Waarom Narcisten Niet met Verveling Kunnen Omgaan

Waarom ervaren narcisten zo snel verveling? Vast en zeker hebben velen onder jullie deze opvallende eigenschap bij de narcistische individuen in jullie omgeving opgemerkt. Het is een thema dat vaak opduikt, voornamelijk omdat het enorm frustrerend kan zijn. In elke relatie, maar in het bijzonder wanneer de betrokkene je levenspartner is, kan deze chronische verveling een ernstig probleem worden.

Beloningsgevoeligheid en Drang naar Nieuwe Ervaringen

Narcisten neigen naar wat we ‘beloningsgevoeligheid’ noemen. Hiermee refereren we naar hun neiging om te functioneren als ware dopaminejunkies. Ze zijn gek op beloningsgerichte activiteiten, die de dopaminesystemen in onze hersenen activeren.

In tegenstelling tot narcisten kunnen gezonde individuen hun impulsen beter controleren ten gunste van lange termijn doelen en aspiraties. Ze beheersen de kunst van het uitstellen van bevrediging veel beter. Deze eigenschap zie je zelden terug bij narcisten. Narcistische personen zijn namelijk dol op beloningen en zoeken constant naar nieuwe ervaringen. Dit leidt ertoe dat ze zich snel vervelen met nieuwe dingen en mensen.

Impulsiviteit en Risicogedrag

De beloningsgevoeligheid en de drang naar nieuwe ervaringen die narcisten kenmerken, kunnen deels verklaren waarom ze een hoger risico lopen op impulsief gedrag. Deze impulsiviteit komt tot uiting in hun voortdurende zoektocht naar nieuwe sensaties op allerlei gebieden.

Of het nu gaat om drugs, alcohol, gokken, seksuele uitspattingen, extravagante uitgaven, shoppen of eten, ze geven zich eerst over aan het genot en pas daarna – als dat al gebeurt – erkennen ze de gevolgen. Het lijkt erop dat ze er een meester in zijn om zonder kleerscheuren door het leven te gaan.

Liefdesbombardement en Nieuwigheid

Het doorgronden van de narcistische neiging tot snelle verveling kan je ook helpen om het fenomeen van ‘liefdesbombardement’ te begrijpen. Als een narcist je voor het eerst ontmoet, ben je een noviteit. Jouw frisheid is deels wat je aantrekkelijk maakt. Het draait niet zozeer om jou, maar meer om het feit dat je nieuw bent.

Je complimenten aan hun adres zijn nieuw, je gezicht is nieuw voor hen. Je vormt een nieuwe uitdaging, maar zoals het met alle nieuwe dingen gaat, zal de nieuwigheid slijten. Je wordt op den duur minder interessant voor hen, ze raken verveeld. Dit is het moment waarop de devaluatie en afwijzing beginnen.

Manipulatie en Ontkenning

Je merkt het vaak aan de subtiele tekenen en ze zullen je proberen te manipuleren met gaslighting, door te zeggen: “Het lijkt wel alsof jij degene bent die zich verveelt.” Ze ontkennen zelf verveeld te zijn, wat je verwarring en onzekerheid alleen maar vergroot.

De Rol van Nieuwigheid in Ontrouw

Mensen wiens narcistische partners ontrouw zijn geweest, vragen zich vaak af wat de reden van het vreemdgaan was. Ze hebben het gevoel dat hun huwelijk of relatie op zich goed was, met regelmatig seksueel contact. Bovendien lijkt de persoon met wie hun narcistische partner een affaire had, vaak niet eens zo speciaal. Het draait echter om de nieuwigheid.

Dat verklaart waarom narcisten zo vaak bereid zijn om grote risico’s te nemen. Het volgende nieuwe en glanzende object dat hun pad kruist, is onweerstaanbaar aantrekkelijk en hun gebrek aan empathie is zo diepgeworteld dat ze geen rekening houden met de consequenties van hun acties voor anderen.

De Instabiliteit van Relaties met Narcisten

De neiging van een narcist tot verveling kan je het gevoel geven dat je relatie altijd op het punt staat te zinken. Het voelt constant instabiel, alsof je voortdurend je best moet doen om hen geïnteresseerd te houden, uit angst dat ze zich gaan vervelen. Vriendschappen of relaties met narcistische personen zetten je vaak onder druk om te presteren.

Je voelt de noodzaak om iets opwindends of nieuws te delen, in plaats van simpelweg over je alledaagse dag, je normale leven, op je eigen manier te praten. Het lijkt alsof dat nooit genoeg is, alsof je altijd nieuwe verhalen moet verzinnen.

Bij een gezond individu is je alledaagse leven meer dan voldoende, maar bij een narcist krijg je steevast het gevoel dat je een entertainer moet zijn. Dit is te wijten aan hun aanleg voor verveling.

De grote angst bestaat erin dat de volgende persoon die ze ontmoeten – nadat ze jou hebben afgewezen en verlaten – minder saai zal zijn. Maar de realiteit is dat ook die volgende persoon uiteindelijk saai zal worden. Weet je waarom? Omdat tijd voortschrijdt en naarmate de tijd vordert, zullen ze steevast iets nieuws verlangen.

Dit verklaart waarom narcisten vaak enigszins rusteloos of zelfs geagiteerd kunnen lijken. Ze zijn altijd op zoek naar het volgende nieuwe ding. Ze lijken op een kind in een speelkamer vol speelgoed, maar begeren altijd het speelgoed dat ze niet hebben.

Bedenk dat wanneer je met een narcist omgaat, jij niet degene bent die saai is. Zij zijn degene die zich met alles vervelen. Ze kijken minachtend neer op alles, tenzij het iets is dat ze uitkiezen om te waarderen. Ze leven in een wereld waarin niets ooit genoeg is, ze verlangen naar een leven dat altijd een caleidoscoop van drama en amusement is.

Omdat narcisten zelden diepgaande emoties ervaren en niet in staat zijn om oprecht waardering te tonen voor wat direct voor hen ligt, zijn ze altijd op zoek naar het volgende grote ding. Mensen die diepe banden kunnen smeden in hun nauwe relaties, ervaren zelfs het alledaagse als buitengewoon.

Voor degenen die echter relaties hebben met narcisten, kan deze dynamiek van voortdurende verveling en de onophoudelijke zoektocht naar het volgende grote ding verontrustend zijn.

De Uitdaging van Alleen Zijn

Narcisten raken snel verveeld en kunnen moeilijk alleen zijn, omdat dit hen zou dwingen om naar zichzelf te kijken. Ze zijn voortdurend op zoek naar afleiding.

Voorkeur voor Tekstberichten

Narcisten vertonen vaak een voorliefde voor communicatie via tekstberichten, en dit gedrag heeft zijn wortels in verschillende facetten van hun persoonlijkheid. Bellen vraagt om directe, realtime interactie, wat een zekere mate van emotionele diepgang en betrokkenheid vereist. Dit kan voor een narcist vermoeiend zijn omdat ze moeite hebben met diepe verbindingen.

Het versturen van tekstberichten biedt narcisten daarentegen een gecontroleerde en oppervlakkige manier om te communiceren. Ze kunnen de tijd nemen om te reageren, zorgvuldig hun woorden kiezen, en voorkomen dat ze emotioneel betrokken raken. Dit maakt het ook gemakkelijker om een bepaald imago te behouden en zichzelf te bevestigen in hun gevoel van belangrijkheid.

De constante stroom van berichten kan ook dienen om de leegte die ze in zichzelf voelen, te maskeren. Deze leegte kan angstaanjagend zijn voor narcisten, aangezien het hen confronteert met hun innerlijke tekortkomingen en onzekerheden. Ze hebben moeite om tot rust te komen of te ontspannen omdat ze voortdurend worden achtervolgd door hun eigen schaduw – hun eigen angsten, tekortkomingen en onzekerheden.

Innerlijke Leegte en Pathologische Eenzaamheid

Deze constante angst en het onvermogen om met zichzelf geconfronteerd te worden, voeden hun pathologische eenzaamheid. Deze eenzaamheid echoot diep in het getraumatiseerde kind in hen en dwingt hen om zichzelf steeds verder van zichzelf weg te duwen, in een poging om te ontsnappen aan de ongemakkelijke realiteit van hun innerlijke wereld.