Vertrekken of wachten tot de kinderen meerderjarig zijn?

De onzichtbare pijn van het slachtoffer in een relatie met een narcist

Haar woorden zijn als kristal en porselein, gesponnen uit de fijnste zijde. Ze komen recht uit haar hart en ziel, daar waar de pijnen en verdriet opgehoopt liggen te zweren. Deze brief schreef ze voor zichzelf toen ze nog onder één dak met de narcist woonde. Ze kon onmogelijk vertellen dat ze van plan was om uit de relatie te stappen. Maar nu heeft ze eindelijk de stap gezet en is ze vrij!

Voor een slachtoffer is de ergste pijn dat ze nooit feedback van de narcist zal krijgen. In de relatie met de narcist staat het slachtoffer ‘altijd’ alleen en praat tegen een muur. Als er al feedback komt, dan zijn het verwijten. Alles wordt omgezet in beschuldigingen, verwijten en afstraffingen. Op het einde van de relatie heeft ze geen enkel gevoel van eigenwaarde meer en zal ze zichzelf helemaal opnieuw moeten vinden.

Het beslissende keerpunt: hoe je kunt weglopen van een narcistische partner

Het stopzetten van alle contacten met de narcist vraagt immens veel kracht, maar het moet. Al haar krachten zijn opgebruikt. Ze glijdt steeds verder weg en kan niet meer geven. Haar intuïtie schreeuwt dat alle energie nu naar haarzelf moet gaan. Ze begint in te zien dat ze zal moeten weglopen.

Dit is het beslissende keerpunt. We maken het allemaal mee. Velen houden nog steeds van hun narcistische partner, maar nu moeten ze voor zichzelf kiezen uit pure noodzaak. Het gaat over hun eigen leven of dat van hun partner. Het gaat letterlijk over leven of dood, want het misbruik heeft een enorme impact op de gezondheid van het slachtoffer en de heropbouw zal jaren duren. Dit is haar brief.

Het besluit om te vertrekken: waarom ik alles heb geprobeerd maar toch moest opgeven

Mijn eerste brief aan jou spreekt boekdelen. Ik dacht dat ik iemand had gevonden die mij ontzettend goed begreep, maar nu weet ik beter. Ik heb je door en zie het hele plaatje. Ik ben met je getrouwd in de volle overtuiging dat we het samen wel goed zouden hebben, maar ik heb mijn instinct genegeerd en het gevoel van onrust en twijfel niet serieus genomen. Ik was niet bekend met narcisme en dacht dat ik alleen maar authentieke mensen kende. Ik had nog nooit iemand ontmoet met zo’n diepe leegte.

Maar nu geef ik het op. Ik heb alles, werkelijk alles, gedaan wat in mijn macht lag om er iets goeds van te maken, iets wezenlijks, iets dieps. Maar met die leegte in jou is dat onmogelijk. Jarenlang heb ik voor mijn kinderen “la vita e bella” gespeeld, misschien omdat ik nog hoop had, een sprankje geloof in mijn artiest of narcist. Maar nu niet meer. Het is voorbij.

Moet ik nu vertrekken of later? Hoe slachtoffers van narcisme de juiste timing vinden om te vertrekken

Telkens opnieuw zie ik de luchtspiegeling. Met je toverstok tover je een fata morgana en ik geloof weer in het sprookje. Maar nu niet meer. Ik wil niet meer, zelfs als het sprookje deze keer wel uitkomt. Ik weet van mezelf dat ik niet veel nodig heb, misschien alleen maar liefde. Hoe vaak heb ik je gesmeekt om liefde te geven? Maar je hield me altijd weg van liefde, omdat je het niet kon of wilde geven. Jouw behoeftes waren altijd het belangrijkst, net als bij je moeder.

Het is op, over, en uit. Ik heb een krop in mijn keel en voel me bedrogen, maar ook sterk. Nu moet ik nog de kracht vinden om de deur definitief achter me dicht te trekken en aan mijn vrije leven te beginnen. De vraag is nu: moet ik het nu doen of over vijf jaar? Heb ik de kracht om nog vijf jaar vol te houden? Kan ik nog vijf jaar lang schaken en toneel spelen? Is het de moeite waard om dit nog vijf jaar te doen? Ik doe het alleen nog voor mijn kinderen, omdat ik niet wil dat zij slachtoffer worden van jouw zieke geest. Ik wil er voor hen zijn en hen beschermen. Maar hoe doe ik dat het beste?

Ik besef dat dit geen vraag is aan jou, maar een vraag aan mezelf. Ik zoek nu naar het antwoord. Getekend, mezelf.

Het vinden van geluk na een relatie met een narcist: hoe positieve veranderingen in jezelf kunnen leiden tot positieve veranderingen in je leven

Update: Na al die tijd ontvang ik soms nog een e-mail van haar. Na de scheiding had ze iemand ontmoet die ook narcistische trekken had. Ze zag in dat deze relatie haar nog een les te leren had. Maar ondertussen heeft ze ware liefde gevonden en straalt ze van geluk. Ze heeft een goede baan, een goede man en ontdekt zichzelf op creatieve wijze.

Het maakt me blij om te zien dat alles uiteindelijk goed komt. Maar we moeten wel eerst de verandering in onszelf op gang brengen.