Slachtoffers van narcisme, cipiers van hun eigen mentale gevangenis?

Als mijn cluster B ex-vriend vandaag mijn leven opnieuw zou binnenwandelen, dan zou hij mij niet meer kunnen laten wankelen. Hij zou mij niet meer kunnen kwetsen, noch kunnen raken.

Want nu kijk ik door de ogen van de persoon die ik vandaag ben, en kan ik heel zuiver inzien dat hij wel qua levensstijl- en uiterlijkheden bij mij past, maar niet op affectief vlak. Hij is heel intelligent, creatief en clever, zijn emotionele intelligentie echter is onderontwikkeld.

Iemand met zelfliefde en een hoog EQ kan onmogelijk een relatie opbouwen met iemand die emotioneel- en sociaal gehandicapt is. Zij zal altijd onder het eigen authentieke gevoelsniveau worden gehouden. Net als een drenkelinge die onder water wordt geduwd. De enige momenten dat ze boven water komt om te ademen, is tijdens zijn charmeoffensief en de aantrekkingsfase. Want dan lijkt het alsof er wel affectie en emoties bij de narcist aanwezig zijn. Echter zal zij in de relatie steeds ongelukkig zijn.

Deze relatie-dynamiek is zoals water en olie trachten te vermengen. Een olie- en watermolecule kan niet verbinden en de ene zal altijd boven de andere drijven. Water en olie houden niet zo echt van elkaar.

Het slachtoffer verwijt de narcist dat hij zonder zelfinzichten leeft en dat hij nooit zal veranderen. Maar na 2 jaar praktijkervaring heb ik een duidelijk beeld van hoe het er bij een grote groep slachtoffers aan toe gaat.

Wanneer het om hun eigen mentale inzichten gaat merk ik vergelijkbaar gedrag. Dit noemt men cognitieve dissonantie. Ook zij blijven vaststeken in de nachtmerrie van hun complexe PTSS-flashbacks, zonder echt actie te ondernemen voor hun eigen mentale transformatie.

Wanneer het slachtoffer alle contact verbreekt, het anker optrekt en de haven uitvaart, vervolgt zij haar weg en gaat ze ervan uit dat zonder de narcist mettertijd alles wel terug in de plooi zal vallen. Maar dat is niet. Want haar eigen gedragspatronen werden nog steeds niet aangepakt.

De psychologische oorzaak en het waarom zij in misbruik bleef werden niet onderzocht. Of zij kreeg wel alle inzichten en tools om te helen, maar ze laat na deze toe te passen. Met als gevolg dat ze niet heelt en in rebound gaat met een volgende partner. Daarbij ontneemt zij ook haar kinderen de mogelijkheid om te kunnen helen.

Besef jij echt jouw aandeel wel in de relatie met de narcist? 

Want zolang jij hier blind voor blijft zal je niet kunnen helen en zal je tot in de verre toekomst zijn tekortkomingen en identiteit blijven herkauwen. Je zal van ’s morgens tot ’s avonds de narcist in jouw hoofd meedragen. Hoe erg is dit wel niet?

Je bent cipier van je eigen mentale gevangenis.

Haar focus blijft voor lange tijd nog steeds op de narcistische partner gericht.

Je zal tegen jezelf en anderen vertellen dat hij niet in zichzelf kan kijken. Dat hij jou steeds de schuld geeft van alles wat er verkeerd loopt. Je zal jezelf de komende jaren afvragen hoe iemand toch zo verschrikkelijk kan zijn? Je bent lid van groepen en pagina’s over narcisme en je zoekt voortdurend naar verse informatie om je ex toch maar te kunnen blijven doorgronden.

Want je hebt pijn, heel veel pijn. En het verdwijnt maar niet. Deze pathologische pijn is steeds latent aanwezig. Net als de zeurende pijn van een minuscuul gaatje dat in je tand werd gevormd.

Ik leer slachtoffer o.a. hoe zij uit het modderbad van de narcist moet blijven. Ze krijgt hier een arsenaal aan tools, strategieën, technieken en inzichten mee. Maar een groep slachtoffers blijft steken omdat zij simpelweg niet toepassen wat ik hen aanleer. Zij conditioneerden zichzelf dat het probleem bij de narcist ligt en niet bij hen. En uiteraard heeft de narcist een zeer groot probleem, maar daar ben jij niet meer verantwoordelijk voor. Wel voor jezelf.

De ontmoeting met jouw narcist(e) was geen toeval. Want zoals ik al zo vaak in mijn artikels heb uitgelegd is dat zij een neus hebben voor wie zij als prooi moeten verleiden. Je werd zorgvuldig getest en vervolgens uitgekozen. De narcist houdt een spiegel voor je schaduwkant. Een deel in jou waar nog veel werk aan is wordt constant door hem getriggerd. Hier valt een grote les over jezelf te leren.

Geloof mij, de narcist(e) heeft maar zoveel macht dan jij aan hem of haar wil afstaan. Zij zijn God niet. Het zijn ook maar mensen met tekortkomingen en zwaktes. Maar om zo sterk te kunnen staan moet jij dus eerst met jezelf aan de slag. En dit vraagt heel veel inzet en doorzetting.

Velen in de maatschappij zorgen beter voor hun auto of smartphone en de groei van hun mentale welzijn drijft doelloos op stilstaand water. Aan wat ligt dit? Wel, ze gaan ervan uit dat ze zijn wie ze zijn en dit kan niet meer worden veranderd. Geloof mij, velen zijn hiervan overtuigd. Als ik voor elk zo’n overtuigd persoon in onze samenleving een halve euro zou krijgen, dan was ik nu schatrijk.

Deze groep slachtoffers gaat ervan uit dat geluk hen overkomt, en dat ze hier zelfs niets mee te maken hebben.

Geluk is een bijproduct van onze dagdagelijkse handelingen. Geluk hebben wij zelf in de hand. En we kunnen onszelf dusdanig veranderen en aanpassen dat we ons op alle vlakken een leven kunnen bieden waar we alleen maar van kunnen dromen.

Slachtoffers arriveren volledig mentaal uitgeput op de consultatie. Vooral vrouwen die met de narcist samen kinderen hebben zien het totaal niet meer zitten.

Ook al hebben zij de narcist al enige jaren verlaten, in de kern is er nog niets veranderd en hangen zij nog steeds aan zijn manipulatieve koorden. Het enige verschil is dat ze apart wonen en beiden misschien al een nieuwe partner hebben. Maar de afstandsbediening van de narcist ligt naast hem. En wanneer hij op een knopje drukt bereikt dit ogenblikkelijk het slachtoffer.

Neem dit van mij aan, ze hebben niet in de gaten dat zij hier zelf verantwoordelijk voor zijn. Er is die blinde vlek van onwetendheid, die haar er steevast van overtuigd dat haar mentale welzijn en dat van haar kinderen, afhangt van de narcist zijn goedkeuring.

Wanneer ik zeg dat zij nog steeds misbruik toestaat uit angst voor erger misbruik, bevestigt zij dit volmondig. Ze zegt er dan ook meteen bij dat ze niet anders kan en dit wel moet doen omwille van haar kinderen.

Self fulfilling prophecy doorbreken

Laat deze denkwijze nu net de oorzaak zijn van al haar leed. Hier geeft zij hem de kracht om na al die jaren nog steeds de controle over haar en hun kinderen te hebben. Nog een gegeven waar zij niet bij stilstaat is dat zij de narcist nog volop voedt in zijn pathologie. En dat is nu net waar het bij de narcist alleen maar om draait.

Jouw kinderen zijn niet het mikpunt, maar wel jij.

Je geeft hem alle redenen om zijn pijlen op jou gericht te houden. Want het enige waar hij op uit is zijn jouw emoties en reacties. Het onderwerp is nooit de reden, het gaat steeds maar over aandacht, voeding. En hij kan jou nog altijd als een marionet bespelen. Hoe fijner kan het voor de narcist nog worden? Zijn nieuwe partner, jij en jullie kinderen die hem volledig voorzien in zijn narcistische bevoorrading. Zo is het compleet.

Als hij jou port dan reageer jij altijd. In de meeste gevallen mag hij zelfs nog steeds via Whatsapp berichten naar jou sturen. Hij smijt iets in de lucht en als een goed getrainde hond apporteer jij alles. Want jij reageert steeds op wat hij jou toesmijt en je voelt je geroepen om jezelf aan hem uit te leggen of te bewijzen. Het gekibbel gaat verder. Je probeert hem nog steeds te overtuigen dat zijn handelingen tegenover jou onrechtvaardig en onjuist zijn. Ik kan het weten want ik mag tijdens de consultaties jullie berichten bekijken. Ik weet wat jullie doen …

Of je ziet iets in zijn por dat er zelfs niet is. Je gedachten en emoties zijn erop geconditioneerd om de dingen aan elkaar te breien of uit te vergroten. Uit pure angst bouw jij verhaalconstructies in jouw hoofd op en ze gaan een eigen leven leiden. Je kan de narcist geen groter plezier doen dan met dit. Hij kent jou door en door en hij speelt hierop in.

Wie als kind een broer heeft gehad zal zich nog heel goed herinneren dat deze precies wist hoe hij jou met zijn pesterijen moest raken. Sommige broers konden hier heel ver in gaan. Maar het bleef veelal bij kwajongensstreken. Toch ligt dit gedrag volledig in de lijn van de narcist zijn pesterijen. Maar bij de narcist wordt dit pestgedrag instinctief veroorzaakt door zijn pathologie.

Het is ook niet moeilijk om een slachtoffer uit haar tent te lokken. Vanuit de relatie kent hij immers al haar gevoeligheden. Het is zo gemakkelijk om jou via je kinderen te raken en dat doet hij volop.

Op mijn praktijk leg ik jou van A tot Z uit hoe jij jezelf en je kinderen hiertegen kan wapenen. Je bent niet zo machteloos dan dat je blijft denken. Ik leer jou hoe je over de natuurlijke energetische golven van jouw leven moet surfen en niet op die van anderen.

Je moet afleren van tegen de stroming op te zwemmen. Laat dit maar over aan de zalmen. Het put jou en je kinderen alleen maar meer uit en het belet jullie een mooie toekomst.

Dit wordt je nieuwe mantra.

Neem vanaf nu je eigen leven en dat van je kinderen in handen.

In plaats van trachten deze energie te stoppen en ertegen te duwen, stap je opzij en laat je deze passeren.

Drink niet meer uit de narcistische duivelse kelk.

Weiger voortaan om mee in zijn modderbad te stappen, want daar verlies je altijd.

Aanvaard wat hij tegen jou zegt en sta toe dat het oplost in het niets.

Laat de narcist zijn weg vervolgen, dit is al lang jouw pad niet meer.