De Duistere Realiteit van Narcistische Relaties tijdens Feestdagen

De impact van narcistische relaties tijdens de feestdagen

Toen ik gisteravond thuiskwam van een kerstfeestje, ontdekte ik een e-mail van een dame die eerder bij mij op consultatie was geweest. Ze voelde zich uitgeput en haar energie was volledig op. De narcist in haar leven duwde haar momenteel genadeloos weg. Mijn antwoord was dat hij dit bewust deed, zodat zij een ellendige kerst zou beleven.

Kerst zou een periode van liefdevolle verbondenheid moeten zijn. Vrienden, familie en geliefden komen samen om gezellig bij te praten. Echter, voor slachtoffers van huiselijk en relationeel geweld zijn de feestdagen terugkerende nachtmerries.

Het herkennen van de gedachtegang van misbruikers tijdens de kerstperiode

Het is cruciaal om de gedachtegang van deze misbruikers tijdens de kerstperiode te (her)kennen. Kerstmelancholie komt veel voor, zelfs bij mensen die mentaal en emotioneel in balans zijn. Echter, bij narcisten en andere individuen met cluster B-persoonlijkheidsstoornissen, lokken de feestdagen een pathologische reactie van afgunst uit.

De narcist is jaloers op anderen omdat hij geen verbondenheid voelt en niet in staat is om mee te vieren. Hij kijkt op hen neer en denkt dat ze hun tijd verdoen of slechts doen alsof ze gelukkig zijn. Toch beseft de narcist diep vanbinnen dat hij tekortschiet en erkent zijn onvermogen om fundamenteel gelukkig te zijn. Hij zal echter nooit toegeven dat hij verdrietig en woedend is. Als gevolg hiervan wil hij het feest voor anderen bederven en hen laten delen in zijn ellende.

Feestdagen: een pijnlijke herinnering aan de kwetsbaarheid van de narcist

De feestdagen herinneren de narcist aan zijn kindertijd en aan de liefdevolle ondersteuning die hij nooit heeft ervaren. Hij voelt zich beroofd en zijn paranoia zorgt ervoor dat hij zich bedrogen voelt. Narcisten ervaren de feestdagen als een samenzwering – enerzijds omdat ze verlangen naar emotionele verbondenheid, en anderzijds omdat ze beseffen dat ze het niet kunnen bezitten.

Feestdagen en verjaardagen zijn voor de narcist slechts een nieuwe herinnering aan zijn kwetsbaarheid. Zijn diepgewortelde, verborgen pijn komt op deze momenten naar boven als een knagend ongemak. Het is weer een confrontatie met zijn innerlijke gekwetste kind, dat nog altijd alleen staat in de kou en stromende regen – verlaten, eenzaam en zonder iemand die zich om hem bekommert. Dit is hoe individuen met een cluster B-persoonlijkheidsstoornis zich al sinds hun kindertijd voelen…

De narcist verpest feestelijkheden om anderen net zo miserabel te laten voelen

De narcist bederft de festiviteiten om ervoor te zorgen dat iedereen zich even ellendig voelt als hij. Hij schreeuwt om woede uit te lokken, kwetst om jou verdrietig te maken en maakt het opzettelijk moeilijk, omdat hij het zelf ook moeilijk heeft.

Feestdagen wekken bij de narcist het gevoel op dat ze verlaten en onzichtbaar zijn – een gevoel waarmee ze diep vanbinnen maar al te bekend zijn. Zelfs op zijn eigen verjaardag houdt de narcist vast aan de dagelijkse routine. Hij accepteert geen cadeaus, viert niet, of werkt bewust tot diep in de nacht om de dag zo snel mogelijk voorbij te laten gaan. Hij mokt. Deze terugtrekking komt voort uit zijn weigering om deel te nemen. De narcist wil dat je hem uit zijn gemok haalt, maar weigert alle hulp en ontwijkt al je pogingen.

De tegenstrijdige hulpvraag van de narcist tijdens feestdagen

De narcist kwetst degenen die proberen hem te laten glimlachen, wat een tegenstrijdige manier is om hulp te vragen. Dagen zoals deze confronteren de narcist met de fundamentele waarheid over zichzelf. Wanneer je probeert dit gevoel weg te nemen met empathie, medeleven en liefde, word je onvermijdelijk zijn vijand.

De narcist kan er niet tegen dat anderen gelukkig zijn als hij zelf niet de oorzaak is van hun geluk. Hij moet in het middelpunt van de belangstelling staan. Voor hem voelen feestdagen als een opdracht, een voorschrift over hoe hij zich zou moeten voelen en gedragen op bepaalde data. Hij is ervan overtuigd dat de samenleving tijdens de feestdagen hun geluk veinst en beschouwt hen als hypocrieten.

De narcist zaait onzekerheid voorafgaand aan de feestdagen

Al weken voor de feestdagen kan de narcist zich al snedig gaan gedragen door opmerkingen te maken, jou te ontwijken of te verdwijnen. Hij zegt dat hij ruimte en zuurstof nodig heeft, om er zeker van te zijn dat jij je ellendig en leeg voelt tegen de tijd dat de feestdagen aanbreken. Hij zaait onzekerheid in relaties.

Wanneer zijn omgeving volledig is ondergedompeld in de negatieve energie die hij zelf heeft veroorzaakt, zal zijn humeur opmerkelijk verbeteren. Dan zal hij hen opbeuren, omdat hij vanaf dat moment controle heeft over hoe anderen zich voelen.

Vanaf dat moment zal zijn vreugde oprecht zijn, omdat hij weer de touwtjes in handen heeft.

Hoe ga je om met een narcist tijdens de feestdagen?

De manier om met een narcist om te gaan tijdens de feestdagen is zoals je altijd met een narcist zou moeten omgaan.

Allereerst raad ik je ten zeerste aan om de relatie met de narcist te verbreken. Door in een misbruikrelatie te blijven, graaf je je eigen graf en het zal nooit beter worden, alleen maar slechter en erger. Voor degenen die toch besluiten te blijven: betrek de narcist niet bij de feestelijkheden en laat hem zielig mokken. Negeer zijn gedrag. Leg de focus op jezelf en omring je met positieve energie. Geniet van de feestdagen en vier met vrienden of met je kinderen. Ga gerust op stap en stel leuke dingen niet uit. Het leven is kort; ga ervan genieten.

In eerste instantie zal de narcist je waarschijnlijk nog meer straffen. Dit doet hij om je te testen en vooral om te controleren of je nog steeds aan zijn touwtjes hangt en op welke manier. Hij kan het zich niet veroorloven om de controle over jou te verliezen.

Hoe om te gaan met een narcist die controle probeert te behouden

Uit ervaring weet de narcist dat je hem waarschijnlijk niet kunt negeren. Op het moment dat hij merkt dat je uit zijn greep begint te ontsnappen, zal hij dichterbij proberen te komen om uit te zoeken wat er precies aan de hand is.

Nu maakt hij zich niet alleen zorgen over de feestdagen, maar ook over jouw veranderende gedrag. Hij vreest de controle over zijn prooi te verliezen. Als je belangrijk genoeg bent voor zijn energievoorziening, zal hij alles doen om je terug op het oude spoor te krijgen.

Blijf sterk en volhard in je gedrag. Loop hem niet achterna, stuur geen berichten en laat alle contact los. Negeer hem, zoals hij jou negeert. Als jullie samenwonen, behandel hem dan neutraal en doe alsof er niets is gebeurd. Verberg je verdriet en straf zijn negatieve gedrag door het te negeren. Als je dat niet doet, beloon je zijn slechte gedrag. Enkel op deze manier zal hij weer wat dichterbij komen.

Door zijn gedrag op deze manier af te straffen en hem zijn narcistische voeding te onthouden, zal hij de volgende keer twee keer nadenken voordat hij een strategische aanpak kiest.

De realiteit van een leven met een narcist

Feitelijk komt het hierop neer: wanneer je besluit bij een narcist te blijven, zul je nooit jezelf kunnen zijn en zul je voortdurend je emoties moeten onderdrukken. Je zult jezelf blijven aanpassen en veranderen totdat je jezelf niet meer herkent. Bij elke stap in de relatie zul je moeten nadenken over hoe je met hem omgaat, en bovenal zul je jezelf erin verliezen.

Gezonde relaties functioneren op een totaal andere manier. Liefde doet geen pijn en is onvoorwaardelijk. Leven met een narcist is geen leven, maar een levenslange mentale gevangenis!

Ik wens je van harte fijne feestdagen!

 

 

Artikels