Anonieme getuigenis van een slachtoffer.

Leven met iemand met een zware mix van persoonlijkheidsstoornissen: een verhaal over mentaal misbruik en de weg naar herstel

De complexiteit van persoonlijkheidsstoornissen: een verhaal van misbruik

Dit verhaal werd mij twee jaar geleden toegestuurd door een onbekende dame. Haar getuigenis is zeer herkenbaar voor de verhalen die slachtoffers mij tijdens consultaties vertellen. Niet alle slachtoffers hebben een narcistische partner die lichamelijk geweld gebruikt of de inboedel stukmaakt.

De cluster B omvat meerdere complexe persoonlijkheidsstoornissen, waaronder borderline. De misbruikdynamiek in dit verhaal suggereert dat haar ex richting borderline gaat en hoogstwaarschijnlijk comorbiditeit heeft met andere stoornissen. Deze man zit duidelijk ver in het spectrum. Het is de moeite waard om ons af te vragen welk gedrag erger is – het berekende gedrag van een psychopaat of het gedrag beschreven in dit verhaal.

In werkelijkheid zijn beide gedragingen even schadelijk voor onze maatschappij. Helaas ligt de verantwoordelijkheid grotendeels bij justitie, die weinig aandacht besteedt aan mentaal misbruik. Bovendien worden klachten in de meeste gevallen geseponeerd wanneer er voldoende bewijs is van slagen en verwondingen. Na het verhaal zal ik mijn bevindingen delen met het slachtoffer.

Van charmant naar controlerend: het verhaal van mijn relatie met een politieagent

Op mijn dertigste verjaardag werd ik gekoppeld aan iemand die helemaal niet mijn type was. Na een scoutskamp hadden we plezier en hij zorgde eindelijk voor mij. Hij overwon me en ik werd verliefd. We zagen elkaar vaak bij mij thuis, maar nooit bij hem thuis. Ik merkte dat er dingen waren die hij vlot kon uitleggen en waarom zou ik hem niet geloven?

Alles leek goed te gaan en mijn familie zag hem zitten. Hoewel ik hem betrapte op praten met andere vrouwen, kon hij dat verklaren vanuit zijn job als politieagent. Hij beloofde me van alles en ik ging mee in zijn verhalen. Soms kwam zijn agressieve kant naar boven, maar dat werd toegeschreven aan stress op zijn werk.

Achter de gesloten deuren van alcoholisme en misbruik

Toen ik eindelijk zwanger was, kreeg hij stressaanvallen en werd ik ’s nachts uit bed gehaald waarna hij urenlang tegen me begon te schreeuwen, zelfs over kleine dingen zoals de pot mayo die uit de koelkast viel. Het was nooit goed genoeg voor hem en als hij thuiskwam, deed hij alles opnieuw, zelfs als ik de hele dag had schoongemaakt.

Ik bleef altijd de vuile dader in huis. Toen ik aan de bel trok over zijn agressiviteit, kreeg ik te horen dat zijn drankprobleem de oorzaak was. Er mocht geen drank meer in huis zijn, maar er was ook geen aandacht meer voor mij. Hij negeerde mij als hij thuiskwam en kwam pas om 3 uur ’s nachts thuis om dan te zuchten omdat ik al sliep.

Hij maakte me wakker om 4 uur ’s nachts om te zeggen dat het mijn schuld was dat we geen seks meer hadden. Ik zocht altijd naar een compromis, maar het kwam er nooit van. Achteraf bleek dat hij flessen wodka had verstopt, zelfs tot in de dakgoot, en dagelijks bijna drie flessen dronk.

De verwoestende impact van emotioneel misbruik op familierelaties

Toen ons kind werd geboren, was het een schat en heel gemakkelijk in de omgang. Hij leek de perfecte vader als er anderen bij waren, maar thuis voelde ik me uitgeput en leeg. Hoewel hij me beloofde dat ik kon uitslapen, gebeurde dit nooit. ’s Nachts haalde hij me uit bed om tegen me te schreeuwen en te vloeken.

Op familiefeestjes maakte hij me belachelijk voordat we vertrokken, maar eenmaal aangekomen speelde hij de zonneschijn. Na al die jaren bleek zelfs dat mijn broer en schoonzus hem steunden en mij als de zure persoon zagen. Dit heeft geleid tot het kapotgaan van mijn relatie met mijn broer.

De angst van een misbruikslachtoffer: mijn ervaring met dreigementen van zelfmoord

Wanneer ik ziek was, was hij nog zieker en als mijn beste vriend stierf, had hij bijna ook zijn leven verloren. Op de begrafenis werd ik zelfs teruggeroepen omdat ik een taak had tegenover mijn gezin. Deze ene dag die ik nodig had voor mezelf werd verpest door mijn schuldgevoel. De nachten dat hij me uit bed haalde werden steeds frequenter en de nachten waarop hij dreigde met zelfmoord werden ook dagelijks. Als ik niet reageerde, dreigde hij onze zoon mee te nemen in zijn daad.

Hoewel mijn ouders hem steunden, zweeg ik. Tot op het moment dat ik hen belde en zij zagen wat ik al drie jaar had verzwegen – kapotte deuren, meubels, muren en vloeren, en ik in angst. Mijn ouders namen me mee naar huis, want daar kon hij me niets doen. In de tussentijd roofde hij ons huis leeg en vernielde alles wat nog stond. Ik kon onze zoon niet terugkrijgen en als ik iets zou ondernemen, zou hij zijn dienstwapen halen en me vermoorden.

Het falen van justitie: mijn ervaring met het melden van misbruik door een politieagent

Toen ik een klacht indiende bij de politie, werd dit intern afgehandeld omdat mijn ex-partner bij de politie werkte. Twee maanden na de vrederechter begon hij me opnieuw te bedreigen en toen ik de scheiding aanvroeg, beweerde hij plotseling het slachtoffer te zijn. Ik raakte in een burn-out en mijn werkgever was hard en begreep me niet. Mijn vrienden geloofden me niet, omdat ik altijd sterk, vol vertrouwen en sociaal was.

Machteloos tegenover pesten: mijn ervaring met het falen van justitie

Nu, zes jaar later, heeft hij rechtszaken aangespannen en gewonnen. Mijn advocaat wil me geen geld vragen vanwege de oneerlijkheid. Ik heb vijf jaar lang 99% van de tijd voor mijn zoon gezorgd en nu moet ik hem afstaan voor vijf dagen daar en negen hier. De alimentatie is belachelijk laag en ik moet het geld dat ik moet krijgen al smekend bewijzen. Het lijkt erop dat ik nooit win.

Dit heeft invloed gehad op hoe ik met mensen omga. Ik wil degenen die me naar beneden halen terechtwijzen, maar nog steeds lijk ik niet te winnen. Ik krijg mezelf niet meer op de been. Binnen vier maanden had hij al een nieuwe partner. Mijn zoon gaat niet graag naar haar omdat ze ruzie maakt en schreeuwt.

Eindelijk had ik na jaren iemand in mijn leven, maar die heeft me verlaten omdat mijn ex en kind te veel zijn. Zelfs als we niet samen zijn, heeft hij nog steeds macht over mij en ik kan er niets aan doen. Vorig jaar bracht ik bewijzen naar de politie om een klacht in te dienen tegen pesterijen. Ik ging naar een andere politiezone om te zorgen dat het eerlijk zou verlopen. Die agent lachte me echter uit en vroeg of hij een klacht moest indienen over te lange e-mails.

Ik barstte in tranen uit en hoewel hij uiteindelijk mijn angst zag, kon hij nog steeds niets doen omdat alleen pesten op het werk valt onder de klachtenregeling.

Hoe uit de programmatie van een narcist te stappen en opnieuw controle te krijgen over je leven

Mijn advies voor jou is om positief te blijven en de controle over jouw leven terug te nemen, ondanks de verliezen die je hebt geleden. In mijn praktijk zie ik veel slachtoffers van cluster B persoonlijkheidsstoornissen die in vergelijkbare situaties zitten, maar er is absoluut iets aan te doen.

Het is belangrijk om te beseffen dat slachtoffers vaak geprogrammeerd worden door hun cluster B partner en dat de voedingsbodem voor misbruik uiteindelijk bij het slachtoffer zelf ligt. Als jouw ex-partner je nog steeds ellenlange berichten kan sturen na de scheiding, dan komt dit omdat jij nog steeds reageert en het toelaat. Het is belangrijk om dit te doorbreken en mentaal weerbaar te worden.

Ik kan je helpen om strategisch te denken en uit de programmatie van de narcist te stappen. Samen kunnen we werken aan het ontwikkelen van zelfliefde en mentale veerkracht. Het is een illusie om te denken dat je machteloos bent, verandering kan alleen bij jezelf plaatsvinden.

Het is ook belangrijk om te beseffen dat vechtscheidingen vaak onder leiding staan van cluster B persoonlijkheden. Dit kan zowel mannelijk als vrouwelijk zijn en er zijn zowel mannelijke als vrouwelijke slachtoffers. Het zijn vooral de kinderen die het grootste slachtoffer zijn. Het is belangrijk om hen te beschermen en te voorkomen dat ze later zelf ook in een vergelijkbare situatie belanden.