Waarom de narcist niet in staat is om van jou te houden.

De Paradox van Ware Liefde: Angst en Verlating

Inleiding

Een paradox in het leven is dat geliefden soms wegvluchten van ware liefde, niet uit onwil, maar door onvoorbereidheid om deze te ontvangen. Deze paradox geldt ook voor pathologische narcisten.

Redenen voor angst voor ware liefde

De zoektocht naar emoties is zo zwaar voor hen dat ze er door overweldigd raken. Ironisch genoeg voelen ze angst en rennen ze ervoor weg. Iedereen zoekt naar die ene ware liefde, ook mensen ‘zonder’ de narcistische persoonlijkheidsstoornis. Maar we denken zelden aan het feit dat de meesten onder ons niet eens klaar zijn voor dit soort liefde. Eigenlijk zijn de meesten onder ons bang.

Misbruik in de kindertijd

Kinderen die een vorm van misbruik hebben ondergaan, vinden het heel moeilijk om liefde te ontvangen. Omdat ze het niet gewend zijn, zullen ze twijfelen of wat hen getoond wordt wel echt is. Zij die zich bewust zijn van hun gevoelens zullen hun partner laten weten waarom, maar anderen zullen automatisch de partner afwijzen zonder te weten waarom ze zo reageren.

Angsten en emoties

Angsten zijn niet altijd afkomstig van seksueel of lichamelijk misbruik. Baby’s ontvangen doorgaans de zorg die zij nodig hebben. Maar wanneer een kind opgroeit, zal het geleidelijk worden geconfronteerd met de uitdagingen des levens. Naarmate we ouder worden, ontwikkelen we angsten en dat is normaal. Als we niet met enkele emoties van deze angsten kunnen omgaan, dan vermijden we ook een groot deel in onszelf. En jezelf kwetsbaar opstellen is noodzakelijk om liefde te kunnen ontvangen.

Emotionele verlating

Verlating wil niet altijd zeggen dat de ouder afwezig was. Het kan ook het missen van de aandacht van de ouders door de komst van een tweede kindje of een ziek kind dat steeds de aandacht nodig heeft betekenen. Een ouder die zelf de liefde van zijn ouders heeft moeten missen, is waarschijnlijk ook niet in staat genegenheid te tonen aan zijn kinderen. Niet in staat om te hechten dus. Er zijn eveneens situaties waar ouders door bepaalde redenen niet bij hun kinderen mochten komen. Iedere vorm van emotionele verlating heeft heling nodig.

Gevolgen van een liefdeloze omgeving

Bij onderdrukte emotionele verlating ontstaat blijvende leegte en afhankelijkheid, waardoor mensen geen overvloedige liefde bieden, daar ze echte liefde niet kennen. In sommige situaties vallen kinderen buiten de plannen van de ouders. Door onvervulde dromen falen ouders soms, wat leidt tot een liefdeloze jeugd voor kinderen. Als volwassenen worstelen zij dan met het ontvangen van echte liefde.

Helen van het innerlijke kind

Het maakt niet uit hoe oprecht deze liefde is, het zou veel oefening vergen voordat ze de ware authenticiteit van deze ware liefde zouden kunnen zien. Voor zwaar getraumatiseerde profielen zoals pathologisch narcisme zal het te laat zijn, ongeacht hoe puur de intenties ook mogen zijn. De narcist blijft achtervolgd worden door zijn innerlijke demonen. Ware liefde zal hen in de steek laten, ze hebben geen andere keuze dan er afstand van te nemen.

Bewustzijn

Om liefde zonder angsten te kunnen geven en te ontvangen, moet het innerlijke kind van beide partners geheeld zijn. Het bewustzijn is de sleutel tot het vinden van de oorzaak van het probleem. Het vraagt om diep in je ziel te graven en de vragen te durven stellen die nodig zijn om jou de nodige antwoorden te geven.

Aanvaarding

Zodra je je bewust bent van het probleem, zoek dan professionele of helende hulp en zorg voor heling en aanvaarding. Wanneer men de aard van het probleem aanvaardt, is het veel gemakkelijker om te beginnen helen. Helende aanvaarding start met het omarmen en accepteren van de wond, niet door deze te begraven, te bedekken of te negeren.

Conclusie

Op deze manier sta je toe om de energie van de wonde te laten aanraken en om de emoties van de pijn te kunnen voelen. Laat de emoties erdoor en uiteindelijk zal de wonde helen. Als je momenteel in zo’n relatie zit en je kunt je hiermee identificeren, overtuig dan je partner met dit helingsproces. Een hechtingsproblematiek (1 persoon op 3) is omkeerbaar en valt dus te helen. Bij een persoon met de narcistische persoonlijkheidsstoornis zal dit helaas niet mogelijk zijn door de hechtingsstoornis (1%), omdat deze onomkeerbaar is.

De Plotselinge Beëindiging van Relaties: Een Kenmerkend Gedrag van Narcisten

Narcisme Begrijpen: De Complexiteit van de Narcistische Geest Onder de Loep