Het bewustzijn van de narcist.

De illusie van tijd en bewustzijnsniveaus

Mensen in ons leven kunnen zich soms in een andere tijdsgeest bevinden, terwijl ze nog steeds in het heden leven. Tijd is in feite een illusie, maar traditioneel gezien spreken we er wel over.

De uitdaging van samenleven met iemand met een laag bewustzijn

Bij langdurig samenleven met iemand met laag bewustzijn kan harmonie in de relatie lastig zijn. Dit komt vaker voor dan je zou denken.

Uitingen van laag bewustzijn

Een laag bewustzijn kan zich op verschillende manieren uiten, variërend van negativiteit tot verkeerd begrijpen van wat anderen zeggen of doen, boosheid, en zelfs verder naar verbaal en lichamelijk misbruik.

Narcisme en bewustzijn

Niet elke persoon met een narcistische persoonlijkheidsstoornis maakt gebruik van fysiek geweld, en iemand met een laag bewustzijn hoeft niet per se een narcistische persoonlijkheid te hebben. Wanneer je samenleeft met iemand die een laag bewustzijn heeft, zul je merken dat er weinig of geen raakvlakken zijn op geestelijk niveau.

Communiceren met iemand met een laag bewustzijn

Iemand met een laag bewustzijn kan ongeïnteresseerd of zelfs vijandig zijn wanneer je probeert iets uit te leggen. Het is aan jou om te beslissen of je op lange termijn met zo iemand wilt samenleven.

Verandering en groei

Hoewel je misschien hoopt op een wonderbaarlijke verandering, kan iemand met een laag bewustzijn slechts sporadisch en tijdelijk veranderen. Dit kan gebeuren door een ingrijpende gebeurtenis, zoals een verlies, ongeluk of ziekte.

Het ego en veranderingsprocessen

Wanneer iemand met een laag bewustzijn, zoals een narcist, geconfronteerd wordt met een bedreiging voor zijn ego, kan er tijdelijk ruimte zijn voor diepere communicatie. Deze momenten zijn echter vaak zeldzaam en tijdelijk.

Transformatie op het sterfbed

Sommige mensen met een laag bewustzijn kunnen in de laatste weken of dagen van hun leven, of op hun sterfbed, een transformatie doormaken. Anderen kunnen echter volharden in hun negatieve gedrag, zelfs tijdens terminale ziektefasen.

Terugval na herstel

Wanneer iemand ziek wordt en vervolgens herstelt, is het mogelijk dat de geestelijke verandering niet blijvend is. Het ego kan terugkeren, samen met de egoïstische patronen.

Misbruik en het maken van keuzes

Als je te maken hebt met verbaal of lichamelijk misbruik in een relatie, is het belangrijk om na te denken over wat voor jou het beste is. Alleen jij kunt bepalen of je in staat bent om in je kracht te blijven staan en de situatie aan te pakken.

Inzicht in je eigen patronen en angsten

Om de juiste beslissing te nemen, is het essentieel om je eigen mentale en emotionele patronen te onderzoeken, zoals angsten, eenzaamheid, en de angst voor verlies van zekerheden of het onbekende. Door dicht bij jezelf te blijven, kun je deze patronen herkennen en overstijgen.

De illusie van transformatie in destructieve relaties

Vastzitten in een zieke en destructieve relatie waarbij iedereen verliest, kan een teken zijn dat je niet zo wakker bent als je denkt. Het is belangrijk om eerlijk te zijn tegenover jezelf en te streven naar zelftransformatie.

De weg naar een hoger bewustzijn

Wanneer je volledig afgestemd bent op het heden en je gewaarwordingen, voelt het alsof warme, zoete honing zich door jouw wezen en dat van anderen verspreidt, en uiteindelijk het leven zelf bereikt.