Is een narcist gevaarlijk?

(De tekst staat vaak in de hij-vorm, maar weet dat zowel mannen en vrouwen deze pathologie hebben.)

Ik moet mijn cliënten op de hoogte brengen als zij reëel gevaar lopen.

Sommige van hun partners zijn ontoerekeningsvatbaar. Tijdens het consultatiegesprek wordt voor mij duidelijk of zij veilig het huwelijk kunnen verlaten en de partner hierover kunnen informeren of niet. Sommigen kunnen niet anders dan vluchten. Op een dag verdwijnen, zonder dat de partner iets merkt. Het is gewoon te gevaarlijk. Dan maak ik voor hen een vluchtplan, een script, een draaiboek op waar ze zich aan kunnen houden.

Het is onmogelijk om het gedrag van wie ook te voorspellen omdat elke situatie anders is. Maar het is mijn taak om hen te waarschuwen als de kans bestaat.

Zijn narcisten gevaarlijk?

Iemand met enkel de narcistische pathologie is zeker niet standaard gevaarlijk. Alleen schadelijk voor jouw geluk. Je zal nog wel leven, maar ophouden met bestaan. Jouw identiteit zal worden afgepakt. Het ‘zuivere’ narcistische profiel gebruikt nooit fysiek geweld, maar internaliseert jou volledig. Ze zullen jouw realiteit volledig veranderen. Een echt narcistisch profiel tikt vlotjes alle 9 kenmerken aan. Gaat vooral voor de speciale behandeling, aandacht en bewondering. Is enkel verbaal misbruikend. Het wordt pas gevaarlijk wanneer er meerdere stoornissen zijn.

Comorbiditeit.

Het zijn andere profielen zoals personen die een comorbiditeit hebben met de andere clusters, en of een overlap naar secundaire psychopathie en/of borderline, die fysiek geweld kunnen gebruiken. Let op, niet iedereen met borderline of iemand uit het antisociaal spectrum gebruikt fysiek geweld. Dit is echt afhankelijk van hun eigen specifieke trauma en spectrum. Iedere persoon moet ‘apart’ worden gediagnosticeerd. iedereen is anders. Personen met een strafblad en een geschiedenis van fysiek geweld hebben een scala van meerdere stoornissen in zich. Laat ons stellen dat het misbruik in hun kindertijd zeer ingrijpend was. Deze mensen lijden enorm veel pijn en daardoor doen zij anderen veel pijn.

Iemand die ontoerekeningsvatbaar is (heeft een hoog niveau van neurotisicme), heeft de neiging om mensen te bekijken als een opstapje naar hun doelen. Of als hinderpalen op hun weg. De manier waarop zij de dingen in het leven bekijken is heel gevaarlijk. Deze mensen zijn heel impulsief, hebben vaak een verslaving en uiteindelijk zijn zij goed op weg om een strafblad aan hun been te krijgen. Of zij hebben al een strafblad.

Empathie weerhoudt ons ervan om anderen pijn te doen of te doden.

De meesten onder de cluster B profielen hebben geen affectief empathisch vermogen. En als zij er toch toe in staat zijn, dan is het een disfunctioneel en onaangepast type ‘cognitieve’ empathie dat gewoon niet sterk genoeg is om hun impulsen en gevoelens te negeren. Dit wil niet zeggen dat personen zonder affectieve empathie doden! Deze tekst moet met nuance worden gelezen!

De innerlijke dialoog van iemand met een persoonlijkheidsstoornis regeert vanuit het verdedigingsmechanisme van het eigen unieke trauma.

Zij kunnen gerust zonder enig besef van berouw bij de scheiding de ex en bloedeigen kinderen in armoede storten, gewoon om de controle te behouden. Om te tonen wie de baas is. Het masker van hun trauma mag naar de buitenwereld niet worden geschonden.

Bij deze mensen is er weinig of geen moraliteitsbeschouwing, omdat zo iemand de eigen wetten dicteert. Zij doen wat ze innerlijk voelen opkomen.

Sommigen ervaren dit conflict niet wanneer het om hun eigen gedrag gaat. Er is gewoonweg geen conflict. Bij hen gaat het zo: ‘Ik zie, ik wil en ik neem’. Geen omwegen.

Zo iemand is niet in staat zijn om te kunnen denken aan het verbroken vertrouwen tussen hen en die anderen. Zij beschermen hun masker. Zodat dit intact blijft.

Als het dan toch hun gedachten zou passeren, dan wordt het meteen verworpen en in die mate beredeneerd dat het oké is. Dit is cognitieve dissonantie. Het wordt weggeduwd. Het voelt te angstig om het onder ogen te zien. Het is pijn die jarenlang intrinsiek is ingekapseld. Alles is verplaatsing van pijn. En deze mensen lijden constant.

Het enige conflict dat er in hen bij dit soort situaties zou kunnen ontstaan, is niet het gevoel van moraliteit of empathie, maar angst.

Deze profielen zijn niet bang om te stelen, maar zijn bang om betrapt te worden. Ze zijn bang om gezien te worden als een slecht iemand. Je moet goed beseffen dat zij een cognitieve vervorming hebben. (Het Dunning-Kruger effect) Zij kunnen niet anders dan dit te beschermen. Daarom gaan ze op de rechtbank liegen. Ze liegen ook tegen hun omgeving. Zo creëren zij zelf leugens voor hun (walgende) gedrag. Ze maskeren de waarheid om het masker in stand te houden.

De maatschappij houdt niet van dit type mens en zij beseffen dat.

Ze hebben geen probleem met hun diepste geheim. Zij hebben wel een probleem met hoe zij zich voelen. Ze willen niet betrapt worden op dit alles.

Ook na de scheiding houden ze hun aureool op. Ze hangen overal het slachtoffer uit en verzinnen ganse verhalen die niet waar zijn, met doel om hun ex-partner te vernietigen. Maar ook omdat ze geen introspectie hebben. Of het wel hebben, maar meteen wegduwen als goedgekeurd. Het gros van de samenleving gelooft helaas deze verhalen. Weinig mensen stellen zich vragen bij verhalen die goed gebracht worden. Ze slikken en aanvaarden. Het is echt triestig om zien dat zij dit niet doorhebben.

Deze profielen prediken naar de omgeving toe moraliteit. Dat is ook een masker. Ze doen zich beter voor dan dat ze zijn. Hoe intelligenter, hoe beter en sterker de strategische misleiding is.

Sommigen stelen het geld van hun partner of er is de motivatie. Zelfs het spaargeld van de kinderen zouden ze stelen als het hen zo uitkomt. Deze mensen deinzen voor weinig terug. Ze maken hun partners soms volledig afhankelijk. Hebben stiekem bankrekeningen waar ze jarenlang geld op stortten en waar de partner pas jaren nadien op uitkomt, maar geen bewijzen voor heeft. Of ze sparen niet, maar al hun geld gaat stiekem op aan hun verslavingen of naar hunzelf.

Bij een eigen zaak zorgen zij er soms voor dat zij het meeste aandelen hebben. Of de notariële akte zo sturen dat ze bij een scheiding in het voordeel zijn. Of onder één hoedje met de boekhouder spelen. Ik heb vele cliënten gezien die jarenlang mee in de zaak gewerkt hebben, of voor de kinderen hebben gezorgd en nadien geen recht hebben op een pensioen of uitkering. Omdat hun partner dit bewust zo had geregeld. Deze mensen zijn niet begaan met jouw welzijn. Enkel met hun eigen welzijn.

Jij doet alles om het gezin draaiende te houden, je betaalt mee de lening en dan koop je nog eens voeding, kledij enzovoorts. De balans is vaak ver zoek. Je investeert veel meer dan deze partner. Wanneer je dan uiteindelijk de scheiding in de startblokken zet, is de appel zuur. Dan worden er zware lessen geleerd. Dan kom je erachter dat je er bij de verdeling kan achter fluiten en dat je geen enkel bewijs hebt dat je dit jarenlang op deze wijze hebt ondersteund.

Dan zie je hoe stom en naïef je bent geweest om steeds alles maar te dragen. Je deed dit om toch maar de liefde van je partner te kunnen winnen.

Het is niet de moraliteit die het wint, maar een hoger verlangen. Ze kunnen jarenlang op een hoger doel liggen broeden. Deze profielen kunnen meesters zijn in het schaakspel. Zij zijn soms berekend en soms ook totaal niet. Sommigen zijn eerder heel impulsief. Maar als jij niet strategischer gaat handelen zal deze persoon altijd boven jou gaan staan. Want zij hebben iets wat jou als een marionet laat dansen, en dat is jou voeden met angst. Als het niet de angst voor jezelf is dan heb je angst voor wat deze partner jouw kinderen zal aan doen. Wanneer ik mijn cliënt hiervoor de tools geef is dat probleem opgelost. Angst is steeds de rode draad in deze horrorverhalen.

Dit is waarom zij gevaarlijk zijn.

Omdat sommigen niet gestuurd worden door regels en wetten, maar door een interne wetgeving. Zonder observatie van buitenaf zullen ze doen wat ze willen.

Er wordt wel eens gezegd dat integriteit het juiste doet, zelfs wanneer er niemand meekijkt.

Als we hierop mogen verdergaan, dan hebben sommigen totaal geen integriteit. Ze hebben meestal geen affectieve empathie, geen of weinig moraal, geen berouw en geen impulscontrole. Dit kan een zeer gevaarlijk combinatie worden.

Het gaat er niet om of zij hier moreel tegen zijn, of anderen niet graag pijn doen. Want dat is niet. Als zij ermee weggeraken als het nodig is, dan doen ze dit gewoon.

Onze gevangenissen zijn vooral gevuld met profielen uit het uiterste spectrum.

Deze mensen voelen zich gerechtigd en speciaal om dingen weg te nemen van anderen die hen niet toebehoren. Zij voelen dat ze het recht hebben om anderen te beledigen. Het recht hebben om anderen te verkrachten en te bestelen. Het recht hebben om anderen het zwijgen op te leggen. Zij staan in hun overtuiging boven de wetgeving. En zij zorgen via constante conditionering dat jij gaat geloven dat zij boven de wet staan. Deze mensen zijn door hun lijden intens kwaad op de maatschappij. Zij willen deze samenleving een lesje leren en afstraffen, voor wat hen in de kindertijd werd aangedaan. Het is als een vulkaan die nog actief is. De buitenkant ziet er normaal uit, maar van binnen?

Niet iedereen is een narcist.

De narcistische pathologie uit typische gedragskenmerken met een typische klinische achtergrond. In de praktijk meldt de cliënt steeds dat de persoon waarover ze komen over praten een narcist is. Maar slechts (schatting) bij 1 op de 15 zie ik vanuit klinische observatie de narcistische pathologie.

Het gezicht van trauma is zo uniek als een vingerafdruk. In dit eerste gesprek geef ik hier inzichten over en voor het eerst ziet mijn cliënt de blinde stukken. Begrijpen ze het gedrag van die persoon veel beter. Kunnen zij achteraf veel strategischer en rationeler met deze persoon omgaan.

Cliënten zeggen mij dat ze niet alles kunnen afvinken zoals het in teksten over narcisme wordt weergegeven. Dan zeg ik dat dit niet meer dan normaal is. Er is zoveel meer dan narcisme. Als coach/therapeut ben ik via zelfstudie bij zoveel meer betrokken dan bij narcisme alleen. Er is steeds een causale en reactieve verbinding tussen onze kindertijd, de ziel (metafysische), onze psyche, de hersenen en ons lichaam.

Online over de narcist lezen is zoals de horoscoop van de week lezen.

 

Consultatie