Autisme Begrijpen: Kenmerken en Eigenschappen van Autistische Individuen

Definitie van Autisme

Het is een uitdaging om autisme nauwkeurig te definiëren. Echter, wanneer je een groep autistische individuen in één ruimte bij elkaar brengt, beginnen er bepaalde patronen zichtbaar te worden. Neem bijvoorbeeld een eenvoudige vraag als: “Wie houdt er van kermis?”

De reacties op zo’n basale vraag kunnen verrassend enthousiast en verdeeld zijn, zowel positief als negatief. Daarom heb ik een uitgebreide lijst samengesteld van eigenschappen die je mogelijk niet meteen als autistisch zou herkennen. Laten we deze verkennen en kijken hoeveel er op jou van toepassing zijn.

Veel van de autistische kenmerken in onderstaande lijst, resoneren sterk met mijn persoonlijke ervaringen. Als een hoogbegaafd individu met een neurodivers brein, voel ik een diepe verbondenheid en overlap met deze eigenschappen.

Veelvoorkomende Autistische Eigenschappen

In willekeurige volgorde zijn hier enkele van de eigenschappen: een voorliefde voor felle kleuren. Een afkeer van telefoongesprekken. Moeite hebben met het herkennen van honger of dorst. Het uitstellen van reacties op tekstberichten, soms tot het punt waarop het te laat lijkt om te reageren. Een hekel hebben aan het dragen van sokken of irritatie ervaren van naden in kleding.

Een atypisch gevoel voor humor bezitten. De waarheid vertellen, zelfs als dat sociaal gezien onhandig is. Zich niet synchroon voelen met de rest van de groep. Een sterke afkeer of obsessie hebben voor populaire cultuur. Alles overplannen. Geen sterk gevoel van geslacht ervaren. Constant moe zijn zonder duidelijke reden. Het niet waarderen van opdrachten.

Het zelfstandig leren lezen voor de eerste schooldag. Troost vinden in herhaling en routine. Moeite hebben met drukke plaatsen. Mensen zien als individuen, terwijl sociale klasse en verwachtingen vaak genegeerd worden. Overgevoelig zijn voor geluid. Een hoge pijngrens hebben. Overmatig verontschuldigen en de neiging hebben om aan te nemen dat alles jouw schuld is.

Niet geven om wat mensen denken. Uitblinken in een vaardigheid die over het algemeen als nutteloos wordt beschouwd. Altijd droog en sarcastisch zijn. De voorkeur geven aan face-to-face communicatie om misverstanden te voorkomen.

Bijkomende Autistische Kenmerken

Verder kan men problemen ondervinden bij het vinden van een passende pauze in een groepsgesprek. Er is vaak een constante achtergrondangst aanwezig. Overmatige empathie kan ook een kenmerk zijn, net zoals een sterkere verbinding voelen met dieren dan met mensen. Nieuwe dingen proberen kan als moeilijk ervaren worden, en er kan een neiging zijn om elke dag hetzelfde voedsel te eten. Ongewoon grappig vinden van ongepaste dingen, een afkeer van fysiek contact en het opmerken van kleine details kunnen ook kenmerkend zijn.

Men kan een sterke afkeer hebben van fluorescerende lampen en spotlights, en een sterke drang hebben om te begrijpen waarom dingen zijn zoals ze zijn. Herhaling kan als plezierig ervaren worden.

Humor en Communicatie

Jouw humor kan misschien wat ongebruikelijk zijn. Denken in beelden is ook een veelvoorkomende eigenschap, net als het hebben van een neutrale gezichtsuitdrukking, ook wel bekend als een rustend onvriendelijk gezicht. Sommige mensen met autisme kunnen liever op en neer bewegen dan stilzitten, en hebben de neiging om anderen te imiteren. Het hebben van een favoriet item dat altijd meegaat, is ook een veelvoorkomend kenmerk.

Sociale Interacties en Geheugen

Personen met autisme kunnen snel enthousiast worden en anderen onderbreken. Ze kunnen ook sociale interacties herhaaldelijk in hun hoofd overdoen, zelfs nadat deze hebben plaatsgevonden. Ze kunnen patronen in alles zien en hebben een zeer goed geheugen voor sommige dingen, terwijl ze voor andere dingen juist een slecht geheugen hebben.

Communicatie en Emoties

De voorkeur geven aan non-verbale vormen van communicatie kan ook een kenmerk zijn, net als een afkeer van het poetsen van je tanden of het hebben van een monotone stem. Moeite hebben met het identificeren van je emoties omdat ze allemaal door elkaar lijken te lopen, en je overweldigd voelen door te veel taken tegelijk, zijn ook veelvoorkomende ervaringen.

Voorkeuren en Gewoonten

Het steeds weer bekijken van dezelfde film of tv-serie, je ongemakkelijk voelen in groepen en graag buiten de gebaande paden denken, kunnen eveneens kenmerkend zijn voor autisme.

Unieke Ideeën en Communicatie

Soms kan het voorkomen dat je briljante ideeën hebt die niemand anders lijkt te begrijpen. Het kan moeilijk zijn om tussen de regels door te lezen in complexe sociale situaties. Geschreven communicatie kan de voorkeur hebben, omdat je hiermee veel tijd kan besteden aan het verfijnen en precies verwoorden van wat je wilt zeggen, om zo miscommunicatie te vermijden.

Productiviteit en Ervaringen

Je kunt een tweeledige productiviteit ervaren: ofwel super snel en efficiënt, of helemaal niets. Het compartimenteren van ervaringen uit verschillende delen van je leven kan vanzelfsprekend zijn. Je voelt je op je gemak als je alleen bent en bent tevreden met weinig materiële gemakken. Je maakt altijd af waar je aan begonnen bent, zelfs wanneer het misschien beter is om te stoppen.

Voorbereiding en Reflectie

Gesprekken kunnen vooraf in je hoofd worden geoefend, of je kunt urenlang nadenken over wat je had kunnen zeggen, zelfs nadat het moment voorbij is. Tot slot, je kunt het soort persoon zijn waarvan mensen denken: hoe kan iemand zo slim zo onhandig zijn?

Autisme: Een Samenspel van Kenmerken

Ik kan doorgaan met deze lijst, maar je begrijpt het idee. Afzonderlijk genomen, zou geen van deze kenmerken bijzonder ongewoon zijn in de algemene bevolking. Maar wanneer ze samenkomen, ontstaat er een bepaalde magische kwaliteit. Deze kan alleen echt ervaren worden door tijd door te brengen met groepen autistische mensen.

Contradicties en Atypische Ontwikkeling

Je zou ontdekt kunnen hebben dat je precies het tegenovergestelde bent van sommige van de genoemde kenmerken. Ben je het tegenovergestelde van de gebruikelijke autistische kenmerken? Dat is op zichzelf ook een kenmerk van autisme, omdat we de neiging hebben om constant te veel of niet genoeg te zijn in elk gegeven gebied.

Bijvoorbeeld, voor kinderen is het een teken van mogelijk autisme als ze niet praten tegen de tijd dat ze naar school gaan. Aan de andere kant is het spreken in volledige zinnen op de leeftijd van twee ook een teken van mogelijk autisme. Alles wat buiten de norm valt, is een teken van atypische ontwikkeling.

Onderzoek en Expertadvies

In onze maatschappij hebben we vaak de neiging om mensen in vakjes te plaatsen, hen te labelen volgens strikte normen en categorieën. Maar de schoonheid van de mensheid schuilt in onze diversiteit en uniciteit. Ieder van ons heeft een unieke combinatie van kenmerken, vaardigheden en ervaringen die ons tot wie we zijn maken.

Het is belangrijk om te onthouden dat het niet alleen oké is om anders te zijn, maar dat het zelfs prachtig is om uniek te zijn. Als je, na het lezen van deze lijst, denkt: ‘Oh, misschien ben ik dit wel, misschien ben ik zelf autistisch’, en je wilt dit verder onderzoeken, dan raad ik je aan om een expert te raadplegen.

Wees niet bang om jezelf te ontdekken en te accepteren zoals je bent. Want ieder van ons heeft zijn eigen unieke schoonheid en waarde.