De waarheid over het verlangen naar een narcist: waarom ze je niet missen en hoe je verder kunt na een destructieve relatie.

De valkuilen van verlangen naar de narcistische ex

Ik wil het vandaag hebben over iets dat mij vaak wordt gevraagd: “Mis ik de narcist?” Ik wil jullie graag mijn inzichten hierover bieden. De relatie is nu beëindigd, of je hebt het zelf beëindigd of je narcistische ex heeft dat gedaan, en jullie hebben geen contact meer. Dat laatste is eigenlijk een goede zaak. (Je kunt me later bedanken.) Het is begrijpelijk dat je je afvraagt of je ex je mist en dat zou toch fijn zijn om te weten, toch?

Waarom een narcist je niet zal missen: de impact van de narcistische persoonlijkheidsstoornis

De vraag of een narcist je mist, heeft een simpel antwoord: nee. Als persoon mist hij jou niet, maar hij mist wel de voordelen die je hem bood, zoals financiële stabiliteit, seks of imago. Dit komt door de narcistische persoonlijkheidsstoornis, die ervoor zorgt dat de narcist anderen vooral als middelen ziet om hun eigen doelen te bereiken, in plaats van als individuen met hun eigen behoeften en gevoelens. Hoewel het begrijpelijk is dat je hoopt dat je ex je mist, is het belangrijk om te accepteren dat dit hoogstwaarschijnlijk niet het geval is. Richt je daarom op je eigen herstel en het vinden van gezonde relaties in de toekomst.

Waarom narcisten de aandacht van hun ex missen

Over het algemeen mist een narcist de aandacht die je hem gaf. Lange tijd geloofde je zijn leugens en deed je mee aan zijn manipulatieve spelletjes. Ondanks het feit dat hij je constant pijn deed, misbruikte en zijn frustraties op jou afreageerde, bleef je hem steunen. Je loste zijn problemen op omdat hij altijd zo hulpeloos leek. Slachtoffers met kinderen vertellen mij vaak dat de narcist in hun gezin als het zoveelste kind werd behandeld. Zelfs wanneer hij jou voor de honderdste keer dumpte en bedroog met anderen, bleef je voor hem opkomen en liet je hem honderd keer opnieuw toe.

Waarom een narcist alleen aandacht mist en geen echte gevoelens heeft

Het enige wat een narcist mist, is aandacht. Hij mist jouw kwaliteiten, waar hij van hield, maar de relatie was onhoudbaar geworden. Het betekende dat hij te veel energie in jou moest investeren, waardoor hij op zoek ging naar een gemakkelijkere prooi. Dit kan betekenen dat er iets in jou is veranderd, waardoor je niet langer het ideale slachtoffer bent. Een narcist kan niet omgaan met een partner die hem steeds op zijn tekortkomingen wijst, omdat hij niet kan accepteren dat iemand boven hem staat. Je moet begrijpen dat een narcistische persoonlijkheidsstoornis ervoor zorgt dat de narcist anderen vooral als middelen ziet om hun eigen doelen te bereiken, in plaats van als individuen met hun eigen behoeften en gevoelens.

Waarom elk slachtoffer van narcistisch misbruik een houdbaarheidsdatum heeft

Het kan zijn dat jij het contact met de narcist hebt stopgezet, maar de bovenstaande analyse blijft van toepassing. Het punt is dat je het niet meer uithield. Elk slachtoffer heeft namelijk een houdbaarheidsdatum. Waarom hield je het niet meer uit? Omdat de narcist zijn misbruik veel sneller op elkaar liet volgen. Het slachtoffer is zelf de voedingsbodem voor het misbruik en wanneer het slachtoffer deze voedingsbodem minder aantrekkelijk en toegankelijk maakt, accelereert het misbruik. De narcist drukt dan sneller op het belletje om voeding op te eisen. Zoals ik in mijn andere artikels schrijf, kan een narcist met zijn geprogrammeerde slachtoffer doen wat hij maar wil, zonder zich nog in te houden. Er is amper nog sprake van een charmeoffensief, alleen nog maar afstraffingen. Dit is waarom je uiteindelijk bent weggegaan, omdat jouw lichaam en geest op instorten stonden. Je dient hem.

Narcisme en het ontbreken van emotionele verbindingen

Voor een narcist ben je niet meer dan een voorwerp, een sculptuur. Er bestaat geen emotionele verbintenis tussen jullie, en hij heeft die ook niet met zichzelf. Het is belangrijk om te beseffen dat deze complexe persoonlijkheidsstoornis hen anders maakt dan jij en ik. Ze voelen geen empathie en zijn enkel ‘ik-gericht’. Er bestaat niemand anders dan zijzelf. Voor hen ben je een hulpmiddel dat moet presteren wanneer de stekker in het stopcontact gaat, net zoals een vaatwasser, een oven of een koffiezetapparaat. Als ze hun vaatwasser missen, dan missen ze gewoon de prestaties van hun hulpmiddel. Voor hen ben je niet meer dan een vuilniszak die ze vullen en buiten zetten. Zodra dat gebeurt, zijn ze van jou af. Ze geven niets om wie je bent en hoe jij je voelt, alleen om wat je doet. Want wat jij doet, bepaalt wat er met hen gebeurt.

Het misleidende karakter van narcistische relaties

Het is moeilijk om te horen, maar het probleem is dat narcisten niet in staat zijn tot authentieke menselijke relaties. De band die hij beweerde te hebben met jou was een leugen. Zodra ze de persoon helemaal hebben leeggetrokken, vertrekken ze en gaan ze op zoek naar de volgende dienstverlener. Het is pijnlijk om te beseffen, maar uiteindelijk zul je hieruit komen. Je zult spijt hebben dat je hem jarenlang hebt laten misbruiken en dat je hem toestond om jouw kostbare energie te verspillen. Het gaat niet om jou, maar om hem. Laat je eigenwaarde niet afhangen van het gedrag van een narcist. Dat hij gewoon kan weglopen, betekent niet dat je geen goed persoon bent of niet voldoet als minnares. Het gaat er gewoon om dat je tijd op was en dat hij niet meer met jou kon doen wat hij wilde.

De zoektocht van narcisten naar nieuwe prooien

Voor een narcist ben je gewoon restafval. In het begin kon je de aandacht die hij je gaf nog opbrengen, maar op een gegeven moment was jouw energiepeil op. Je dreigde in te storten en dus vertrok hij of jij. Hij gaat op zoek naar een nieuwe prooi, een nieuw afvalsysteem dat beter werkt dan jij in het begin deed. Dit is niet normaal en niet goed, dus valideer jezelf niet op basis van zijn persoonlijkheidsstoornis. Het was trouwens juist de reden waarom hij bij jou was. Omdat je zo goed bent en zoveel te bieden had. Zijn volgende partner of slachtoffer zal gewoon hetzelfde meemaken.

Hoe narcisten hun nieuwe prooi idealiseren in het begin van de relatie

Blijf jezelf informeren over de persoonlijkheidsstoornis van een narcist en leer wie ze zijn en hoe ze denken. Zo zul je begrijpen dat ze bij anderen gewoon hetzelfde doen. Verwacht niet dat hij nu plotseling zal veranderen, dat is een self fulfilling prophecy. En al lijkt het misschien alsof hij nu gelukkig is, dit is slechts tijdelijk. De narcist idealiseert zijn nieuwe prooi altijd in het begin. Dit is nodig om in het charmeoffensief te kunnen volharden. Sommige narcisten zullen via sociale media hun exen jennen met foto’s van hun nieuwe vlam. Dit is strategie om jou pijn te doen en om pijn in jou te blijven installeren, zodat de deur voor hem op een kier blijft. Maar als je niet heelt, zul je hier steeds weer in trappen.

De tijdelijke aard van de nieuwe relatie van een narcist

Op dit moment is zijn nieuwe relatie opwindend en lijkt ’te mooi om waar te zijn’. Maar binnenkort zal deze relatie even leeg en oppervlakkig zijn als die van jullie destijds. De narcist is ook bang omdat hij maar al te goed beseft wat er op termijn staat te gebeuren (self fulfilling prophecy). Zijn nieuwe lief zal ontdekken wie hij werkelijk is: zijn geheimen, leugens, bedrog, oppervlakkigheid en gebrek aan empathie. Want de narcist zal deze cyclus voor eeuwig en altijd blijven herhalen, vanaf de liefdes-apotheose tot de vernietigende devaluatie. Hij zal nooit veranderen, want zijn persoonlijkheidsstoornis staat dit niet toe.

De voorspelbare cyclus van narcistische relaties

Het is zeer waarschijnlijk dat hij zijn nieuwe partner al beu is en haar misschien zelfs al bedriegt met een ander. Dit past perfect in de cyclus van een narcist. Dus nee, hij mist jou niet, hij mist gewoon wat je voor hem deed. Er is een kans van 90% dat hij om die reden terug zal komen, maar hopelijk besef je dat het recyclen van een relatie die niet werkte hetzelfde is als het binnenhalen van je restafvalzak en het opnieuw schoonmaken van al het vuil dat erin zit. Besef dat deze fase cruciaal is om hulp te zoeken, en ik kan je hierbij helpen.

De Duistere Dans van Trauma-Binding: Liefde Geboren uit Mishandeling

De Duistere Dans van Trauma-Binding: Liefde Geboren uit Mishandeling