Relatietherapie.

‘Waar er mensen zijn wordt er gemenst’.

In een relatie met een narcist(e)?

Voor iedereen ligt de betekenis van een goede relatie anders.
Maar wanneer je een relatie hebt met iemand die een cluster B persoonlijkheidsstoornis heeft, wordt dit op termijn onhoudbaar en onomkeerbaar. Als deze partner geen zelfinzichten toont en geen verantwoordelijkheid neemt voor eigen gedrag, ga je er volledig onderdoor en word je ziek. Wanneer deze partner steeds alles blijft afschuiven naar de andere, dan wordt deze relatie finaal onmogelijk.

Ieder mens op aarde kan veranderen.

Helaas enkel en alleen maar wanneer deze wil inzien dat hij of zij een probleem heeft, en er alles wil aan doen om te veranderen.

Kan een narcist veranderen?

Iemand met narcistische trekjes kan absoluut zeker veranderen. Maar wanneer de persoon echt de pathologie heeft, dan is dit helaas onmogelijk. Iemand met een persoonlijkheidsstoornis uit deze cluster B, wil geen enkele verantwoordelijkheid nemen voor eigen gedrag. Zij hebben geen wroeging voor wat ze hun partner en kinderen hebben aangedaan. Voelen geen empathie en vervallen steeds in pathologisch liegen.
In woorden claimen zij wel verandering. Maar nooit in gedrag.
Ook nergens zijn er in de praktijk personen met pathologisch narcisme of een antisociaal profiel, die dit konden afbuigen naar een andere richting.

Borderline persoonlijkheidsstoornis.

De geestelijke gezondheidszorg staat uiteraard niet stil. En hulpverleners uiten in verband met de Borderline persoonlijkheidsstoornis hier en daar wel bemoedigende zaken. Dialectische gedragstherapie is een therapie ontwikkeld door Marsha Linehan, en zou personen met Borderline helpen om hun heftige emoties beter in evenwicht te krijgen. Maar dan nog moet de persoon in kwestie het probleem willen zien. Deze Borderline persoonlijkheidsstoornis blijft voor psychologische onderzoekers tot op heden alsnog de grootste uitdaging te zijn. De diagnostische kenmerken van Borderline zijn dan ook totaal verschillend, vergeleken met bijv. narcisme of een antisociaal profiel.

Relatiebegeleiding.

Voordat men deze relatie opgeeft, wil men zeker zijn dat alles werd gedaan. Ben je in een relatie met een vermoedelijke narcist(e)? Wil je onderzoeken of jouw partner naar andere inzichten kan worden gebracht? Wil je vaststellen of deze misschien met een therapeut erbij, alsnog kan bewogen worden tot verandering?

Diagnose.

Wanneer ik deze mensen op de praktijk zie, werd er in de meeste gevallen in het verleden nog geen diagnose vastgesteld. Want zij zijn niet toegankelijk voor gesprekstherapieën, en ze zullen zelden zelf naar een therapeut toestappen om hulp te vragen.

Als laatste redmiddel.

Enkel wanneer zij inzien dat het de partner menens is en deze de relatie dreigt op te blazen, geven zij vaak zelf aan om de hulp in te roepen van een therapeut. Ook in het verleden deden zij in de relatie steeds nieuwe beloftes.
Zo konden zij erger voorkomen. Hun partner geloofde dit in en zag er hoop in. Zo kon een definitieve breuk tijdelijk worden vermeden. Tot het oude gedrag, zelfs sneller dan voorheen en het misbruik heviger dan ooit, weer de kop opstak.

Houdbaarheidsdatum van slachtoffers.

Maar ook het slachtoffer heeft een houdbaarheidsdatum en wanneer deze wordt overschreden, moet de narcist(e) (cluster B) op zijn/haar tellen passen. Deze beseft en voelt aan dat het menens is en zal op zijn manier vechten voor deze relatie. Uiteraard niet uit liefde, maar wel uit eigenbelang. Voor het geld, imago en verlies van controle.

Diagnostiek.

Als ervaringsdeskundige mag ik officieel geen diagnose stellen. Maar ik bind er zeker mijn persoonlijke kennis aan vast. Zo ga ik er bij voorbaat nooit zomaar vanuit dat de persoon met zekerheid een cluster B profiel heeft. Ik luister onpartijdig naar het verhaal.
En heel af en toe zijn er soms toch nog enkelen die mijn praktijk verlaten, die van mij te horen krijgen dat ik bij de persoon uit het verhaal, de typische narcistische misbruikdynamiek niet terug zie. Uiteraard heeft deze persoon wel issues, want anders gaat men niet op zoek naar inzichten. Maar als ik geen cluster B persoonlijkheidsstoornis zie doorschemeren, dan zeg ik dat ook. Ik praat niemand naar de mond en dit wordt ook steeds gewaardeerd.

Op dezelfde wijze benader ik de twee mensen die samen mijn praktijk bezoeken.
Ik zie waar we uitkomen en geef ‘het allerbeste’ van mezelf om samen met hen alle vraagstukken te kunnen oplossen.
Hoe het verhaal uiteindelijk zal lopen, gesprekstherapie zal steeds bijdragen. Men gaat sowieso bevestigd worden in de beslissing die moet worden genomen. Het is erop of eronder.

Trekker en volger.

Je hoort de volger al eens zeggen dat relatietherapie niet echt hoeft. Dan is mijn vraag aan de volger: Wat hoeft niet meer? De relatie of de therapie?

Relatieproblemen zijn symptomen dat er iets niet juist loopt.
We gaan onderzoeken wat deze symptomen teweegbrengen.
Wat heeft tot deze frustraties geleid?
De gesprekstherapie moet oplossingen kunnen verder brengen, die beiden in evenwicht kunnen dragen.

Voorwaarde om in relatietherapie te gaan.

Of beide partners effectief de wil hebben en het engagement om beiden te werken aan de relatie. En vooral ook aan zichzelf. Aan hun stuk en aan hun aandeel in de relatie.

Intakefase en consultatie.

We bekijken samen in het eerste gesprek of er redenen zijn om individuele sessies in te plannen.
Een eerste gesprek duurt 2 uur en voor de opvolggesprekken wordt geopteerd voor 1 uur per sessie.

Het gesprek in de praktijk.

Na een gezamenlijk en een individueel gesprek, trachten we de opvoeding in kaart te brengen.
Inzicht in de patronen van jullie relatie te verkrijgen.
Communicatietechnieken.
Compromissen leren sluiten.
Woedebeheersing.
Emotie-ontkoppeling.
Alles bespreekbaar durven maken.
Er is geen of onvoldoende verbinding.
Groei als koppel en individueel.
Grenzen leren opstellen en grenzen leren respecteren.
Zelfliefde. Mentale weerbaarheid.

Wens je een afspraak voor relatiebegeleiding?

Ik beantwoord jouw vraag zo snel mogelijk.

Contact opnemen