De narcist en de waarheid.

Een officieel diagnostisch kenmerk van een cluster B profiel zijn, herhaaldelijk liegen. Symptomen zijn: Een dubbelleven leiden, zaken verzwijgen en feiten omdraaien.

Wanneer je in een relatie zat (zit) met een narcist, dan weet jij hoe hij kan liegen. Hij liegt over grote, kleine, belangrijke en onbelangrijke dingen.

De narcist liegt vaak gewoon zonder enige reden.

Dit is enorm frustrerend. Want het is onmogelijk om een relatie met iemand op te bouwen, als je hen niet kan geloven. Je kan hen niet vertrouwen of op hen rekenen.

Eerlijkheid is de steunpilaar van intimiteit, dus komt het niet als een verrassing dat de narcist hiermee in strijd is, vermits intimiteit hem afschrikt.

De narcist liegt om verschillende redenen.

Soms liegt hij voor een reden waarom de meesten onder ons wel eens liegen.

Hij kan ook liegen om zijn imago te verbeteren of om uit de problemen te geraken. Ook om zijn verantwoordelijkheid te ontwijken. Hij liegt soms gewoon om tegendraads te doen. Drama weet je wel? Het kan ook gewoonweg zijn dat hij vandaag de waarheid anders ziet.

Het lijkt wel of de waarheid hem soms gewoonweg gemakkelijk uitkomt, maar het is ook zo dat zijn gevoelens voor hem aanvoelen als feiten. Als enige waarheid.

Zijn waarheid hangt af van zijn humeur. Daarom spreekt hij zichzelf zo vaak tegen.

De ene dag hemelt hij jou op en de volgende dag gebeurt er iets dat hem ontmoedigd en van streek maakt, en dan ben je de slechtste persoon die er bestaat.

Hij zal ontkennen dat er iets goeds aan je is, of dat hij jou voordien goed vond. Hij ontkent gewoon dat er ooit gevoelens waren.

Zijn brein werkt nu eenmaal zo. “hij kan zichzelf geen positieve dingen herinneren, wanneer hij van streek is.”

Narcisten kunnen heel moeilijk een compleet beeld van iets krijgen. Zij kunnen positief en negatief niet goed samenvoegen. Het is meestal het één of het ander. Je kan het benoemen als ‘zwart/wit’ denken.

Het is niet zozeer dat ze leugens vertellen. Ze kunnen gewoon de dingen niet zien, zoals een volwassene ze ziet. Er zijn zeker momenten wanneer de narcist opzettelijk liegt. Hij liegt om sympathie te krijgen of om zichzelf voor te doen als iemand die hij niet is.

We hebben allemaal al wel zo eens iemand gekend die liegt over zaken die niet waar zijn. Of vertellen over tragedies die nooit hebben plaatsgevonden.

Vele cluster B profielen liegen zelfs over misbruik, om die reden. Ze overdrijven het misbruik of gaan zelfs ontkennen dat er ooit een mishandeling was.

Ze liegen over hun financiële status of wat voor werk ze doen. Met wie ze allemaal intiem zijn geweest of wie hun vrienden zijn. Allemaal in een poging om iemand te zijn die ze niet zijn.

Feitelijk is het intriest. Dat iemand zich zo ongemakkelijk voelt en zichzelf afwijst. Zich moet voordoen als iemand anders.

Narcisten liegen om uit te problemen te blijven of om hun verantwoordelijkheden te ontlopen.

“Ik wist niet dat je dit niet wilde.

Of, ik deed dat niet.

Dat moet een vergissing zijn.

Jij zei.

Jij vertelde mij.

Jij veronderstelde.

Dat heb ik nooit zo gezegd.

Ik heb altijd gezegd dat.”

Ze doen dit om een situatie te creëren. Hersenspoelen kan hier eveneens als voorbeeld dienen. Je mag hen zelfs betrappen op iets, en dan nog zullen ze ontkennen dat het gebeurd is. Of er jou zelfs de schuld van geven.

Een andere reden waarom narcisten liegen of hun verhaal omdraaien, is om gewoon tegenstrijdig te doen. Net zoals een kleuter neen kan zeggen, gewoon om neen te zeggen en zichzelf te laten gelden. Drama, weet je wel?

Het is ook best mogelijk om met een narcist in een discussie te belanden, zelfs wanneer je met hem akkoord gaat. Het kan zelfs zo zijn dat hij middenin het argument zijn mening omdraait en het tegenovergestelde van jou zegt. Gewoon om tegendraads te doen, zijn gelijk te halen en drama te veroorzaken.

Dit komt omdat ze worstelen met hun identiteit. En één van de manieren om jezelf een identiteit te geven is door te definiëren en oppositie te voeren. Het helpt eveneens om controle en macht over de situatie te behouden.

Kinderen creëren hun identiteit door te rebelleren tegenover hun ouders en gezag. Je kan het daarmee vergelijken. En zoals ik eerder zei, soms willen ze gewoon ruzie maken. Omdat hun trauma opspeelt, net als een maag dat over hoop ligt.

Het kan zijn dat je heel gelukkig thuiskomt. Dit is ondraaglijk voor de narcist. Want wanneer jij ergens vandaan komt en jij je gelukkig voelt, dan komt dit niet door hem. Iemand anders is de reden van jouw goed gevoel. Dit zorgt meteen voor een dieptepunt in zijn humeur en hij zal er dan ook alles aan doen om je gelukkig gevoel te vernietigen.

Soms is argumenteren gewoonweg zijn enige doel. Het onderwerp gaat helemaal over niets. Het is gewoon een middel om ruzie of een discussie mee te kunnen uitlokken. Je moet het vaak niet verder gaan zoeken.

Het kan zelfs zo zijn dat je lange tijd na de relatie met de narcist nog ligt na te denken over zo’n argument. Je alsnog tracht te ontwarren wat er toen verkeerd liep. Maar er hoeft in de meeste gevallen geen reden te zijn.

Ik zeg altijd tegen slachtoffers dat ze zijn verhalen niet altijd als waarheid mogen beschouwen. En dan vraag ik hen of ze zijn verhaal wel bevestigd hebben? De meesten kijken mij dan verrast aan. Je ziet zo dat ze er vaak niet vanuit gaan dat het wel eens onwaar zou kunnen zijn. Ze werden door het misbruik zo geprogrammeerd.

Wanneer ze mij vertellen dat hun narcist zei dat hij in therapie is gegaan, stel ik hen de vraag of ze hier wel bewijzen van hebben? In de eerste plaats stel ik die vraag omdat een narcist uit zichzelf niet in therapie gaat. Sommigen hebben bewijzen over wat hun narcist vertelde. Maar de meerderheid niet. De narcist(e) wil jou een verhaal laten herinneren dat hem het beste uitkomt.

Een goede raad. Geloof de narcist niet zomaar. Je moet altijd achterdochtig zijn wanneer hij jou een verhaal vertelt. Dat is de reden waarom zovele slachtoffers zichzelf achteraf niet meer geloven.

Wie kunnen ze na al die leugens en omgedraaide verhalen nog geloven? Vele slachtoffers lijden achteraf aan een sterk gevoel van achterdocht. Ook naar zichzelf toe. Ze vragen zich zelfs af of zij niet de narcist zijn? Door de narcist verloren zij hun eigen identiteit. Omdat de narcist verantwoordelijk werd over hoe zij zich mogen voelen. Goed of slecht. Beloning en straf. De emotionele rollercoaster, weet je wel?

Uiteindelijk steunen alle gezonde relaties op vertrouwen. Als je iemand niet kan vertrouwen, dan kan je met hen ook niks opbouwen. Er zit geen absoluut geen zekerheid in bedrog of misleiding.

Elke relatie is als een huis. Het heeft een sterke fundering nodig om het te kunnen uithouden. Anders zakt het vroeg of laat in elkaar.

Een relatie gebouwd op leugens zal niet blijven duren.