Pathologische eenzaamheid.

Vrije dagen en eenzaamheid: hoe voel je je minder alleen

Vakanties, feestdagen of weekends zijn periodes om samen te zijn met onze familie en vrienden, om de warmte en gezelligheid van onze relaties te ervaren. Maar helaas ervaren velen deze vrije dagen als een periode van eenzaamheid, waarin ze zich het meest alleen op de wereld voelen. Hoewel velen weten dat alleen zijn niet hetzelfde is als eenzaamheid, kan het voor sommigen toch een eenzame ervaring zijn.

Hoe eenzaamheid ons kan treffen, zelfs in het gezelschap van anderen

Eenzaamheid is meer dan alleen een emotioneel gevoel of een situatie waarin we niet omringd zijn door anderen. Hoe vaak zijn we in het gezelschap van anderen en voelen we ons niet verbonden en toch eenzaam? Voor sommigen is het gevoel van eenzaamheid bijna constant aanwezig, of ze nu in een grote menigte zijn, op het werk of gewoon thuis.

Maar waarom voelen zoveel mensen zich eenzaam? Is het omdat ze te weinig vrienden hebben of niet genoeg sociale activiteiten ondernemen? Mijn ervaring is dat eenzaamheid diep geworteld is in de persoonlijke en psychologische ervaring van een individu met zichzelf.

De diepere oorzaken van eenzaamheid: hoe het teruggaat tot de kindertijd

Met andere woorden, eenzaamheid is niet alleen iets van het huidige moment, maar is vaak diep geworteld in de kindertijd. Tijdens mijn eigen helingsproces kampte ik vaak met eenzaamheid. Het was moeilijk om alleen met mezelf te zijn en de pijn die deze eenzaamheid met zich meebracht, was tastbaar en haast lichamelijk. Velen proberen hun eenzaamheid te overleven door zichzelf af te leiden of via ondersteuning van stimulerende middelen.

Eenzaamheid overwinnen door te begrijpen wie we zijn en wat we willen

Maar als we goed nadenken en eerlijk zijn met onszelf, realiseren we ons dat we niet goed in ons vel zitten. We hebben twijfels en ons zelfvertrouwen is vaak laag. Het voelt schaamtevol.

Wanneer we dit diepe gevoel van eenzaamheid willen oplossen, moeten we naar de oorzaak kijken. Het gaat niet alleen om een verstoorde gedachtegang, maar ook om de gedachten over wie we zijn. Waar bevinden we ons momenteel in ons leven? Zijn we gelukkig met wie we zijn? Vinden we geluk in onze huidige relatie of op ons werk?

Eenzaamheid en zelfonderzoek: waarom het belangrijk is om terug te gaan

Om het gevoel van eenzaamheid te kunnen oplossen, is het belangrijk om terug te gaan en uit te zoeken wat er met ons is gebeurd. Wanneer zijn we ons zo ontevreden en ongelukkig gaan voelen? Waarom voelen we ons misschien zelfs beschaamd en kwaad op onszelf? Eenzaamheid kan niet bestaan als we ons goed voelen. Om het probleem van onze eenzaamheid op te lossen, moeten we leren om van onszelf te houden en uit te zoeken waar het verkeerd is gegaan.

Mensen die niet worstelen met eenzaamheid voelen zich goed in hun eigen vel, zelfs als ze nog niet zijn waar ze willen zijn of bij de mensen willen zijn waar ze graag bij willen zijn. Ze houden van zichzelf en voelen zich goed.

Eenzaamheid en liefde: waarom zelfacceptatie de sleutel is

Als we het vervelende gevoel van eenzaamheid willen bevechten en overwinnen, moeten we ontdekken hoe we van onszelf kunnen leren houden en dat we onze eigen liefde waard zijn. Het is een cliché, maar de grootste liefde is om van jezelf te houden. We kunnen niet langdurig van iemand anders houden als we deze liefde niet eerst voor onszelf bezitten. Als we beschaamd en kwaad zijn over wie we zijn, kunnen we onmogelijk van anderen houden.

Overwinnen van eenzaamheid: waarom zelfreflectie de eerste stap is

Niemand anders kan de pijn die deze eenzaamheid veroorzaakt wegnemen. Anderen kunnen onze onzekerheid niet verbeteren; het zit in onszelf en kan niet door iemand anders worden weggenomen.

Dit kan alleen worden bereikt door een ontwikkelingsproces. Tijdens deze reis op het helende pad kunnen we eindelijk de eenzaamheid recht in de ogen kijken en uiteindelijk loslaten. Dit vraagt moed en lef. Stap uit het donker en dat trieste gevoel van zelfmedelijden. Kijk jezelf in de spiegel aan en zeg: “Ik wil me niet meer eenzaam voelen.”

Hoe je van eenzaamheid kunt helen en verliefd kunt worden op jezelf

Er komt een punt waar de pijn je zal leiden naar het pad van vrijheid. Dit pad zal de wonden van jouw trauma helen en stap voor stap, ik beloof het je, ga je verliefd worden op jezelf. Het klinkt misschien banaal, maar het is gewoon waar. Vanaf dat moment beginnen we van onszelf te houden, eigenwaarde op te bouwen en ons niet meer tekort te doen. We voelen empathie voor wie we zijn en zelfvergeving is het gevolg.

In dit proces bouwen we aan de basis en deze zal bestand zijn tegen eenzaamheid. Dus als je je eenzaam voelt, kijk dan in de spiegel, kijk diep in jouw ogen. Als je eenzaamheid ziet, dan zie je een persoon die pijn heeft door onopgeloste trauma’s en het is tijd om er iets aan te doen.

Alleen door hard te werken, kun je aan de andere kant komen. Ik weet dit omdat ik vroeger ook eenzaam was. Nu hou ik heel erg van alleen zijn en geniet ik van die vrijheid. Wanneer ik me vroeger alleen voelde, was dat voor mij een teken dat ik binnenin mezelf moest gaan kijken, naar de oorzaak en deze oplossen. Laat eenzaamheid je er niet onder krijgen, vecht terug en word verliefd op jezelf. Alleen zijn zal uiteindelijk nooit meer hetzelfde voelen.