De uitgestoken hand van een narcist(e).

En daar leef je dan. In een samenleving waar je zoals ik niet meer blind bent voor een misbruiker. Eerst en vooral wil ik heel duidelijk zijn over het feit dat ook zij slachtoffers zijn en daardoor geworden zijn wat ze vandaag zijn. Zij lijden immens erg veel pijn en daardoor doen zij nu anderen immens veel pijn. Ik voel die mensen letterlijk van ver of van dicht aan. Hun gepolariseerde grensoverschrijdende energie is zelfs reeds voelbaar vanaf het eerste mailcontact. Energie-eisend, drang naar een ping-pong communicatie, twijfelend, onsamenhangend, impulsief, veeleisend, pusherig, achterdochtig en grensoverschrijdend van bij het eerste begin.

Het zal voor velen een verrassing zijn, maar als ik een schatting maak, dan gok ik erop dat 15% met een vraag naar een consultatie een cluster B profiel heeft. Inderdaad, niet enkel slachtoffers zoeken contact met mij. Voor velen een verrassing, voor mij niet meer. Geloof mij. Ondertussen 4 jaar praktijk. In het begin had ik dit eerlijk gezegd helemaal niet door. Ik wist niet waarom het contact met een cliënt(e) zo fataal was afgelopen. Ik voelde mij enorm slecht. Deze personen hadden mij zo getriggerd en uit mijn kot gelokt. Het was tijd om te leren en aan mezelf te werken, zodat ik deze mensen voortaan onder controle zou krijgen. Want controle krijgen over jou, daar gaat het bij hen om. Dus moest ik opletten dat ik voortaan conflicten met hen zou vermijden. Contact vermijden dus. Hen zo snel mogelijk loslaten. Zodat ze hun focus zouden verleggen naar anderen.

Diegenen die dit lezen en afgeschrikt worden om alsnog een consultatie met mij te boeken moeten niet bang zijn. De overige 85% zijn prachtmensen. Zij vertellen mij tijdens het gesprek heel vaak dat zij zelf de narcist wel moeten zijn. Het zijn net diegenen die denken dat zij de misbruiker zijn, het vooral niet zijn. Geloof mij maar. Iemand met Borderline of narcisme denkt hier totaal niet over na. Ze zijn heel erg overtuigd dat zij het slachtoffer zijn en ze zijn vooral met zichzelf bezig.

Vaak geraakt een cluster B zelfs niet tot op mijn praktijk. Waarom? Omdat ik ondertussen ervaren genoeg ben en het gewoonweg niet toesta. Ik haak af voordat er een afspraak wordt gemaakt. Mijn energie en psychische welzijn zijn heel wat belangrijker dan de inkomsten van de consultatie die ik op dat moment aan mij laat voorbijgaan. Hoe ik mij ook emotioneel ontkoppel, deze mensen zuigen jou tijdens een gesprek volledig leeg. Je kan hier gewoon niks tegen inbrengen. By the way, ik ben een praktijk opgestart om anderen te helpen. Deze mensen kan je niet helpen. Het zijn 2 uur verloren tijd die ik anders aan een echt slachtoffer had kunnen geven. Toch kan ik soms niet anders dan ze te begeleiden. Zoals bij relatietherapie bijvoorbeeld. Het is zwaar en er is een ongemakkelijk onecht gevoel in de ruimte aanwezig. Maar koppels begeleiden dient dan toch tot iets. Het slachtoffer zal uiteindelijk beseffen dat haar partner niet wil veranderen. Dus het was het helemaal waard.

Zo had ik onlangs een gesprek met een klinisch psycholoog. Zijn cliënt had mij bezocht en er was nood aan een overleg. Ik zei tegen die man dat ik enorm meeleefde met hun beroep. Hoe leeg moeten die mensen ’s avonds wel niet zijn? Hij beaamde dit volledig. Zij begeleiden personen met uiteenlopende psychische stoornissen. En met alle respect, ook al zijn het zeker niet allemaal misbruikers, dit is immens slopend.

Ik zit in een luxepositie. Konden slachtoffers zichzelf maar eens door mijn ogen en bril bekijken. Zij beseffen niet hoe mooi ze zijn en door hun verbrokkeld zelfbeeld willen ze dit ook niet echt aannemen.

Maar wanneer zij hier hun verhaal vertellen observeer ik deze prachtige zielen. De ogen geven zoveel weg. De eerlijke ziel. De goedheid zelve, zoveel twijfels, veel te goed, veel te braaf, te eerlijk. Zulke mooie zuivere mensen. Hun energie is als de zuiverste kabbelende beekloop. Met vlindertjes, libellen, het zonnetje … Het zijn gevers.

Eén van de advocaten waar ik nauw mee samenwerk zegt dit zo dikwijls. Jouw cliënten zijn toch zulke fijne mensen. Zelf met hun betalingen zijn ze zeer stipt en correct. Ik heb er maar 1 gehad die ik aan een rekening moest herinneren en ook dit werd meteen rechtgezet. Het was oprecht vergeten en het werd ook meteen betaald, zei hij.

En ja het zijn ook zeer zware gesprekken. Ik zit ook al eens 2 uur aan een stuk mee te huilen. Maar het is het waard. Want er is liefde in de ruimte. Onze energieën versmelten en er gebeurt iets moois. Deze persoon heelt nu … Wisten jullie trouwens dat er bij een goed therapeutisch gesprek een groot deel van onze hersenen oplicht? Dit is wetenschappelijk bewezen.  En dit werkt helend voor personen met een trauma.

Voor slachtoffers die nog niet geheeld zijn is het onmogelijk om een narcist of ander profiel uit de cluster B te herkennen. Zij durven geen nieuwe relatie aan. Ze vertrouwen niemand meer. En dit is helaas terecht. Zij merken het grensoverschrijdende gedrag gewoonweg niet.

Zelfs ik kom ze buiten mijn praktijk zeker nog regelmatig tegen. Online, buitenshuis, … Tijdens mijn begeleidingen leer ik mijn cliënten hoe zij anderen moeten leren peilen. Maar de inschatting begint uiteindelijk eerst bij hun zelf. Pas wanneer deze mensen een veilige hechting met zichzelf hebben gerealiseerd, zijn ze zowat safe om nieuwe vriendschappen uit te bouwen en toekomstige intieme relaties aan te gaan.

Vriendschap met een narcist(e).

Is er iemand waar je mee omgaat narcistisch? Hoe herken je hen?

Tijdens de consultatie leg ik in het breed uit hoe de verschillende profielen uit de cluster B jou benaderen en hoe je met hen moet omgaan. Zij zijn zeker niet allemaal identiek hoor. Iemand met Borderline persoonlijkheidsstoornis of personen met narcisme vertonen verschillend gedrag. Ook personen met primaire en secundaire psychopathie gaan anders met je om. Ik vergelijk narcisten met een vingerafdruk. Ze zijn allemaal uniek.

Narcisten.

Passieve agressie wordt door een narcist(e) heel vaak toegepast.

Ze proberen jou onzeker te maken door jou al lachend af te breken op de gevoelige stukken in je.

Dit wordt regelmatig herhaald. Alsof ze het negatieve willen benadrukken. Er is steeds die twijfelende ondertoon. Het contact voelt ietwat wat arrogant. En er is geen authentieke empathie. Respect ook niet echt.

Grappig. Terwijl ze positief faken, voel je nog steeds die negatieve ondertoon. Ze kunnen het niet weggestopt krijgen! Voor diegenen die het niet opmerken? Volg je buikgevoel. Het gevoel is er altijd. Negeer het gewoon niet. Want dat doe je, je negeert het.

Narcisten overdrijven ook over dingen in jou die helemaal niet aanwezig zijn, maar wat ze jou wel heel graag willen doen geloven.  Ze willen jou doen wankelen.

Waarom willen ze jou doen wankelen? Omdat narcisten erg jaloers zijn en niet voor oprechte redenen rond jou hangen. Vooral vrouwelijke narcisten. Wanneer zo een vrouwelijke narcistische rond jou hangt, heb je iets in de aanbieding.

Je merkt zelfs de jaloezie in hun ogen wanneer ze met jou praten. De mimiek in hun ogen kunnen dit gewoonweg niet wegstoppen.

Vrouwelijke narcisten proberen vriendschappen aan te gaan met andere vrouwen die hen status geven.

Heb je een voorname job? Een mooi huis? Ben je welgesteld? Ben je bekend? Of graag gezien?

Opgelet, je zal aandacht van narcisten krijgen. Of ben je een gever? Doe je graag anderen een plezier? Is het moeilijk voor jou om neen te zeggen? Ook jij bent het doelwit! En wat je tegen hen zegt zal tegen jou gebruikt worden. Of ze spelen copycat. Ze gaan met jouw diepzinnigheid opscheppen bij anderen. Uiteindelijk blijft een narcist een klein kind. Je hebt te doen met een emotionele leeftijd van 5, 6, 7, 8, 9 jaar.

Narcisten breken anderen vaak af.

De gesprekken met jou zijn doorspekt met het neerhalen van anderen. De die dit ‘en de die dat’. Het glas voor hen is altijd halfleeg, maar zelden half vol. Je zou er depressief van worden. Narcisten hebben geen positieve gloed. Zij stralen niet. Hun uitdrukking is stoïcijns, onbewogen, onverschillig. Als er op dat moment een foto van hun gelaat zou worden genomen of een snapshot, dan zou je de boosheid op hun gezicht ervan kunnen aflezen. De energie die je op dat moment afleest is het trauma in hen.

Bij een pathologische narcist(e) heb je steeds het onderhuidse gevoel van niet oprecht gewaardeerd te zijn. Ergens voelt het fake. Je vergeeft het hen, omdat je al een gans leven het goede in anderen wil zien. Zelf ben je niet zo ingesteld. Je projecteert jouw eigen empathie en positieve instelling en je gelooft niet dat anderen zo kunnen zijn.

Ze trachten jou spreekwoordelijk wat onder water te duwen. Dit gebeurt altijd heel subliem. De omgang is wat houterig voorzichtig. Ze laten het achterste van hun tong niet zien. Het radicale tegenovergestelde kan natuurlijk ook. Dat is het nu net. Het is alles of niets.

Wanneer je als het ware tijdens een gesprek als een ballon gevuld met helium tegen het plafond hangt van euforie, jij je gevleid voelt. Pas dan maar op. Zowel narcisten, psychopaten als personen met borderline strelen jouw ego zo immens dat het lijkt alsof je high bent. Je kijkt naar jezelf in de spiegel en alles is perfect. Maar je hebt niet door dat je ego opzettelijk wordt gestreeld.

Verder begrijp ik dat het heel moeilijk moet zijn voor leken om de charmes van een cluster B te kunnen herkennen. Dan zeg ik altijd, wat zegt jouw buikgevoel? Ga op zoek naar balans en evenwicht in de andere persoon. Persoonlijk kan ik ook iemand ophemelen. Maar ik belicht graag de positieve kanten in anderen. Mensen die met mij bevriend zijn weten dit. Er is consequent gedrag in mij aanwezig. En met het verschil dat ik over anderen graag positieve dingen vertel. Je zal mij zelden slecht over iemand horen spreken. Daar ligt wel het duidelijke verschil. Ga op zoek naar meelevendheid in de andere. Het rationele. Een constante over bezorgdheid voor je vrienden is echt wel een teken dat je geen cluster B bent. Er zijn voor de andere. Oprecht kunnen luisteren, …

Uiteindelijk zijn we mensen en geen robots. Niemand is perfect en dat moet ook niet.

Maar toxisch gedrag is als vergif. Het zijn de symptomen van trauma. Je voelt je niet op je gemak. Er is iets dat je gewoonweg niet kan thuisbrengen. Wat ik altijd zeg is dat er 7,8 miljard mensen op de wereld leven. Je hebt keuze genoeg. Jij beslist wie je toelaat in je leven. Je zal nooit alleen overblijven hoor. Het is echt oké om neen te zeggen. Aanvaard dat sommige mensen voor jou niet bestemd zijn en laat ze gewoon los.

We komen hier op aarde om te leren. Voor geestelijke groei.

Magisch kerstfeest gewenst.