Meer dan alleen narcisme

Liefde en gekte: De opkomst van Narcisme

Liefde kan soms een beetje gek maken, maar er is meestal wel een reden voor die gekte. Helaas lijkt narcisme tegenwoordig steeds vaker voor te komen. Hoewel de cijfers aangeven dat ongeveer 0,5-1% van de bevolking een narcistische persoonlijkheidsstoornis heeft, geloven velen dat deze cijfers achterhaald zijn en dat narcisme juist in opmars is.

Hoe herken je een Narcist?

De titel van dit artikel luidt ‘Hoe herken je een narcist?’ en het is waar dat narcisme een veelbesproken onderwerp is geworden in de samenleving. Ik wil benadrukken dat dit artikel niet alleen gaat over de rode vlaggen van narcisme.

Meer dan alleen Narcisme: Andere Stoornissen en Factoren

Er zijn tal van andere factoren en stoornissen die ons gedrag kunnen beïnvloeden en die in dit artikel worden behandeld. Het is belangrijk om te onthouden dat er meer is dan alleen narcisme en dat we ons bewust moeten zijn van de verschillende signalen van andere stoornissen.

Bewustzijn van verschillende Signalen is belangrijk

Het herkennen van signalen en symptomen van verschillende stoornissen kan ons helpen om beter te begrijpen waarom iemand zich op een bepaalde manier gedraagt. Dit kan ons ook helpen om effectiever te communiceren en om beter voor onszelf en anderen te zorgen.

Lees verder en Ontdek Meer dan alleen Oppervlakkige Kenmerken

Dus lees verder en ontdek meer dan alleen de oppervlakkige kenmerken van narcisme. Door ons bewust te zijn van de verschillende factoren en stoornissen die ons gedrag beïnvloeden, kunnen we ons beter voorbereiden op verschillende situaties en kunnen we betere relaties opbouwen met de mensen om ons heen.

Achter de façade van narcisme

Narcisme is een complex en vaak verwarrend fenomeen dat veel mensen in hun dagelijks leven tegenkomen. Narcisme wordt vaak geassocieerd met een overdreven gevoel van eigenwaarde en een obsessie met aandacht en bewondering, maar het kan zich op vele manieren manifesteren.

In de klinische praktijk wordt pathologisch narcisme vaak beschouwd als een continuüm, waarbij de mate van narcistische trekken kan variëren van mild tot ernstig. Sommige deskundigen hebben geprobeerd verschillende subtypen van narcistische persoonlijkheidsstoornis te identificeren op basis van verschillende symptoompatronen, maar deze classificaties zijn niet algemeen aanvaard en zijn nog steeds het onderwerp van debat.

Van grandioos tot kwetsbaar: de verschillende gezichten van narcisme

Subtypen van Narcistische Persoonlijkheidsstoornis

Een van de meest voorgestelde subtypen van narcistische persoonlijkheidsstoornis is het grandioze type. Mensen met deze subtype hebben vaak een overdreven gevoel van eigenwaarde en een grote behoefte aan bewondering en erkenning van anderen. Ze kunnen anderen kleineren en minachten om hun eigen superioriteit te benadrukken en zijn vaak niet bereid om verantwoordelijkheid te nemen voor hun fouten.

Het Kwetsbare Type

Een ander voorgesteld subtype is het kwetsbare type. Mensen met dit subtype hebben vaak een gebrek aan zelfvertrouwen en zijn gevoelig voor kritiek en afwijzing. Ze kunnen zich snel aangevallen of gekwetst voelen en hebben de neiging om zich terug te trekken in zichzelf.

Mogelijke Subtypes Gebaseerd op Specifieke Factoren

Sommige experts suggereren ook dat er verschillende subtypes van pathologisch narcisme kunnen zijn die verband houden met specifieke factoren, zoals de oorsprong van de stoornis, de aanwezigheid van co-morbide aandoeningen, of de mate van functionele beperking. Het is echter belangrijk om te onthouden dat elk individu uniek is en dat de symptomen van pathologisch narcisme kunnen variëren van persoon tot persoon.

Effectieve Behandeling en Persoonlijke Aanpassing

Over het algemeen wordt het beschouwen van pathologisch narcisme als een continuüm en het aanpassen van de behandeling aan de specifieke behoeften en symptomen van elke individuele patiënt, als de meest effectieve benadering beschouwd. Het begrijpen van de verschillende subtypen van pathologisch narcisme kan helpen bij het identificeren van specifieke symptomen en het ontwikkelen van gepersonaliseerde behandelingen om mensen te helpen herstellen van deze uitdagende aandoening.

Het Concept van Continuüm

Continuüm is een reeks van gradaties waarbij er geen duidelijke grenzen of scheidslijnen tussen de verschillende stadia of niveaus bestaan. Het geeft ons een manier om verschillende gradaties van een eigenschap, toestand of concept te begrijpen en te categoriseren.

Het groeiende probleem van trauma in onze samenleving: Het erkennen van onze pijn en verdriet als een pad naar groei en verandering

Trauma in Onze Samenleving

Trauma is ook iets wat steeds vaker voorkomt in onze samenleving. Hoewel het woord ’trauma’ een zware lading heeft, groeien de meesten van ons op met iets dat op een bepaald moment aandacht en heling vereist. We hebben niet altijd de juiste tools om met onze pijn en verdriet om te gaan, maar deze ervaringen kunnen ons uiteindelijk wel helpen om te groeien en te veranderen.

Aarde als Psychiatrie van het Universum

De planeet aarde wordt soms wel eens de psychiatrie van het universum genoemd, omdat we als mensheid zo vaak worstelen met psychische problemen. Hoewel het duidelijk is dat het slecht gaat met onze samenleving, blijf ik toch optimistisch. Ik ben realistisch en geloof dat we ons bewustzijn moeten verhogen om echte verandering te kunnen bewerkstelligen.

Bewustwording en Keuzes

Ik wil dat mensen zich bewust worden van de keuzes die ze maken en hoe die keuzes de levens van henzelf en hun kinderen kunnen bepalen. Het internet en boeken kunnen behulpzaam zijn bij het begrijpen van narcisme, maar ze zullen nooit absolute zekerheid bieden. Uiteindelijk moet je misschien professionele hulp zoeken om verder te komen.

Hoe Herken je een Narcist: Rode Vlaggen

Je hebt geklikt op ‘Hoe herken je een narcist?’. Om je hierbij te helpen, zal ik enkele rode vlaggen opnoemen. Let op, deze zijn niet de officiële diagnostische kenmerken, maar typerend voor mensen met onverwerkt trauma. Het is belangrijk om te beseffen dat jouw partner of de persoon waarover je informatie zoekt tegenovergesteld gedrag kan vertonen. Er zijn namelijk tal van andere factoren die gedrag kunnen beïnvloeden. Daarom is het belangrijk om niet te snel te labelen en realistisch te blijven. Dat gezegd zijnde, narcisme bestaat absoluut wel en het is belangrijk om je niet in de slachtofferrol te laten vallen.

Het Veranderingspotentieel van een Partner

Als je wilt weten of jouw partner nog kan of wil veranderen, raad ik je aan om contact op te nemen met mijn praktijk voor een consultatie. Het is namelijk moeilijk om hier een definitief antwoord op te geven zonder de persoon in kwestie te kennen.

Zekere Indicaties van Onverwerkt Trauma: Rode Vlaggen als Verdedigingsmechanismen

Hieronder vind je enkele voorbeelden van rode vlaggen die zeker wijzen op onverwerkt trauma als verdedigingsmechanisme:

Charmant en innemend gedrag, vooral wanneer dit gecombineerd wordt met ander gedrag uit de lijst.

Spiegelen, waarbij iemand de houding en het gedrag van een ander nabootst.

Overmatig ophemelen en het geven van veel complimentjes.

Het plaatsen van de ander op een verhoog en het geven van extra veel aandacht, bijvoorbeeld door middel van veel sms’jes.

Het versnellen van de relatie en het gevoel dat deze persoon de enige ware is.

Oppervlakkige gesprekken en een laag bewustzijn.

Een sterke behoefte aan bewondering en veel aandacht, soms gepaard met kinderachtig gedrag.

Het afschuiven van verantwoordelijkheid voor gebeurtenissen op de omgeving en het niet nemen van verantwoordelijkheid voor eigen gedrag.

Loze beloftes en problematisch gedrag

Beloftes van verandering in woorden, maar niet in daden.

Snel in het verweer gaan en elk ongeluk of voorval buiten de eigen verantwoordelijkheid plaatsen.

Moeite hebben met het zien van het eigen aandeel en hypergevoeligheid.

Snel gekwetst zijn en wedijveren met anderen.

Een arrogante en controlerende houding hebben, en zich snel bekritiseerd voelen.

Impulsief en ongeduldig gedrag vertonen en liegen om de waarheid te verbloemen.

Dwangmatig perfectionistisch zijn en verslavingen hebben, zoals het gebruiken van psychiatrische medicijnen of het zoeken van kicks in gevaarlijke sporten.

Oppervlakkige relaties hebben met kinderen en weinig echte vrienden hebben, en neerkijken op anderen.

Een strafblad hebben en oneerlijk gedrag vertonen.

Verslaving, trauma en egoïsme

Een verleden hebben van verslavingen en slechte relatiebanden met familie, of verwend zijn geweest door afwezige ouders.

Een trauma hebben in de kindertijd, zoals een adoptie uit een oorlogsgebied of ontwikkelingsland.

Geen ware empathie hebben en moeilijk inlevingsvermogen hebben, geen berouw tonen en vooral egoïstisch zijn.

De aandacht opeisen en jaloers en afgunstig zijn, en vaak in de slachtofferrol kruipen.

Pushen naar exclusiviteit en altijd de behoefte hebben om bij iemand te zijn, of zelfs paranoïde worden over je afwezigheid.

Triangulatie gebruiken om je jaloers te maken, door anderen op te hemelen en zo je zelfvertrouwen te ondermijnen. Of informatie vergaren en tegen je gebruiken, of dingen zien die er niet zijn.

Bij jou intrekken en jou laten opdraaien voor alle kosten.

Toxiciteit in geld en woorden: Narcistische signalen in een relatie

Een ander gedrag dat kan wijzen op narcisme is het financieel afhankelijk maken van de partner, vooral na het huwelijk. Hier zijn enkele voorbeelden:

Het gijzelen van de partner door hem of haar op te sluiten en de deur op slot te doen.

Het opstarten van een eigen zaak en alle aandelen op hun naam zetten, zodat de partner na een scheiding zonder financiële rechten valt.

Het vergaren van geld en dit op andere rekeningen zetten waar de partner niets van afweet.

Het opstellen van contracten en aktes waarin de partner wordt uitgesloten.

Passieve agressie, zoals het maken van kwetsende opmerkingen op een manier die niet openlijk slecht bedoeld lijkt.

Het maken van grappen om de partner neer te halen, of het afbreken van zijn of haar kleding, familie en vrienden, werk of hobby’s.

Narcistische signalen van fysiek geweld tot psychoses

Het belachelijk maken van de partner en het tegen hem of haar opzetten van de kinderen.

Het steeds overschrijden van de grenzen van de partner en het niet respecteren van zijn of haar wensen.

Woede-aanvallen en zelfs fysiek geweld.

Het projecteren van negatieve eigenschappen of emoties op de partner.

Stemmingwisselingen, dissociatie en zelfs psychoses.

Aanvullende Gedragingen: Indicaties van Onverwerkt Trauma en Problematische Persoonlijkheidskenmerken

Naast de rode vlaggen die wijzen op narcisme, zijn er nog vele andere gedragingen die duiden op onverwerkt trauma en problematische persoonlijkheidskenmerken. Hier zijn enkele voorbeelden:

Burn-out en dreigen om zichzelf iets aan te doen, zoals zelfmoordgedachten.

Dreigen om de kinderen te ontvoeren naar het buitenland als de partner weggaat.

Het opdringen van schuldgevoelens en het hebben van onredelijke verwachtingen.

Geen besef hebben van eigen gedrag en de partner betichten van gedrag dat zij zelf doen en dan nog erger.

Zwart-op-wit bewijzen ontkennen en buitenshuis een geliefd persoon zijn, maar thuis helemaal niet.

Geen ware intimiteit, geen aandacht voor de partner en tijdens een conflict de partner blijven achtervolgen en bedreigen.

Het afstraffen en nadien belonen van de partner, manipulatie en ontkenning van eigen gedrag.

Onvolwassen, neurotisch en regressief gedrag vertonen, en rationalisatie en onderdrukking gebruiken om emoties te vermijden.

De partner bang maken, dreigen om de kinderen af te pakken bij een scheiding en doen alsof ze boven de wet staan.

Narcistische signalen van verlatingsangst tot gaslighting

Weglopen tijdens een conflict, dagenlang negeren en daarna doen alsof er niets is gebeurd.

Lange emotioneel beladen berichten sturen en razend worden als de partner niet meteen terugstuurt.

Verlatingsangst, stalking, koopverslaving, dreigen om vreemd te gaan en emotionele chantage gebruiken.

Zichzelf iets willen aandoen, zoals uit een rijdend voertuig springen of van een hoogte willen springen.

Gaslighting, waarbij de waarheid overtuigend wordt verdraaid om de partner te doen twijfelen aan zijn of haar eigen waarneming.

Tactieken van Narcisten Blootleggen tijdens de Eerste Ontmoeting

Narcisten hanteren vaak diverse manipulatieve strategieën tijdens de allereerste kennismaking. Enkele van deze strategieën zijn:

liefdesbombardement: Dit is een strategie waarbij de narcist de ander overspoelt met liefde, complimenten en cadeautjes. Dit is bedoeld om de ander snel verliefd op hen te laten worden en hen aan zich te binden.

Spiegelen: Narcisten kunnen ook vaak goed inschatten wat de ander graag hoort en wat hen interesseert. Ze kunnen dit vervolgens gebruiken om zichzelf voor te doen als iemand die precies dezelfde interesses en waarden heeft als de ander. Dit wordt spiegelen genoemd.

Het uiten van valse kwetsbaarheid: Narcisten kunnen ook doen alsof ze kwetsbaar zijn en hun diepste geheimen delen met de ander. Dit is echter vaak een strategie om de ander te manipuleren en te controleren, omdat ze later kunnen gebruiken wat de ander hen heeft verteld.

Devalueren van anderen: Tijdens de eerste ontmoeting kunnen narcisten ook andere mensen devalueren om zichzelf beter te laten lijken. Ze kunnen bijvoorbeeld roddelen over anderen, of zich negatief uitlaten over mensen die niet aan hun standaard voldoen.

 

“Achter een eenmaal afgenomen masker kan men nooit meer verdwijnen”