de volgende gedachte stilstaan.

En dan moeten we onszelf afvragen, wie de grootste problemen heeft: de narcist of het slachtoffer?

 

Inzichten Getransformeerd: Drie Jaar Persoonlijke Groei en de Impact van Germaanse Geneeskunde

Februari 2020 schreef ik bovenstaand artikel, en het is werkelijk verbazingwekkend hoeveel een mens zijn inzichten in slechts drie jaar kan aanpassen. Toen ik destijds mijn gedachten en ervaringen op papier zette, had ik nooit kunnen voorzien hoe mijn perspectief door de Germaanse Geneeskunde zou evolueren en groeien in de loop van de tijd.

Het is een krachtig bewijs van de menselijke capaciteit om te leren, zich aan te passen en te veranderen naarmate we nieuwe ervaringen opdoen en ons bewustzijn verruimen.

Reflecterend op deze periode van drie jaar, ben ik dankbaar voor de groei die ik heb doorgemaakt en kijk ik uit naar wat de toekomst nog in petto heeft.

Lees zeker het vervolg hieronder:

 

Waarom worden slachtoffers van narcisme ziek?

(Disclaimer)

De Germaanse Nieuwe Geneeskunde (GNM) – Informatieve doeleinden – geen medische diagnose of behandeling

De informatie op deze website, evenals alle informatie verstrekt tijdens workshops, cursussen en trainingen, is bedoeld ter ondersteuning van bewustzijnsgroei.

Constantia de Gier biedt holistische antwoorden op vragen en lichamelijke ongemakken door naar het gehele lichaam en geest te kijken en patronen in klachten en symptomen te onderzoeken.

De inzichten die worden gegeven zijn niet bedoeld ter vervanging van medisch advies. Alle informatie, inhoud en materialen op deze website zijn uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden en zijn geen vervanging voor een raadpleging, diagnose en/of medische behandeling door een gekwalificeerde arts of zorgverlener.

Het is belangrijk dat u de medische aanbevelingen en zorg van uw arts(en) blijft opvolgen, aangezien Constantia de Gier geen arts is. Het is belangrijk om gebruik te blijven maken van alle behandelingen, interventies en ondersteuning die zij kunnen bieden.

Er zijn altijd nieuwe behandelingsopties beschikbaar en ik moedig u aan om nauw contact te houden met uw medisch team en de aanbevelingen van uw oncologen op te volgen. Constantia de Gier zal nooit een cliënt aanmoedigen om zich te onthouden van of te stoppen met conventionele westerse medische behandelingen.