Inzichten uit het Leven met Antisociale Persoonlijkheidsstoornis: Een Eerlijk Interview

Een gesprek met iemand die met antisociale persoonlijkheidsstoornis werd gediagnosticeerd biedt enkele waardevolle inzichten. Elk profiel is uniek, maar deze persoon toont een indicatie van hoe deze persoonlijkheidsstoornis zich kan manifesteren. Misschien herkennen sommigen zichzelf hierin of een dierbare.

Lees hieronder het openhartige interview met een anonieme bron

Vraag: Hoe gaat het met je?

Anoniem: Best goed.

Vraag: Op welke leeftijd werd je gediagnosticeerd?

Anoniem: Ik denk dat ik rond de 21 of 22 jaar was.

Vraag: Hoe oud ben je nu?

Anoniem: Ik ben 33.

Vraag: Wat is jouw definitie van een sociopaat?

Anoniem: Een sociopaat is voor mij iemand die geen respect heeft voor zichzelf of voor anderen. Je bent erg impulsief, erg onverantwoordelijk, roekeloos, eigenlijk als een kind.

Vraag: Was je verrast toen je de diagnose kreeg?

Anoniem: Verrast is niet het juiste woord. Ik voelde me eerder opgelucht, omdat ik me buiten controle voelde. En ik begreep lange tijd niet waarom ik deed wat ik deed. Dus het weten dat er een reden was achter mijn gedrag, was echt bevrijdend op een bepaalde manier.

Vraag: Wat deed je vermoeden dat je een sociopaat was?

Anoniem: Wakker worden in de gevangenis was waarschijnlijk mijn eerste aanwijzing.

Vraag: Vind je het erg als ik vraag wat je naar de gevangenis bracht?

Anoniem: Ik heb verschillende misdaden gepleegd. Ik gebruikte drugs en verkocht om mijn verslaving te ondersteunen. Ik heb ook veel winkeldiefstallen gepleegd.

Vraag: Hoe lang geleden heb je die misdaden gepleegd?

Anoniem: De laatste keer dat ik misdaden pleegde was in 2011.

Vraag: En sindsdien heb je geen misdaden gepleegd?

Anoniem: Ik zou niet zeggen dat ik geen misdaden heb gepleegd. Ik heb sinds die tijd geen grote misdaden gepleegd. Eigenlijk rijd ik zelfs niet meer roekeloos zoals ik vroeger deed. Ik ben gestopt met stelen. Nu ik het zeg, weet ik niet of ik misdaden heb gepleegd. Ik denk dat ik mijn manieren heb veranderd.

Vraag: Wat deed je besluiten om je leven te veranderen?

Anoniem: Niet terug willen naar de gevangenis. Het was een van de ergste ervaringen van mijn leven.

Vraag: Wat denk je dat mensen het vaakst verkeerd begrijpen over een sociopaat zijn?

Anoniem: Persoonlijk denk ik dat de stereotype is dat ze ongelooflijk gewelddadig zijn en gewoon kwaadaardig om gemeen te zijn. En, zoals, gewoon omwille van het kwaad. Tenminste voor mij presenteert het zich niet zo. Vaker wel dan niet, mensen met antisociale persoonlijkheidsstoornis, sociopaten, zijn gewoon onverantwoordelijke, impulsieve mensen. Dat kan ertoe leiden dat je een beetje agressief en prikkelbaar bent, maar de mythe dat ze gewelddadig en gewoon oncontroleerbare monsters zijn, is zwaar overdreven.

Vraag: Heb je ooit iemand gemanipuleerd om er zelf beter van te worden?

Anoniem: Ja, natuurlijk. Ik denk dat iedereen in zekere mate andere mensen manipuleert. We proberen allemaal iets uit een relatie te halen.

Vraag: Wat zijn dingen die je irriteren?

Anoniem: Wanneer mensen niet kunnen toegeven dat ze fout zitten of een fout hebben gemaakt, dat maakt me absoluut gek. En ik denk dat dat komt omdat ik hetzelfde deed. Ik gaf vroeger nooit toe dat ik fout zat.

Vraag: Hoe ziet empathie er voor jou uit als je empathie hebt?

Anoniem: Dus ik noem het cognitieve empathie. Het is gewoon ervoor zorgen dat ik mezelf bewust in de schoenen van iemand anders plaats. Mijn eerste reactie in een situatie is nooit empathie. Het is meestal een soort logische oplossing voor het probleem. Terwijl vaak mensen gewoon willen dat je luistert en er voor hen bent.

Vraag: Heb je ooit schuld of spijt gevoeld? Is dat iets dat je voelt?

Anoniem: Dat is een ingewikkelde vraag. Op dat moment voelde ik me niet slecht over wat ik deed. Ik gaf er echt niet om. Zodra ik verder ga, is het voor mij voorbij. Wat niet geweldig is als je je partner bedriegt en zij dat niet vergeten. Maar nu heb ik er spijt van, omdat ik het niet leuk vind dat ik mensen pijn heb gedaan. Maar dat is nu. Dat was toen niet zo.

Vraag: Ik wilde je vragen hoe je jeugd was.

Anoniem: Een deel van het probleem is dat ik niet goed herinneringen opsla, dus ik herinner me niet veel van mijn jeugd.

Vraag: Is dat een aandoening die samenhangt met het zijn van een sociopaat?

Anoniem: Van wat ik heb begrepen, is geheugen sterk verbonden met emoties. De manier waarop ik emoties ervaar is niet zo diep als andere mensen. Dus de emotionele band die herinneringen in je hersenen laat plakken, gebeurt niet vaak bij mij.

Vraag: Heb je je ouders meteen verteld over je diagnose?

Anoniem: Nee, eigenlijk niet. Ik heb het ze maar één keer verteld. Toen ik het hen vertelde, geloofden ze me niet. Ze zeiden: “Dat is niet de persoon die we kennen.” En ik denk dat dat spreekt tot hoe goed ik hen had misleid. Ze geloofden gewoon niet dat ik tot die dingen in staat was.

Vraag: Ben je ooit verliefd geweest en voel je liefde?

Anoniem: Ik denk het wel. Ik ervaar emoties en liefde en verbinding en nabijheid, maar misschien niet in dezelfde mate als andere mensen.

Vraag: Wie zou je zeggen is je favoriete persoon in je leven op dit moment?

Anoniem: Waarschijnlijk mijn zoon, gevolgd door mijn partner. Hij is een van de belangrijkste redenen dat ik beter ben geworden.

Vraag: En je diagnose heeft je ouderschap op geen enkele manier beïnvloed?

Anoniem: Willen de beste vader zijn die ik kan voor hem is een enorme motivatie voor mij, want ik wil niet dat hij hetzelfde leven leidt als ik. Er is een groot genetisch component aan sociopathie. En de andere helft is je omgeving. Dus ik moet alles doen wat ik kan met zijn omgeving om zijn genetica te overwinnen.

Vraag: Hoe voelde je je toen je je partner voor het eerst ontmoette?

Anoniem: Het was altijd zij, zelfs al was er een periode waarin ik echt geen goede vriend was. Ik was geen goede partner. Ik verdien het niet om haar nog steeds te hebben, maar ze bleef erbij en wist dat er een betere versie van mij in die versie zat.

Vraag: Ga je naar therapie?

Anoniem: Ik ben in het verleden naar therapie gegaan. Toen ik in de gevangenis zat, had ik wat ze noemen een therapeutische gemeenschap. En ze doen cognitieve gedragstherapie. En toen ik de gevangenis verliet, ging ik niet verder. Tegenwoordig is het meer zelf geleid. Ik doe zelfonderzoek. En met mijn partner verkennen we dingen als er iets gebeurt. Ze laat het me voorzichtig weten. Het voelt als een beschuldiging, alsof je iets verkeerd doet. Ik sluit dan af. Ik hou er niet van om verteld te worden wat ik moet doen. Dus vaak, ik weet het niet, ik heb zachte begeleiding nodig.

Vraag: Zeg je daarmee dat je hebt geleerd om te gaan met het zijn van een sociopaat?

Anoniem: De manier waarop ik het zie is dat ik heb geleerd om mijn leven niet per ongeluk te vernietigen. Ik kan die gedachten en impulsen stoppen voordat ze tot acties leiden.

Vraag: Hoe kan ik weten dat je eerlijk tegen me bent, en heb je tegen mij gelogen?

Anoniem: Ik denk niet dat ik tegen iemand heb gelogen. Ik zou tegen je kunnen liegen, maar het dient geen doel voor mij om tegen jou te liegen of tegen de meeste mensen. Ik ben hier om mijn echte ervaringen te delen. Ik ga er niet over liegen.

 

Zijn vrouw

Ik denk dat het belangrijk is om te benadrukken dat ASP een spectrum is. Niet iedereen zal dezelfde reis maken. Mijn partner heeft hard gewerkt om te komen waar hij nu is, en ik ben ontzettend trots op hem. Veel mensen met ASP kunnen ook verbeteringen zien, maar ze realiseren zich vaak niet dat hun gedachten en acties hun chaotische leven veroorzaken.

Weet dat je iemand met ASP niet kunt veranderen. Het is een interne klus. We raden je niet aan om te wachten tot ze “beter worden”. Ze moeten dat zelf doen. Mijn partner en ik gingen zes jaar uit elkaar, van zijn 22ste tot 28ste. In die tijd vond ik herstel en leerde ik assertiever te zijn en grenzen te stellen. Hij zat af en toe in de gevangenis en kreeg uiteindelijk een straf van drie jaar. Tijdens die straf werd hij gediagnosticeerd en begon hij therapie. We kwamen weer in contact toen hij vrijkwam, maar zelfs toen moesten we nog groeien.

Het belangrijkste is dat je leert om eerst van jezelf te houden. Wij geloven dat iedereen van nature liefde waard is.

 

Antisociale persoonlijkheidsstoornis (ASP)

is een complexe en vaak verkeerd begrepen aandoening. De persoon in het interview beschrijft enkele belangrijke aspecten die het waard zijn om verder te onderzoeken vanuit een wetenschappelijk oogpunt. Na dit openhartige gesprek is het duidelijk dat de persoonlijke ervaringen van iemand met ASP diep en complex zijn. Om deze ervaringen beter te begrijpen, is het nuttig om ze te koppelen aan wetenschappelijke inzichten. Hieronder verkennen we de neurobiologische, genetische en omgevingsfactoren die ASP beïnvloeden, en hoe deze kennis kan bijdragen aan effectievere behandelingen en een breder maatschappelijk begrip.

 

1. Neurobiologische factoren: Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat bij mensen met ASP vaak sprake is van afwijkingen in bepaalde delen van de hersenen, zoals de frontale cortex en de amygdala. Deze gebieden zijn cruciaal voor impulscontrole en emotieregulatie. Studies met behulp van beeldvormende technieken zoals MRI tonen aan dat deze hersenstructuren bij mensen met ASP vaak kleiner zijn of anders functioneren dan bij mensen zonder de stoornis.

2. Genetische en omgevingsinvloeden: ASP heeft zowel genetische als omgevingsfactoren. Genetisch onderzoek, zoals tweeling- en adoptiestudies, suggereert dat er een erfelijke component is aan ASP, maar de exacte genen die betrokken zijn, zijn nog niet volledig geïdentificeerd. Daarnaast spelen omgevingsfactoren zoals vroege blootstelling aan geweld of verwaarlozing een belangrijke rol in de ontwikkeling van de stoornis.

3. Behandeling en management: Hoewel ASP als een van de moeilijkst te behandelen persoonlijkheidsstoornissen wordt beschouwd, zijn er behandelingen die enige belofte tonen, vooral in het beheersen van specifieke symptomen. Cognitieve gedragstherapie en enkele vormen van medicatie kunnen helpen bij het verminderen van agressief gedrag en het verbeteren van sociale interacties. Langdurige en intensieve benaderingen kunnen noodzakelijk zijn om significante verbeteringen te bereiken.

4. Socioculturele percepties en stigma: De term “sociopaat” is vaak beladen met stigma en misverstanden, wat leidt tot stereotypering en sociale uitsluiting van mensen met ASP. Het verbeteren van publieke educatie en het bevorderen van een genuanceerder begrip van de stoornis zijn cruciaal om effectieve ondersteuning en compassievolle zorg te bieden.

Deze inzichten voegen een belangrijke dimensie toe aan het begrip van ASP en benadrukken de complexiteit van de aandoening, die verder gaat dan het individuele gedrag van een persoon. Door het bevorderen van zowel onderzoek als openbare bewustwording kan men beter ondersteunen en effectievere behandelingen ontwikkelen voor mensen die met deze stoornis leven.

De term “sociopathie” wordt vaak geassocieerd met secundaire psychopathie binnen het bredere veld van psychopathieonderzoek. Psychopathie kan worden verdeeld in twee typen, primair en secundair, die verschillende oorsprong en kenmerken hebben.

Primair psychopathie wordt ook wel “aangeboren” psychopathie genoemd. Mensen met primair psychopathie vertonen vaak een gebrek aan angst, zijn emotioneel onaangedaan, en hebben weinig tot geen empathie voor anderen. Dit type psychopathie wordt meer beïnvloed door genetische factoren en wordt gekenmerkt door neurologische verschillen in de hersenen.

Secundair psychopathie, vaak aangeduid als “sociopathie”, wordt meer beïnvloed door omgevingsfactoren zoals een traumatische jeugd, misbruik, verwaarlozing of andere vormen van sociale en emotionele ontwrichting. Mensen met secundaire psychopathie kunnen angst en andere emotionele reacties ervaren, maar ze hebben vaak problemen met impulscontrole en kunnen zich gedragen op manieren die sociaal afwijkend zijn.

Beide vormen van psychopathie omvatten antisociaal gedrag, maar de onderliggende motivaties en emotionele ervaringen kunnen verschillen. In de klinische praktijk en het juridische systeem is het onderscheid tussen deze twee typen belangrijk, omdat het invloed kan hebben op behandelingsopties en prognoses. Hoewel de termen soms door elkaar worden gebruikt, benadrukt de wetenschappelijke literatuur de noodzaak om een duidelijk onderscheid te maken tussen primair en secundair psychopathie, om beter te begrijpen en te behandelen.