De verschillen tussen grandioos en fragiel narcisme.

De grandioze narcist.

De grandioze narcist denkt dat hij geweldig is en een speciale behandeling verdient. En over het algemeen gaat de maatschappij met dit idee akkoord. Er zijn altijd genoeg mensen in de buurt om zijn ‘geweldige ik’ te bevestigen en om te doen wat hij van hen verlangt. Deze narcist kan het zich veroorloven om zijn narcisme niet weg te stoppen. President Trump is het ultieme voorbeeld.

De fragiele narcist.

De fragiele narcist denkt dat hij geweldig is, maar in zijn beleving gaat de maatschappij met dit beeld ‘niet akkoord’. Zijn omgeving bevestigt hem hier niet in en vindt dus ook niet dat hij een speciale behandeling verdient.

Wat creëert in de basis toch deze twee verschillen? 

Er is nooit echt een uitgesproken type en de narcistische persoonlijkheidsstoornis zweeft altijd zowat tussen beiden in. In realiteit functioneren ze in een meer genuanceerde versie.

Deze twee uitersten vertegenwoordigen 2 verschillende strategieën.

De Trump strategie: Ik neem alles en sta overal boven, want ik ben gewoonweg geweldig. Dit is het ware God complex. Deze duikt ook in de slachtofferrol, maar op een andere manier. Ze gebruiken het meer om een statement te maken. Om de aandacht te verleggen naar anderen. Hen openbaar te vernederen bijvoorbeeld.

De fragiele strategie: Geef me alsjeblieft wat ik wil, want ik heb verdriet en heb het meer nodig dan jij. Ik ben echt wel een goed mens, maar ik ben het slachtoffer van eerdere gebeurtenissen. Mijn vriendinnetjes/exen hebben me vaak bedrogen. Dus geef me al die dingen die ik steeds van je verlang. Deze profielen wentelen zich steeds in de slachtofferrol.

Het lijkt wel of beiden verschillende persoonstypes zijn, maar het verschil ligt gewoonweg in de twee uitersten van de emotiebeleving.

De grandioze narcist voelt zelfvertrouwen omdat hij verzekerd is van een publiek dat hem steeds voorziet van wat hij nodig heeft.

De fragiele narcist zit steeds met een wanhopig gevoel, dat vasthoudt aan een beperkt publiek, waar hij zijn bevoorrading moet vinden.

De grandioze narcist is zelfverzekerd, brutaal, eigenwijs en vertegenwoordigt het superras. Hij is diegene wat deze maatschappij nodig heeft en zal heersen over deze wereld. Hij is de grote winnaar.

De fragiele narcist liegt en bedriegt ook om te krijgen wat hij nodig heeft. Maar moet zijn handelingen onder de radar houden.

De grandioze narcist liegt uiteraard ook, maar de fragiele narcist kan het zich niet permitteren om er zo direct over te zijn. Anderen gaan er in zijn beleving niet mee akkoord met hoe hij de wereld ziet. Met dit innerlijke gevoel wordt hij steeds geconfronteerd.

Beeld je maar eens in hoe deze narcist ‘s morgens wakker wordt?

Met een gevoel van hoe fantastisch hij wel is. Maar dit wordt meteen de kop ingedrukt door het donkere overschaduwde gevoel, dat hem steeds terug de slachtofferrol induwt.

Hij zal bij elke gebeurtenis diegene zijn die onrecht werd aangedaan. Hoe verschrikkelijk de dingen ook moge zijn die hij jou heeft aangedaan. Er is altijd maar 1 slachtoffer in de kamer en dat is hij.

Al gaat het maar simpelweg om jouw reactie, op wat hij jou heeft aangedaan. Door jou voelt hij zich nu nog slechter en dat zal je geweten hebben. Want hij mag jou dan wel jarenlang hebben belogen en bedrogen. Dit weegt niet op tegen jouw reactie hierover naar hem toe. Zo trigger je emotionele flashbacks voortkomend uit zijn trauma. Het voelt bij hem aan als stevige kritiek en dat ziet hij als een bedreiging. Het verdedigingsmechanisme van zijn trauma laat hem geloven dat hij perfect is en zijn gedrag normaal. Hij heeft daardoor geen inzichten in zijn eigen fouten en tekortkomingen. Daardoor projecteert hij zijn eigen daden op de omgeving.

Hij maakt jou duidelijk dat je onrechtvaardig bent. Dat je totaal niet inziet hoe hij al heel zijn leven belogen werd en onrechtvaardig behandeld. En nu ben jij de volgende in de rij die met hem net hetzelfde doet.

De fragiele narcist zal dus altijd de andere beschuldigen met feiten die zij anderen zelf aandoen. Ze draaien de rollen gewoon om en betichten jou van hun eigen daden. De projectie van de narcist zijn eigen identiteit.

Ze zijn constant in een gevecht met hun omgeving. Maar het grootste geworstel komt van het eigen superego dat steeds in zichzelf is teleurgesteld. Dat ze gefaald hebben in wat ze toch zo erg verdienen en niet kunnen ontvangen. Dit noemt men narcistisch letsel en de oorzaak ligt in hun kindertijd. Ook zij zijn slachtoffer van hechtingstrauma.

Besef heel goed dat deze mensen zich het grootste deel van hun leven labiel en onzeker voelen. Hun emoties gaan op en neer, als in een emotionele rollercoaster. En omdat zij daardoor de greep verliezen op hun eigen emoties, manipuleren ze anderen om de controle op hen te behouden. Alleen zo kunnen zij enigszins de controle over zichzelf bewaren.

Wanneer je de grandioze narcist in de hoek drijft en hij betrapt wordt op leugens, dan zal deze op een arrogante manier zeggen: “Ja ik heb die dingen gezegd.” En er dan een reactie aan vastbinden waarin hij de reden van zijn gedrag naar de omgeving projecteert. Observeer maar eens hoe Trump met de pers omgaat. Hij beschuldigt hen van zijn gedrag en dat zij het hem hebben laten doen. Wil je weten hoe een grandioze narcist met de maatschappij omgaat? Volg dan een aantal persconferenties of lees zijn tweets op Twitter.

Hij vindt altijd wel een reden om zijn gedrag te verantwoorden en gaat er helemaal in leunen. Ze kleineren tot er nog weinig van je overblijft.

De fragiele narcist is de junkie wiens narcistische voeding altijd in het gedrang komt.

Ze sloffen zich door het leven en tonen een gelaten indruk. Feitelijk zijn ze stervende, maar de dag dat ze echt doodgaan zijn ze nog fit genoeg. Ze hebben niet anders gedaan dan op hetzelfde ritme geleefd. Altijd angstvallig op zoek geweest naar een prooi, zoekend naar een volgende fix.

Beide types distantiëren zich meteen van hun schaamteloze gedrag.

De fragiele narcist voelt heel veel schaamte en leeft steeds in contrast met zijn grootse fantasieën. Het superego veroordeelt en bekritiseert hem van bovenaf. Hij staat er altijd mee in tweestrijd en deze stem fluistert constant op de achtergrond dat hij het niet verdient, dat hij maar zielig is.

De gedachte afwijking (woordsalade).

De narcist uit zich in een psychologische taalstoornis (woordsalade) en heeft het talent om de betekenis van woorden om te draaien. https://nl.wikipedia.org/wiki/Logorroe

Dit zijn een resem woorden die niet echt bij elkaar passen, maar vooral niet in context staan van het feitelijke gespreksonderwerp.

Gaslighting en hersenspoelen.

De narcist heeft de intentie om een volledige zin uit te spreken, doch het brein krijgt dit niet verwerkt. Wat je dan krijgt zijn stukjes van zinnen en woorden die met elkaar weinig of niks te maken hebben.

Maar in hun beleving zijn ze wel heel duidelijk en reageren ze gefrustreerd wanneer je hen verder vragen stelt.

Ze weten dus echt niet over wat ze praten. Er komt geen logica uit. Het scheidt hen af van de realiteit. Wanneer je met iemand praat die alle zin voor realiteit verloren heeft kan dit heel gevaarlijk voor jou zijn.

Je ziet hen deelnemen aan roekeloos gedrag. Dit zijn mensen die geen benul hebben over de gevolgen van hun gedachte afwijking. Gedachten die in de meeste gevallen irreëel zijn. Veel van wat ze zeggen slaat nergens op en dit komt daardoor.

Ik kan er niet genoeg op drukken dat dit voor hen niet zo is. In hun beleving zeggen zij volledig wat past bij wat ze willen overbrengen. Zij zeggen zaken die totaal onrechtvaardig en onlogisch zijn. Probeer je daar maar eens tegen te verdedigen.

En wanneer jij hen niet begrijpt, ben jij in hun beoordeling diegene die dom is.

Volgens hem verdien jij het om bedrogen en belogen te worden. Omdat jij niet begrijpt wat hij jou probeert te zeggen.

En wanneer jij hem iets wil duidelijk maken, zal hij wat jij zegt verkeerd opvatten en volledig omdraaien. Zie je? Je kan nooit op dezelfde voet met hem gaan staan. Dat is gewoon onmogelijk. Je kan niet tot ze doordringen.

Hoe vaak hebben wij de narcist wel niet benaderd met alle logica die op de wereld terug te vinden is? Duizenden keren legden we hen stap per stap uit, waar en waarom de dingen verkeerd liepen.

Waren we steeds de begripvolle partner met oeverloos geduld en vol vergiffenis voor hun daden.

Maar raad eens? Het wordt nooit door hen zo begrepen!

Het wordt nooit door hen zo verwerkt, op de manier dat we het bij hen willen verwerkt zien.

Gewoonweg omdat zij geen logische redeneervermogens hebben. Hun mentale functies zijn ontwricht en jouw informatie wordt door hen anders vertolkt. Vergeet niet dat dit hetzelfde brein is waar hun grootse fantasieën vandaan komen.

Hun gedachtegang kent geen grenzen en alles wat in hen opkomt is aanvaardbaar, er is geen filtering.

Dit werkt dus ook andersom en dat is de reden waarom alles wat jij tegen hem zegt ook niet wordt gefilterd. Zij zullen opkomen met ideeën en plannen en je staat er verwonderd van of ze dit nu echt menen of niet?

Wanneer jij daar dan met logica op reageert dan voelen zij zich aangevallen. Maar voor hen waren zijn gedachten volledig rationeel. Jij bent de dommerik en de idioot.

Dit is fundamenteel wat deze denkstoornis voorstelt.

De reden waarom ze ons manipuleren is om voorbij onze rationele filtering te kunnen komen. Zij moeten dus ons logisch redeneren uitschakelen. Dit wordt hun hoofdmissie. Daarom zijn deze mensen zo strategisch ingesteld. Ze draaien alles om tot het klopt en rijmt op wat zij willen bereiken. Normale mensen zijn voor de narcist de krankzinnigen.

Nogmaals, dit is fundamenteel wat deze denkstoornis voorstelt!

En het is hier waar de hersenspoeling begint. Al de dingen waar jouw hoofd neen bij gaat schudden, is allemaal afkomstig van deze denkstoornis. In die denkwereld kunnen ze niet anders dan jou op deze manier te behandelen.

Dus ontkoppelen zij zichzelf van de realiteit en van hun gezond verstand en creëren ze een hele nieuwe wereld met hun eigen wetten en regels. En zo banen ze zich hun weg door de realiteit van anderen, door deze volledig te ontwrichten. (Gaslighting)

Door deze brainwashing weten slachtoffers van narcisme op het einde niet meer wie ze zijn of waarvoor ze staan. Ze zijn volledig gehersenspoeld en het heeft heel veel tijd en begeleiding nodig om dit terug recht te trekken. Zij werden geprogrammeerd op de narcist zijn wensen. Er is de afstraffing, afgewisseld met een zeldzame beloning. De misbruiker werd verantwoordelijk voor hoe zijn slachtoffer zich mag voelen. Goed of slecht.

Daarom is volledig contact verbreken zo belangrijk. Mensen die contact behouden met de narcist zullen nooit kunnen helen. Toch niet wanneer ze deze programmatie niet doorbreken. Wanneer je kinderen hebt met deze mensen, zal je op een bepaalde manier met hen moeten omgaan. Via een krachtdadige workshop leer ik jullie hoe dit moet. Anders ben je verloren. En blijf je aan de touwtjes van het misbruik hangen.

De narcist begrijpt niet dat wat hij doet onredelijk is en ziet niet in wat jij hem wil duidelijk maken. Volgens hem moet hij niet worden geholpen. Voor hem is zijn gedrag volledig aanvaardbaar en normaal.

Jouw redenering wordt in zijn brein verkeerd verwerkt. Het is te erg ontwricht om logica te kunnen verwerken. Wanneer je het voorstelt als een appel, komt het bij hen binnen als een citroen. Bij mensen met een gezonde mentale geest komt de boodschap van een appel binnen, maar bij hen niet.

Zo maken ze hun slachtoffers gek, zelfs krankzinnig. Vaak zo erg dat sommigen zelfmoord plegen. Onderschat het effect niet op je gezondheid. Velen worden ziek tijdens de periode dat ze slachtoffer zijn van narcistisch misbruik.

De narcist zijn wereld zal altijd superieur zijn aan alle andere.

Manipulatie in onze maatschappij.

Er zijn veel pathologische narcisten onder politici. Let maar eens op hoe ze zich in een interview opstellen. Stel je hen een rechtstreekse vraag, dan zullen ze jou een woordsalade antwoord teruggeven. Dan volgt er een reeks van woorden die over het onderwerp gaat, maar ze blijven duidelijk rond de pot draaien en beantwoorden allesbehalve jouw vraag.

Wat zijn zoal de voordelen voor de narcist om woordsalade te gebruiken?

Wel, het kan er sterk op lijken dat ze de vraag beantwoorden terwijl ze dit niet doen.

In een normaal gezond gesprek spreekt de ene en vervolgens de andere. Zo komt men tot een punt waar iemand de discussie wint of waar er enige rust wordt gevonden in de uitkomst ervan. Er wordt een compromis bereikt. Maar de narcist zal zo’n uitkomst nooit toestaan.

Ze zijn enorm competitief ingesteld. Het is één van de meest uitgesproken narcistische kenmerken. Alles draait uit op een modderbad situatie. Je hoeft maar iets te insinueren en je krijgt ze zover. Door jou mee te sleuren in zijn modderbad, wordt hij gevoed. Zo wordt hij bevestigd dat hij over jou nog steeds de controle heeft.

Argumenteren met de narcist lijkt wel op een pingpong wedstrijd. Je kan er een ritme in volgen. Hun slachtoffers laten zich hierin steeds meeslepen.

Hier zien we geen twee mensen die naar een oplossing of compromis zoeken. Maar de narcist die steeds de bal terug speelt om zijn gelijk te halen met een onredelijkheid die op niks slaat.

Stel dat je erachter komt dat de narcist jouw mails las. Dan weet hij goed genoeg dat hij fout was, maar zal dit niet toegeven.

Neem bijvoorbeeld dat je hem vraagt of hij jouw email binnendrong en dat je daar bewijzen van hebt. Dan zou hij kunnen zeggen: “ja er zijn mails en mensen mailen elkaar heel de tijd, ze doen dit om berichten naar elkaar te sturen. Dus maak het nu niet rond het feit dat ik ernaar keek of jij ernaar keek. En al die mensen waar jij naar stuurt die kijken toch ook naar hun e mails?”

“Zeg nu niet tegen mij dat jij nooit per ongeluk een mail van mij hebt opengedaan? Want ik weet heel goed dat jij dat al wel hebt gedaan. Dus kom niet af met die zever.”

Probeer hiertegen maar eens je gelijk te halen?

Naar het einde toe stuurde ik naar mijn ex een lange mail over wat hij mij die voorbije 6 jaar allemaal had aangedaan. Al zijn leugens, de spelletjes, de manipulaties. Het bedrog tussen mij en zijn vriendinnen. Over hoe hij mij steeds aan de koordjes hield en me altijd maar opnieuw hoop gaf als ik dreigde het contact te verbreken. En je raadt nooit wat ik als antwoord terugkreeg?

Hij: “iedereen maakt fouten, jij bent toch ook niet perfect en je maakt toch ook fouten?

Mijn mail was heel lang en dat was het enige dat ik van hem terugkreeg.

De narcist doet dit om verwarring te zaaien. Het is een tactiek om de ander in een soort trance te brengen. Het slaat nergens op. En door woordsalade te gebruiken leiden ze jou weg van het onderwerp. Je geeft het gewoon op om terug naar het beginpunt van de discussie te gaan.

Het vraagt al jouw energie en je geeft het op om er steeds weer over te beginnen. Het enige waar je naar snakt is naar verandering en rust. Naar de mooie momenten die ooit waren. Maar die mooie momenten gebruikt de narcist enkel maar om de koordjes terug aan te halen en om jou te weerhouden van te vluchten. Of omdat hij iets van jou verwacht en van je nodig heeft.

Het hele rare is dat alle narcisten dit gedrag met elkaar gemeen hebben alsof ze er samen voor gestudeerd hebben.

Woordsalade veroorzaakt dus verwarring en het zorgt ook voor drama en uitputting. Met als gevolg dat de andere persoon het opgeeft.

Ze gebruiken het ook om jou kwaad te krijgen en triggeren er emoties en reacties mee. Ze gaan insinueren en hun suggesties gaan plots over jou en niet meer over hen. Alle aandacht wordt nu op jou gericht. En jij bent de schuldige die alles veroorzaakt heeft. Ze krijgen dit steeds voor mekaar omdat het slachtoffer hen de toelating ervoor geeft. Daarom lukt het hen iedere keer.

De fragiele narcist komt op jou af als een slachtoffer. Het is de verloren puppy die je mee naar huis neemt omdat hij moet gered worden.

En terwijl jij je over hem ontfermt en hij al jouw grenzen weghaalt. Dan zit hij allang binnen en heeft hij volledig bezit over jou. Dit zal heel veel schade aanrichten.

Een grandioze narcist kan je nog op afstand houden, omdat je hem van ver ziet afkomen.

Maar bij een fragiele narcist ontdek je het pas wanneer je reeds midden in het misbruik zit en de schade al is aangericht.

De fragiele narcist brengt jou eerst in een ontvankelijke staat en slaat dan pas toe.

Voor je het goed en wel beseft, heeft hij jou volledig kapotgemaakt.