Waarheden om de narcist nooit nog toe te laten.

Iedereen in een relatie met de narcist worstelt hiermee, dus hoogtijd om er de nodige aandacht aan te schenken. Een goede raad, weersta aan de verleiding om met de narcist terug in de relatie te stappen of hem terug toe te laten.

Het kan zijn dat de narcist jou dumpte of jij hem. Want zo werkt het na een tijdje. Dat je elkaar zal afstoten in een schommelend patroon, waaraan jullie beiden verslaafd zijn. En jullie vinden steeds een nieuwe reden uit om opnieuw in elkaars leven te belanden. Vaak spelen er vanuit het slachtoffer nog gevoelens en willen zij steeds maar geloven dat hun narcistische partner het licht heeft gezien en aan de vooravond van zijn verandering staat. Zij hopen dat alles nu gaat veranderen.

We willen zo graag geloven dat hij zijn les leert. En dat hij nu alles gaat rechttrekken en het juiste zal doen. Want je hebt het hem al zo vaak gezegd. Je hebt hem al zo dikwijls trachten wijs te maken hoe hij jou telkens weer in de steek laat. Door hem terug te nemen geloof jij dat hij het eindelijk heeft begrepen.

Laat mij jou een aantal goede redenen geven waarom je hem niet opnieuw mag toelaten en waarom je deze relatie niet mag trachten te recycleren.

Contact op belangrijke data.

Als jij dit toelaat zullen ze tot hun dood blijven rondfladderen en je steeds terug in hun leven willen aanhalen. Elke cluster B heeft zijn eigen specifieke gedragspatronen. Soms trachten ze meteen terug in jouw leven te komen. Maar soms geven ze jou gewoon heel veel tijd. Besef dat dit strategie is. Vaak zijn ze gewoon met anderen bezig en word je daarom tijdelijk on hold gezet. Iemand anders geeft hen momenteel wat ze nodig hebben.

Het geeft de narcist 2 voordelen. Ze laten jou sudderen en zo gaat er tijd genoeg over om over de grootste pijn te komen. Zij kunnen al deze energie gebruiken om die andere persoon in hun web te vangen. Dit vraagt van de narcist heel veel moeite. Want zij geven alleen maar tijdens het charmeoffensief. Ze geven om daarna volop te kunnen krijgen. Zij geven alleen maar met een doel. Om jou daarna te kunnen misbruiken.

En op een onbewaakt moment verrassen ze jou dan met hun terugkeer. Dit kan zijn, op of rond een feestdag, of op jouw verjaardag, misschien een belangrijke datum die jullie gezamenlijk aanbelangt. Dit doen ze bewust om indruk te maken. Deze meningsvolle dagen dienen eveneens als glijmiddel. We denken dan dat we echt iets voor hem betekenen. Omdat hij jou rond die dagen opnieuw in zijn leven wil. Wij zien dit als een vorm van gemis.

Wanneer de narcist terug opdaagt komen de meesten in de verleiding om hem opnieuw toe te laten. Want je gaat ervan uit dat je het zal aankunnen. Dat je sterk genoeg bent. Deze keuze zal altijd in jouw nadeel uitdraaien.

Vergeet niet waarom het misliep.

Slachtoffers lijden aan geheugenverlies. Op het moment dat de narcist opnieuw jouw leven wil binnendringen zou het handig zijn om een lijstje met notities boven te halen. Zo kan jij jezelf eraan laten herinneren waarom deze relatie zo slecht voor je is. Hou deze notities dicht bij jou. Als de narcist op een onbewaakt moment terug in je leven komt en je die vlinders weer voelt, heb je iets concreet om op terug te vallen. Dan kan je zeggen, wauw. Zelfs al voel ik dit momenteel, deze feiten schreef ik in een verleden waar toen net hetzelfde gebeurde en ik had toen net dezelfde gevoelens en verwachtingen. Het zal jou een spiegel voorhouden en hopelijk beletten om weer in zijn val te lopen. Geloof me, er was een reden waarom je vertrok of waarom het misliep. De narcist was toen ook niet veranderd. Oh ja, hij beloofde misschien wel dat alles zou veranderen. Of je kreeg zijn excuses. Maar zijn gedrag veranderde nooit.

Ik dump jou en niet andersom.

En deze is heel belangrijk, als jij diegene was die de relatie verbrak. Maak jezelf dan niets wijs. De narcist wil maar voor 1 reden terug in jouw leven. Dat is om opnieuw de controle over jou te kunnen krijgen en omdat hij iets wil dat jij hem kan geven. Het zijn opportunisten, vergeet dat niet!

Hij zal zeggen dat hij van je houdt, jou adoreert, jou mist en ondertussen een grote les leerde. Hij wil jou opnieuw in de relatie trekken. En het is weer een kwestie van tijd of de relatie zal weer beëindigd worden. Want er zal altijd een aantrekken en een afstoten zijn.

Zij moeten steeds de controle hebben, niet jij. Het is voor hen allemaal een spel en uitgedokterde strategie. Dit heeft te maken met hun emotionele leegtes. Zij kunnen niet alleen zijn. En wanneer jij hem dumpte heb jij bij hem een narcistische verwonding veroorzaakt.

Wanneer jij besloot om het contact stop te zetten en er genoeg van had. Moet hij jou nu voor de zot houden om jou terug aan zijn koordjes te rijgen. Het gaat alleen maar om macht, controle, misbruik en opportunisme. Niet over liefde! Hij zal jou op de meest vernederende manier dumpen. Zijn ego was te erg gekwetst en hij zal jou hiervoor afstraffen. Trouwens, de omgang met de narcist gaat alleen maar over afstraffen en belonen. Meer niet. Dit is wat het misbruik uiteindelijk is. Dat jij gewoon als een puppy wacht op een snoepje. Elke keer opnieuw.

Dit is hoe de narcist redeneert.

“Als jij nu echt dacht mij te kunnen vernederen, denk dan maar vlug iets anders. Ik heb je weer in mijn macht en enkel daarover gaat het.”

“En ik zal jou vernederen tot je het weer uitschreeuwt van de pijn.” Want zij houden ervan om pijn in jou te kunnen veroorzaken. Steeds weer die macht en controle over anderen hebben.

Cyclus van de narcist.

Wanneer je de fout maakt om hem terug in jouw leven toe te laten, zal het misbruik toenemen. Het wordt steeds erger. Want de voedingsbodem voor het misbruik vindt hij bij jou. Jij staat toe. Je geeft hem toch maar altijd dezelfde boodschap. Dat is, hoever jij met mij ook gaat en hoeveel pijn jij mij ook doet. Ik zal jou steeds vergeven en opnieuw toelaten. Waarom zou de narcist dan enige moeite voor jou doen? Het zijn uiteindelijk ook maar mensen.

De narcist zijn cyclus is steeds dezelfde.

Aantrekken, belonen.

Afstoten, afstraffen.

Verdwijnen en jou dumpen als restafval.

Terug contact opnemen.

Eens je weg bent geraakt en jij hem terug toelaat, zal het misbruik niet alleen toenemen, maar de cyclus zal nu veel sneller opvolgen. De beloning zal van korte duur zijn. Vele slachtoffers krijgen zelfs geen beloning meer en ervaren enkel nog afstraffingen. Het is voor de narcist al voldoende om jou aan deze cyclus te kunnen vastbinden. Hoe sneller de cyclus afrolt, des te schadelijker het misbruik zal laten voelen. Zijn acties worden gemener en killer.

Dit komt omdat hij na een tijdje perfect weet waar jouw vorige ‘neen’ lag en je toch nooit doorzette met die ‘neen’. Zo kan hij met jou doen wat hij wil. De narcist heeft geen respect voor jou en voelt geen empathie voor jouw pijn. Hij lacht vanbinnen. Omdat je zo stom bent om hem terug te nemen. Het is een machtsspel. “Ik mocht al deze dingen met jou doen en jij neemt mij gewoon terug?”. Jij verdient deze pijn. Je bent zwak en dom. De narcist kijkt sowieso neer op anderen. Jij blijft hiervan niet gespaard. Bij mij duurde het 6 jaar eer ik het echt kon bevatten. Mijn ervaringslijst was lang en men incasseringsvermogen heel groot. Je moet echt beseffen dat het misbruik nu zal gaan toenemen, wanneer je hem opnieuw toelaat.

Voeding voor de narcistische energie-vampier.

Neem de narcist niet terug. Want zoals ik al zei, hij mist jou niet. Hij heeft gewoon jouw energie en kracht nodig. Hij komt parasiteren.

Wanneer jouw narcist weg was dan had hij andere mogelijkheden. Je hoorde hem toen niet omdat hij met anderen bezig was. En dan krijg je plots een heel kort berichtje. Een bericht waar geen moeite insteekt. Een tekst van misschien maar 3 woorden. Soms zelfs gewoon maar een emoticon.

Hij komt voelen hoe koud of warm het water is. Om te zien of jij weer bereid bent om terug toe te happen. Daarom dat korte nietszeggende bericht. Als het bericht langer is, of dat hij meer moeite doet, dan wil dit gewoon zeggen dat die extra moeite nodig is om jou opnieuw binnen te kunnen halen. Uiteindelijk voel jij weer een enorme kick als je hem hoort. De dopamine schiet weer de lucht in en je bent terug verkocht door de zoveelste shot. Net zoals bij drugs.

De narcist gebruikt ook vaak de illusie om zogezegd vrienden te blijven. Trap hier ook niet in. Het duurt geen 2 dagen of je zit weer gewoon in het oude patroon.

Hernieuwd contact betekent dat zijn andere bronnen momenteel zijn opgedroogd en uitgeput. Ze kunnen hem misschien niet datgene bieden dat jij biedt? Of die persoon heeft hem gedumpt? Of hij is tijdelijk op zichzelf toegewezen en is er niemand anders in zijn buurt. Het is niet meer dan een kwestie van opbod. Wie kan hem het meeste bieden?

Waar de ene stilvalt wordt de andere weer opgepikt. Je moet begrijpen dat iedereen onder een stolp wordt gezet en dat er onderling wordt afgewisseld. Tot hij weer een reden ziet om jou te kunnen gebruiken.

De narcist heeft meestal een bevoorradingsketen, een harem, een plank waar hun glazen stolpen naast elkaar staan, met allemaal volgzame wachtenden. Meestal exen, gecombineerd met verse kandidaten. Iedereen dient soms gewoon tot een andere functie. De ene voor het bed. De andere om berichten mee te sturen. Of misschien komt hij gewoon op een andere manier van jou profiteren. Als je goed nadenkt, dan weet je wel waarom hij terugkomt. Zet die roze bril af en volg nu voor één keer jouw intuïtie.

Ik weet hoe het voelt om de narcist te moeten missen en wanneer je dat bericht krijgt dan is dit zeer hard om te weerstaan. Je wil echt geloven dat ze veranderd zijn, maar ze zijn niet veranderd! Teruggaan naar een narcist is hetzelfde als veilig kunnen vluchten uit een brandend huis, om dan terug te gaan voor een paar schoenen die te klein zijn. Ik vergeleek mijn narcist altijd met een slijpschijf. Met hem omgaan was hetzelfde als mijn hand tegen het draaiende wiel te houden. Diep van binnen wist ik dat hij mij weer zou vernietigen en keihard pijn zou doen.

Als je uiteindelijk losrukt uit het misbruik, blijf wandelen, kijk niet om en ga niet terug!

Wanneer je teruggaat, dient dit enkel maar om jou nog meer pijn te doen.

Het wordt tijd dat je de les leert.

Consultatie