Waarom de narcist niet in staat is om van jou te houden.

Een van de paradoxen in het leven is de absurde reactie van de geliefde, om weg te vluchten van zijn ware liefde.

Het is niet omdat ze het niet willen. Maar de reden is meestal omdat ze er niet op voorbereid zijn om ware liefde te ontvangen. Deze paradox gaat ook op voor pathologische narcisten.

De zoektocht naar emoties is zo hard voor hen te dragen, dat ze er overweldigd door worden. Ironisch genoeg voelen ze angst en rennen ze ervoor weg. Iedereen zoekt naar die ene ware liefde, ook mensen ‘zonder’ de narcistische persoonlijkheidsstoornis. Maar we denken zelden aan het feit dat de meesten onder ons niet eens klaar zijn voor dit soort liefde. Eigenlijk zijn de meesten onder ons bang.

Bewust weten we hoe onze ideale liefde eruitziet. Maar onbewust is er iets dat ervoor zorgt dat de meerderheid zelfs de ontmoetingen van zo’n liefde uit de weg gaan en vermijden.

Hier zijn een aantal redenen waarom iemand bang is voor ware liefde.

Hij of zij was slachtoffer van één of ander misbruik uit de kindertijd. Kinderen die een vorm van misbruik ondergingen, vinden het heel moeilijk om liefde te ontvangen. Omdat ze het niet gewoon zijn zullen ze twijfelen over wat er hen getoond wordt wel echt is. Zij die zich bewust zijn van hun gevoelens zullen hun partner laten weten waarom. Maar anderen zullen automatisch de partner afwijzen zonder te weten waarom ze zo reageerden.

Ze kunnen de meeste angsten die zij oppikken niet aan.

Deze angsten zijn niet altijd afkomstig van seksueel of lichamelijk misbruik. Baby’s ontvangen doorgaans de zorg die zij nodig hebben. Maar wanneer een kind opgroeit, zal het geleidelijk worden geconfronteerd met de uitdagingen des levens. Des te ouder we worden, ontwikkelen we angsten en dat is normaal.

Als we niet met enkele emoties van deze angsten kunnen omgaan, dan vermijden we ook een groot deel in onszelf. En jezelf kwetsbaar opstellen is noodzakelijk om liefde te kunnen ontvangen.

Verlating wil niet altijd zeggen dat de ouder afwezig was. Het kan ook de aandacht van de ouders moeten missen door de komst van een tweede kindje of een ziek kind dat steeds de aandacht nodig heeft. Een ouder dat zelf de liefde van zijn ouders heeft moeten missen, is waarschijnlijk ook niet in staat genegenheid te tonen aan zijn kinderen. Niet in staat om te hechten dus. Er zijn eveneens situaties waar ouders door bepaalde redenen niet omtrent hun kinderen mochten komen. Iedere vorm van emotionele verlating heeft heling nodig.

Als dit niet geheeld, maar onderdrukt wordt, dan zal er altijd een emotionele leegte blijven, waarvan de drang heel groot is om dit verlangen te vullen. En door deze leegte te willen vullen, zullen ze afhankelijk van anderen worden en niet in staat zijn om overvloedige liefde te bieden. Omdat hen nooit ware liefde werd getoond.

Of er zijn bepaalde omstandigheden waar kinderen buiten de plannen van de ouders waren gerekend. Door hun teleurstellingen in onvervulde dromen, konden ze de taak als ouders niet volbrengen. Met resultaat dat hun kinderen werden blootgesteld aan een liefdeloze omgeving. En omdat ze het gewoon zijn om zonder liefde te leven, zullen ze als volwassene moeilijk kunnen gedijen met mensen die hen ware liefde geven.

Het maakt niet uit hoe oprecht deze liefde is. Het zou heel veel oefening vergen, voordat ze de ware authenticiteit van deze ware liefde zouden kunnen zien.

Voor zwaar getraumatiseerde profielen zoals pathologisch narcisme zal het te laat zijn. Ongeacht hoe puur de intenties ook mogen zijn. De narcist blijft achtervolgd worden door zijn innerlijke demonen. Ware liefde zal hen in de steek laten. Ze hebben geen andere keuze dan er afstand van te nemen.

Hoe kan dit geheeld worden?

Elke relatie van een persoon met een hechtingsproblematiek of hechtingsstoornis zal steeds problemen geven. Het innerlijke kind zal steeds veeleisend en controlerend zijn.

Om liefde zonder angsten te kunnen geven en te ontvangen, moet het innerlijke kind van beide partners geheeld zijn.

Twee benaderingen om het getraumatiseerde kind te kunnen helen zijn.

1. bewustzijn.

Het bewustzijn is de sleutel tot het vinden van de oorzaak van het probleem. Het vraagt om diep in je ziel te graven en de vragen te durven stellen die nodig zijn om jou de nodige antwoorden te geven.

2. Aanvaarding.

Eens je bewust bent van het probleem, zal je professionele of helende hulp moeten gaan zoeken. En je moet zeker zijn dat er heling en aanvaarding plaatsvindt.

Wanneer men de aard van het probleem aanvaardt, is het veel gemakkelijker om beginnen te helen. Helen door aanvaarding begint bij het omhelzen van de wonde en deze te accepteren.

Niet door ze in een diepe put te steken en onder te stoppen onder een hele hoop aarde. En ze al zeker niet negeren.

Op deze manier sta je toe om de energie te wonde te laten aanraken. En om de emoties van de pijn te kunnen voelen. Laat de emoties erdoor en uiteindelijk zal de wonde helen.

Als je momenteel in zo’n relatie zit en je kunt je hiermee identificeren, overtuig dan je partner met dit helingsproces. Een hechtingsproblematiek (1 persoon op 3) is omkeerbaar en valt dus te helen.

Bij een persoon met de narcistische persoonlijkheidsstoornis zal dit helaas niet mogelijk zijn door de hechtingsstoornis (1%). Omdat deze onomkeerbaar is. Deze heeft het bewustzijn niet om binnenin zichzelf te kijken en zal weglopen van ware liefde. Zij herkennen geen ware liefde.

In eerste instantie zullen zij de nieuwe partner idealiseren, om daarna weer op zoek te gaan naar iemand anders. Zij gaan relaties aan die hen uiteindelijk steeds een onvolledig gevoel geven en ze kunnen zich niet overgeven aan die ene ware liefde. Puur uit angst om nog dieper gekwetst te worden en te falen.

Ware liefde herinnert hen aan de prille periode van hun kindertijd, voordat zij narcisme ontwikkelden. Dit is te pijnlijk. Want diegenen die hen deze ware liefde moest geven, heeft hen tot op het bot pijn gedaan. Deze liefdevolle ziel werd kapot getrappeld.

Zij lopen ware liefde mis. Het is gemakkelijker om ver weg te lopen. Deze ware liefde te ontkennen en te negeren.

Voor alle anderen: bekijk jullie relatie vanuit een groter perspectief en vind de nodige hulp om van start te gaan met de heling.

Het maakt niet uit hoe ongemakkelijk we ons hierbij voelen. Het enige wat telt is dat we liefde aanvaarden. We worden geboren om lief te hebben, het is ons recht.