Mist de narcist mij?

Vandaag wil ik het hebben over iets dat me heel vaak wordt gevraagd en dat is: “Mist de narcist mij?” Daarrond wil ik jullie inzichten bieden. Want weet je, de relatie is nu gedaan, jij beëindigde ze of jouw narcistische ex, en je hoort elkaar niet meer. Dat laatste is een hele goede zaak. (Thank me later) Het is heel begrijpelijk om jezelf die vraag te stellen. Het zou toch fijn zijn om te weten dat ze begaan zijn en jou toch een klein beetje missen?

Ik ga niet rond de pot draaien, maar het enige juiste antwoord is ‘neen’. Hij mist ‘jou’ niet als persoon. Hij mist wel de goede dingen die je hem voorzag. Hij mist dat hij op jou kon terugvallen voor financiële stabiliteit, seks, imago, …

Globaal mist hij jouw aandacht.

Voor hele lange tijd geloofde je zijn leugens en ging je mee in zijn spelletjes. Je bleef hem zelfs steunen terwijl hij jou constant pijn deed, misbruikte en zijn frustratie op jou uitwerkte.

Je loste zijn shit op, want hij was toch altijd zo hulpeloos. Slachtoffers met kinderen zeggen mij dat hun narcist het zoveelste kind in het gezin was. Je bleef het voor hem opnemen wanneer hij jou voor de honderdste keer dumpte en jou bedroog met anderen. Je liet hem ook honderd keren opnieuw toe.

Het enige wat hij mist is aandacht.

Hij mist jouw kwaliteiten want daar hield hij van. Maar de relatie is gedaan omdat ze onhoudbaar werd. Dit betekent dat hij naar het einde toe te veel energie in jou moest investeren. Als dat gebeurt dan zoeken ze een gemakkelijkere prooi. Dit wil zeggen dat er iets in jou veranderde. Ze kunnen niets meer doen met een partner die hen steeds op hun tekortkomingen wijst. Je moet begrijpen dat deze God niet van zijn volgelingen kan verdragen dat ze boven hem gaan staan.

Het kan zijn dat jij het contact stopzette. Toch geldt dan bovenstaande analyse eveneens. Het punt is dat je het niet meer uithield. Elk slachtoffer heeft een houdbaarheidsdatum. En waarom hield je het niet meer uit? Omdat de narcist zijn misbruik veel sneller op elkaar volgde.

Kijk, het slachtoffer is zelf de voedingsbodem voor het misbruik. En wanneer het slachtoffer deze voedingsbodem minder aantrekkelijk en toegankelijk maakt, accelereert het misbruik. Want deze rat drukt nu veel sneller op het belletje om voeding op te eisen.

In mijn andere artikels schrijf ik dat wanneer je door de narcist geprogrammeerd bent, hij met jou kan doen wat hij maar wil. Dit betekent dat hij zich niet meer moet inhouden. Er is amper nog sprake van een charmeoffensief. Er zijn dan enkel nog afstraffingen. Lees hierover meer in mijn artikel: ‘Waarom geraak je niet los van de narcist?’

Daarom ben je dus weggegaan. Omdat jouw lichaam en geest op instorten stond.

Je dient hem.

Jij bent slechts een voorwerp, een sculptuur. Hij heeft geen emotionele verbintenis met jou. Die heeft hij trouwens ook niet met zichzelf.

Ik weet dat het heel hard en haast onmogelijk is om dit te kunnen vatten, maar je moet echt gaan inzien dat deze pathologische profielen een zeer complexe persoonlijkheidsstoornis hebben.

Zij zijn anders, en niet zoals jij en ik. Hij voelt al zeker geen empathie en is enkel ‘ik-gericht’. Er bestaat niemand anders dan hij. Je bent een hulpmiddel dat wanneer de stekker in het stopcontact gaat, moet presteren. Zoals een vaatwasser, een oven, een koffiezetapparaat. “Oh wat mis ik mijn vaatwasser. Dit huis heeft er geen en nu moet ik het zelf doen.” Je bent niet meer dan een vuilzak die ze vullen en buitenzetten. Dan is hij van jou vanaf. Ze geven geen moer om wie je bent en hoe jij je voelt. Wel om wat je doet. Want wat jij doet bepaalt wat er met hem gebeurt.

Ik besef wel dat het hard is om dit te horen en het spijt mij echt voor jou, maar het probleem is dat ze niet in staat zijn tot authentieke menselijke relaties. Hij had geen band met jou, dit was een leugen. En wanneer ze de persoon helemaal leeg hebben getrokken, vertrekken zij en dan zijn ze weg. Op naar de volgende dienstverlener.

En dat is nu net zo pijnlijk, ik weet het. Toch geraak je daar uiteindelijk uit. Wanneer je hier over zal zijn, dan zal het jou heel erg spijten dat je die man toeliet om jou op deze wijze jarenlang te laten misbruiken. Dat je toestond dat hij jarenlang met jouw kostbare energie ging lopen. En jou als dank nog wat dieper de grond inboorde.

Het gaat niet om jou, maar om hem.

Laat jouw eigenwaarde toch niet afhangen van zo’n gedrag. Dat hij gewoon niks met jou inzit en gewoon kan wegwandelen, gaat er niet om dat je geen goed persoon zou zijn of niet zou voldoen als minnares. Of zoals jij misschien denkt, niet slim of mooi genoeg. Het is echt niks van dat. Het gaat er gewoon om dat je tijd op was en dat hij niet meer met jou kon doen wat hij wilde.

Restafval.

Je kon de aandacht die hij in het begin van jou kreeg niet meer opbrengen. Jouw energiepeil staat op min 100. Je dreigde in te storten. Dus vertrok hij of jij en jullie gingen verder. Hij op naar de volgende prooi. Een nieuw afvalsysteem, eentje dat beter werkt, zoals jij in het begin.

Dit is niet normaal en dit is niet goed, dus valideer jezelf niet op basis van zijn persoonlijkheidsstoornis. Dit was trouwens de reden waarom hij bij jou was. Omdat je zo goed bent en zoveel te bieden had. Zijn volgende partner (slachtoffer) zal gewoon hetzelfde meemaken.

Self fulfilling prophecy.

Blijf jezelf momenteel over deze persoonlijkheidsstoornis informeren. Wie ze zijn en hoe ze denken. Zo leer je dat ze bij anderen gewoon hetzelfde doen. Of dacht je dat hij nu plots wel zal veranderen? Mag ik eens heel hard lachen? Ach en het mag lijken dat hij nu gelukkig is. Dit is tijdelijk. Want nieuwe borstels vegen perfect. De narcist idealiseert zijn prooi in den beginne altijd. Dit is trouwens nodig. Anders zou hij niet in het charmeoffensief kunnen volharden. Sommige narcisten zullen via sociale media hun exen jennen met foto’s van de nieuwe vlam. Ook dit is strategie. Om jou pijn te doen. Want hij moet pijn in jou blijven installeren. Zo blijft de deur voor hem op een kier. En jij trapt hierin als je niet heelt.

Momenteel is zijn nieuwe relatie opwindend en ‘te mooi om waar te zijn’. Binnenkort wordt ze even leeg en oppervlakkig als die van jullie destijds. Terwijl de narcist in zijn nieuwe relatie zit is hij bang. Omdat hij maar al te goed beseft wat er op termijn staat te gebeuren. (Self fulfilling prophecy) Dat zijn nieuwe lief zal ontdekken hoe hij werkelijk is. Zijn geheimen, leugens, het bedrog, de oppervlakkigheid, de afwezigheid van empathie. Want de narcist herhaalt deze cyclus voor eeuwig en altijd. Vanaf de liefdes-apotheose tot de vernietigende devaluatie. Hij verandert nooit. Zijn persoonlijkheidsstoornis staat dit niet toe.

Het is zeer goed mogelijk dat hij zijn nieuwe partner misschien al beu is, en haar reeds bedriegt met alweer een ander. Dit is allemaal zeer realistisch en het sluit aan op de narcist zijn cyclus.

Dus neen, hij mist jou niet. Hij mist gewoon de dingen die je voor hem deed. De kans bestaat voor 90% dat hij om die dingen ooit nog zal terugkomen. Hopelijk voor jou van niet. Want er gaat heel veel tijd over de heling.

Recycleer nooit een relatie die niet heeft gewerkt. Want dat zou net hetzelfde zijn als je restafvalzak terug binnen halen, en al het vuil dat erin zit begint af te kuisen.

Besef dat deze fase de meest cruciaalste is om hulp te gaan zoeken. Ik kan jou hiermee helpen.

Consultatie