Het schaakspel van de narcist.

De narcist speelt geen spel met jou, maar met zichzelf

Als slachtoffer van een narcist denk je misschien dat hij een spel met jou speelt, maar eigenlijk speelt hij een spel met zichzelf. Jij bent geen tegenstander van hem, maar eerder een pion in zijn spel.

Hoewel je misschien denkt dat de narcist spelletjes met je speelt, moet je begrijpen dat hij eigenlijk op oorlogspad is met zichzelf. Als gevolg daarvan raak je niet rechtstreeks de vijand, maar eerder de mensen die bij hem horen en hun bezittingen. Mensen worden gekwetst in de strijd, en dat noemen ze ‘bijkomende schade’.

Het is net als wanneer je het koningshuis wilt raken – je raakt niet rechtstreeks de koning, maar eerder zijn onderdanen. Je vernietigt elke inwoner, en deze mensen zijn onschuldig en zijn niet de tegenstander. Ze werden enkel opgeofferd om de echte tegenstander te raken. Dit is precies wat er met jou gebeurt. De narcist is op oorlogspad met zichzelf, en jij bent gewoon een pion om die oorlog mee te voeren.

Narcisten zien hun geliefden en omgeving niet als mensen met eigen noden, wensen en doelen. Ze zien hen enkel als een spiegelbeeld van zichzelf. Ze zien jou niet als een individu, maar eerder als een middel om hun eigen gevoelens te spiegelen.

De spelletjes van een narcist zijn een innerlijke strijd die niets met jou te maken hebben

De spelletjes die je denkt dat hij met jou speelt, speelt hij eigenlijk rechtstreeks met zichzelf en niet met jou, omdat zijn gedrag niets met jou te maken heeft. Jij bent slechts het gereedschap om dingen binnen hemzelf te creëren.

Het is belangrijk om te begrijpen dat de narcist geen rekening houdt met hoe dit verschrikkelijke misbruik jou beïnvloedt of zelfs maar wilt weten hoe het jou beïnvloedt. Het is niet persoonlijk bedoeld en het is daarom belangrijk dat je dit niet persoonlijk opvat.

Slachtoffers nemen dit vaak persoonlijk en voelen zich nog meer waardeloos als gevolg hiervan. Dit leidt tot een proces van zelfvalidatie en kan leiden tot een nog lagere eigenwaarde. Dit is echter een innerlijke strijd die niets met de narcist te maken heeft, maar met henzelf.

Vaak beseffen slachtoffers niet dat de voedingsbodem voor het misbruik bij hen ligt. Als je in misbruik blijft, dan is dat omdat je een gebrek hebt aan zelfliefde en daardoor armoedige of geen grenzen hebt. Zolang je hier niet aan werkt en de oorzaak ervan niet opzoekt, zal je in een strijd blijven, net als de narcist.

Voor een narcist ben je niet meer dan een object in zijn innerlijke oorlog

Het is belangrijk om te begrijpen dat de narcist nooit oprecht geïnteresseerd zal zijn in jou als persoon, hoe lang je ook wacht. Dit komt doordat de narcist anderen ziet als objecten en pionnen om zijn innerlijke oorlog mee te voeren. Hij is niet in staat om anderen als individuen te zien, omdat hij alleen bezig is met zichzelf.

Mensen die begrijpen hoe trauma vanuit de kindertijd kan ontstaan en hoe dit later in het leven tot uiting kan komen, kunnen de dynamiek beter begrijpen en plaatsen. Mensen kunnen worden gezien als biologische processen die worden gestart door duidelijke triggers en eindigen met een duidelijk resultaat. De narcist begrijpt dat je een persoon bent, net zoals hij begrijpt dat een tafel een tafel is en een stoel een stoel is.

Emotioneel kan hij dit echter niet plaatsen, omdat hij geen emotionele verbindingen met anderen kan maken. Het feit dat je een mens bent, wordt voor hem slechts gezien als een categorisatie, een opsomming van onderdelen, een klassement. Voor hem zijn we gewoon objecten en we zitten in zijn frame, of we zitten erbuiten. Zo zwart-wit is het.

De gevoelens van een narcist zijn geprojecteerde emoties die niets met jou te maken hebben

Alle gevoelens die hij voor jou lijkt te hebben, goed of slecht, zijn gewoon geprojecteerde gevoelens die hij van en over zichzelf heeft. Als je probeert de gevoelens van de narcist verder te bestuderen, zul je weinig vinden. Jij bestaat niet voor de narcist als individu, maar eerder als een opslagplaats voor alle emoties waarmee hij geen raad weet.

Hij houdt niet van jou als persoon, maar houdt van het gevoel dat jij hem geeft. Hij haat jou niet als persoon, maar heeft iemand nodig waartegen hij deze haat kan uiten. Jij bent helaas niet belangrijk genoeg voor hem. Al deze emoties zijn niet op jou gericht, maar eerder op de persoon die hij ziet in zijn eigen spiegel.

Voor de narcist ben je slechts de drager of de katalysator om zijn toneelstukken uit te voeren en zijn verhalen te vertellen. Jij bent niet zijn publiek, hij is zijn eigen publiek. Je bent slechts het middel om het allemaal geloofwaardiger te maken.

Jouw gevoelens zijn voor de narcist alleen belangrijk als ze hem beïnvloeden

De narcist zal jou manipuleren, verwijderen, rangschikken, vernederen, beledigen, bewieroken, beliegen, verafgoden, of wat dan ook, zolang zijn script dit nodig heeft. Op geen enkel moment zal hij zich afvragen hoe zijn behandeling jou laat voelen, want voor hem ben je slechts een object zonder gevoelens.

Het is vergelijkbaar met hoe jij je auto gebruikt om naar je bestemming te rijden. Jij denkt er niet over na of je auto liever ergens anders naartoe zou willen rijden, je gebruikt hem gewoon als middel om van A naar B te komen. Zo gebruikt de narcist jou als middel om zijn eigen doelen te bereiken.

Mensen vragen zich af of de narcist hun gevoelens niet kan waarnemen. De narcist beschuldigt hen immers vaak van het hebben van negatieve gevoelens jegens hem. Het klopt dat de narcist op de hoogte is van jouw gevoelens, maar alleen in de context van hoe ze hem beïnvloeden.

De narcist wordt volledig beheerst door zijn eigen gevoelens, en jouw gevoelens zijn alleen belangrijk als ze invloed hebben op zijn eigen gevoelens. Gevoelens die jou raken maar hem niet, zijn daarom niet van belang voor hem.

Narcistische ouders behandelen hun kinderen als speelballen, munitie en pionnen

Voor de narcist is alles wat hij kan beheersen of beïnvloeden belangrijk. Voor hem ben jij slechts een middel om zijn doelen te bereiken. Dit kan moeilijk te begrijpen zijn voor mensen die anders in elkaar zitten en emotionele verbindingen kunnen maken met anderen.

De narcist behandelt zijn kinderen op dezelfde manier als hij anderen behandelt. Dit is de reden waarom justitie dringend het bezoekrecht tussen een narcist en zijn kinderen anders zal moeten gaan benaderen.

Narcistische ouders doen vaak alsof ze begaan zijn met hun kinderen voor de ogen van de samenleving, maar achter gesloten deuren zijn de kinderen speelballen, munitie en pionnen voor de narcistische ouder. Ze worden gebruikt als wapen om de ex-partner af te straffen en te vernietigen.

Justitie moet verantwoordelijkheid nemen voor de vele kinderen die door hun narcistische ouders mentaal worden vernietigd. De naïeve vonnissen die stellen dat een kind beide ouders nodig heeft in de opvoeding gelden absoluut niet voor de meeste narcisten.

Onthoud dat narcisten anderen zien als objecten en handelen vanuit hun eigen innerlijke strijd, niet vanuit empathie of wroeging

Narcisten zien anderen als objecten, begrijpen niet dat anderen gevoelens hebben en zijn niet betrokken bij anderen. Ze hebben geen empathie en kennen geen wroeging. Wanneer de narcist jou manipuleert, beliegt, hersenspoelt, afbreekt en je je minderwaardig laat voelen, dan gaat dit niet over jou, maar om zichzelf een beter gevoel te geven.

Wanneer de narcist jou beschuldigt en haat, dan gaat het daar ook niet over. Het gaat om hoe hij zichzelf voelt. Het is belangrijk om te begrijpen dat al deze acties niets met jou te maken hebben en dat de beschuldigingen vaak vals zijn en nooit gebeurd zijn.

Het gaat niet over jou, maar over hem en zijn gevoelens. Ze maken jou gewoon gek met de oorlog die binnen hen heerst. Slachtoffers hebben achteraf de neiging om te zeggen dat ze verloren hebben. Maar ze hebben niet verloren, want ze hebben niet eens gespeeld. Je was niet de andere speler, maar de bal. Met andere woorden, jij was de muis en hij de kat.

Dit is de enige reden waarom je tot de narcist niet doordringt en nooit zal doordringen. Hij zal nooit begrijpen waarom je verdrietig bent. Het is tijdverspilling om hem dit te proberen uit te leggen. Alles wat de narcist doet, doet hij voor zichzelf en het gaat enkel over hem of haar.

Voor een narcist ben jij niet meer dan een middel om zichzelf te vernietigen of op te bouwen, zoals een hamer op een nagel

Wanneer je in een relatie bent met een narcist kan je dit moeilijk zo zien. Het is pas wanneer je achteraf afstand neemt dat deze dynamiek duidelijker zal worden. Het is belangrijk om te beseffen dat de narcist er niet op uit is om jou te vernietigen. Hoe zou dat ook kunnen? Je bestaat niet eens voor hem! Hij gebruikt jou om zichzelf te vernietigen of weer op te bouwen, net zoals een hamer gebruikt wordt om op een nagel te kloppen. Wanneer de hamer per ongeluk breekt dan weet je dat dit kan gebeuren. Zo zal jij ook gebruikt worden door de narcist.

Dit wil helemaal niet zeggen dat dit gedrag goedgekeurd kan worden. Het illustreert enkel hoe egocentrisch en gefocust zij op zichzelf zijn. De narcist misbruikt, mishandelt, breekt af en gooit weg, zoals zijn eigen pad dit dicteert. Het is persoonlijk voor jou, maar voor de narcist is het niet persoonlijk tegenover jou.

De enige persoon die de narcist ooit zal erkennen, is zichzelf. Daarom is het belangrijk om te begrijpen dat het onmogelijk is om tot hem door te dringen en dat het beter is om afstand te nemen om jezelf te beschermen.