Nadat ik gisterennacht van een kerstfeestje thuiskwam, zag ik een mail van een mevrouw die bij mij op consultatie was geweest.

Ze was moe en haar energie was helemaal leeg. De narcist duwde haar momenteel keihard weg. Mijn antwoord was dat hij dit bewust deed, zodat zij een rotte kerst zou beleven.

De kerstdagen zouden een periode van liefdevol samenzijn moeten zijn. Vrienden, familie en geliefden ontmoeten elkaar dan om gezellig bij te praten. Maar voor slachtoffers van gezin- en relatiegeweld zijn de feestdagen terugkerende nachtmerries.

Dit is zeker zo wanneer we hier te maken hebben met een ‘narcist’ of kortom, iemand uit de cluster B. (Psychopathie, sociopathie, borderline, theatrale)

Daarom is het zo belangrijk om de gedachtegang van deze misbruikers tijdens de kerstperiode te (her)kennen.

De melancholie van kerst

De kerst melancholie is bij velen aanwezig, zelfs onder mensen die mentaal en emotioneel in balans zijn. Maar de feestdagen provoceren bij narcisten- en andere cluster B soortgenoten, een pathologische reactie van afgunst los.

De narcist is jaloers op anderen, omdat hij geen verbondenheid voelt en niet in staat is om te vieren. Hij kijkt op hen neer en denkt dat ze hun tijd verdoen, of zogenaamd doen alsof ze gelukkig zijn. Toch weet de narcist diep vanbinnen dat hij gebrekkig is en hij beseft zijn onmogelijkheid om in de basis blij te zijn. Hij zal nooit toegeven dat hij verdrietig en woedend is. Bijgevolg wil hij anderen hun feest bederven en dat zij in zijn miserie delen.

De feestdagen herinneren de narcist aan zijn kindertijd en aan de ondersteunende liefde die hij nooit heeft gekend. Hij voelt zich beroofd en zijn paranoia geeft hem het gevoel van bedrogen te zijn. Ze voelen de feestdagen aan als een samenzwering. Enerzijds van het emotioneel in bezit zijn, anderzijds van het niet te bezitten.

Feestdagen of verjaardagen zijn voor hem de zoveelste herinnering aan zijn kwetsbaarheid.

Zijn diepgewortelde pijn die ver weg verborgen zit, komt op zulke momenten opzetten als een knagende pijn. Het is de zoveelste confrontatie met zijn innerlijke gekwetste kind, die nog steeds helemaal alleen in de koude en de gietende regen staat. Moederziel alleen in het donker, verlaten en eenzaam. Niemand die zich om hem bekommerd. Zo voelt de cluster B zich al sinds zijn kindertijd …

Hij bederft de festiviteiten, en zo zorgt hij ervoor dat iedereen zich even miserabel als hij voelt.

Hij tiert om woede uit te lokken, kwetst om jou verdrietig te maken en maakt het opzettelijk hard, omdat hij het zelf hard heeft

Feestdagen creƫren in de narcist het gevoel dat ze in de steek gelaten zijn, dat ze niet bestaan. Een gevoel waar ze diep vanbinnen zo mee bekend zijn. Zelfs op zijn eigen verjaardag maakt hij er een punt van om de alledaagse routine te volgen. Hij aanvaardt geen geschenken, viert niet, of werkt bewust tot midden in de nacht zodat deze dag snel voorbij is. Hij mokt. Dat ze zich zo terugtrekken is omdat ze weigeren om deel te nemen. De narcist wil dat je hem uit zijn gemok sleurt, maar weigert alle hulp en ontwijkt al je pogingen.

Hij kwetst hen die hem trachten te laten glimlachen. Het is een tegenstrijdige manier van hulp vragen.

Dagen zoals deze herinneren de narcist aan de fundamentele waarheid. Tracht je dit gevoel weg te nemen met empathie, medelijden en liefde, dan ben je steevast zijn vijand.

Controle

De narcist kan niet verdragen dat anderen gelukkig zijn als hij zelf hiervan niet de oorzaak is. Hij moet in het middelpunt van de belangstelling staan. Voor hem zijn feestdagen als een bevel, hoe hij zich zou moeten voelen en gedragen op gegeven data. Hij is ervan overtuigd dat de samenleving tijdens de feestdagen hun geluk faken en ziet hen als hypocrieten.

Reeds weken voorgaande aan de feestdagen kan hij zich al snedig gaan gedragen. Door opmerkingen te maken, jou te ontwijken of te verdwijnen. Door te zeggen dat hij ruimte en zuurstof nodig heeft. Zodat hij er zeker van kan zijn dat jij je ziek en leeg zal voelen tegen dat de feestdagen eraan komen.

Hij zaait onzekerheid in relaties.

Wanneer zijn omgeving helemaal is ondergedompeld in de negatieve energie die hij zelf heeft veroorzaakt, zal zijn humeur zienderogen verbeteren.

Dan zal hij hen opbeuren. Omdat hij vanaf dan de controle heeft over hoe anderen zich voelen.

Vanaf nu zal zijn vreugde oprecht zijn. Omdat hij opnieuw de koordjes in handen heeft.

Hoe behandel je de narcist tijdens de feestdagen?

Hoe je een narcist altijd zou moeten behandelen …

Eerst en vooral adviseer ik jou ten stelligste om met de narcist te breken. Je delft je eigen graf wanneer je in misbruik blijft en het zal nooit beter worden, enkel nog slechter en erger. Voor diegenen die toch besluiten om te blijven. Betrek hem niet bij de feestelijkheden en laat hem zielig mokken. Negeer zijn gedrag. Leg de focus op jezelf en omring je met positieve energie. Geniet van de feestdagen en vier met vrienden of met je kinderen. Ga gerust op stap en stel zeker geen leuke dingen uit. Het leven is kort. Ga genieten. In eerste instantie zal je door hem nu nog meer afgestraft worden. Dit doet hij om jou te testen en vooral omdat hij de koordjes wil keuren, of jij er nog aanhangt en hoe. Hij kan het zich niet permitteren om de controle over jou te verliezen.

Uit ervaring weet hij dat jij hem niet kan negeren.

Op het moment dat hij zich bij jou op onbekend terrein voelt en dat je weg glipt zal hij terug dichterbij komen. Dit om uit te zoeken wat er nu juist gaande is.

Nu heeft hij niet enkel het probleem meer van de feestdagen, maar jou veranderde gedrag baart hem zorgen. Want het gevaar bestaat erin dat hij de controle over zijn prooi verliest en als je belangrijk genoeg bent in zijn energie-bevoorrading, zal hij alles doen om je terug in het vorige spoor te krijgen.

Blijf sterk en hou vol in je gedrag. Loop hem niet achterna. Stuur geen berichten, laat alle contact los. Negeer hem, zoals hij dat met jou doet. Woon je samen, behandel hem dan neutraal en doe alsof er niks is gebeurd. Toon je verdriet niet en straf zijn negatief gedrag af door dit te negeren. Als je dat niet doet, beloon je zijn slecht gedrag. Enkel op deze manier zal hij terug wat dichterbij komen. Als jij zijn gedrag op deze manier afstraft en hem zijn narcistische voeding niet geeft, dan zal hij de volgende keer eerst twee keer nadenken over zijn strategische aanpak.

Feitelijk komt het hierop neer. Wanneer jij beslist om bij de narcist te blijven, zal je nooit jezelf kunnen zijn en moet jij steeds jouw emoties afbinden. Je zal jezelf blijven aanpassen en veranderen. Tot jij jezelf niet meer herkent.

Je zal bij elke stap in de relatie moeten nadenken hoe met hem om te gaan en vooral, zal jij jezelf erin verliezen.

Gezonde relaties werken op een totaal andere manier. Liefde doet geen pijn en is onvoorwaardelijk.

Leven met een narcist is geen leven, maar een levenslange mentale gevangenis!

 

Van harte fijne feestdagen gewenst!